Citroën SpaceTourer 4x4 Ë: Koncept mikrobusu sa hrá na SUV

Nie, toto nie je elektrická dodávka. Štúdiu Ë Concept poháňa klasický naftový dvojliter BlueHDi. Na rozdiel od civilných verzií si však trúfa aj do terénu. Zatúpi v ponuke Citroënu SUV?

01.03.2017 19:00
debata
Ženevský koncept Citroën SpaceTourer Ë je... Foto: Citroën
Citroën SpaceTourer 4x4 Ë Concept - 2017 Ženevský koncept Citroën SpaceTourer Ë je terénnou dodávkou, ktorá by mohla v ponuke automobilky zastúpiť chýbajúce SUV. Vychádza zo sériového SpaceToureru s pohonom oboch náprav. Má však o 60 mm zvýšený podvozok.

Vlaňajší príchod dodávky SpaceTourer okorenil Citroën ženevským konceptom Hyphen. Išlo o drsne pôsobiacu verziu s pohonom oboch náprav, terénnymi pneumatikami a nápadným dizajnovým tuningom, na ktorom spolupracovali aj členovia kapely Hyphen Hyphen. Asi to nebol len výstrel do tmy. Do Ženevy sa totiž aj tento rok vráti Citroën s podobne ladeným SpaceTourerom. A hoci nesie prívlastok 4×4 Ë Concept, je realite bližšie, ako by sa mohlo zdať. Terénnej dodávke nebráni nič, aby sa dostala priamo na výrobné linky. Automobilka tak len pravdepodobne testuje potenciálny záujem publika.

Karoséria používa efektné sivé maskovanie s... Foto: Citroën
Citroën SpaceTourer 4x4 Ë Concept - 2017 Karoséria používa efektné sivé maskovanie s červenými akcentmi. Nič, čo by sa v limitovanej edícii nemohlo objaviť na linkách.

Ženevský Ë Concept vychádza zo sériového SpaceToureru v krátkej verzii XS. Citroën však spomína aj možnosť postaviť takéto auto z dlhších verzií M a XL, čo nebude iste náhoda. Tá krátka by však mohla konkurovať bežným SUV strednej triedy, keďže dostala pripájateľný pohon oboch náprav s funkciou Lock od francúzskej spoločnosti Dangel. A aby si s terénom rozumela ešte viac, jej podvozok je zvýšený o rovných 60 mm. Na pneumatikách nájdeme reťaze. Takže tu máme mikrobus pre dobrodruhov, ktorý sa nezľakne blata, snehu ani prašnej cesty. Dizajn oživuje sivé maskovanie s červenými akcentmi.

Interiér je určený siedmim cestujúcim v... Foto: Citroën
Citroën SpaceTourer 4x4 Ë Concept - 2017 Interiér je určený siedmim cestujúcim v usporiadaní 2+2+3. Možné sú však aj iné konfigurácie.

Interiér je ladený v podobných farbách a pojme sedem cestujúcich v troch radoch sedadiel s konfiguráciou 2+2+3. Posuvné bočné dvere možno ovládať aj pomocou nožného senzora. Na palube nájdeme množstvo prvkov Citroën Advanced Comfort od head-up displeja až po 7-palcovú dotykovú obrazovku. Pod kapotou ale nečakajte elektromotory, hoci názov Ë Concept by tomu nasvedčoval. Písmeno Ë použil Citroën len ako symbol svojich doplnkových produktov pre životný štýl. Štúdia sa spolieha na overenú techniku – dvojlitrový 4-valec 2,0 BlueHDi s výkonom 110 kW, spojený so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou.

Aj to naznačuje blízkosť sériovej produkcie tohto konceptu. Okrem neho však privezie Citroën na ženevskú motoršou aj štúdiu C-Aircross Concept, ktorá je avízom nového crossovera, vyvinutého v partnerskej spolupráci s Opelom.

Citroën SpaceTourer 4x4 Ë Concept - 2017
Citroën SpaceTourer 4x4 Ë Concept - 2017
+6Citroën SpaceTourer 4x4 Ë Concept - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Citroen #Citroën Spacetourer #autosalón Ženeva 2017 #Citroën SpaceTourer 4x4 Ë
Články podľa značiek