Toyota Yaris GRMN. Paráda, malý hothatch bude japonský Lotusu!

Toto malé auto sa na „drsniaka“ nehrá. Pod kapotou Yarisu GRMN pracuje avantgardný kompresorový 4-valec s objemom 1,8 litra. Pôvod? Tak ten by ste asi neuhádli.

08.03.2017 17:00
Toyota Yaris GRMN - 2017 Foto:
Jediná zverejnená snímka ukazuje „nabrúsený“ Yaris s atraktívnym vizuálnym tuningom. To najlepšie sa skrýva pod kapotou.
debata

Toyota privezie do Ženevy výrazne modernizovaný Yaris aj s novým motorom 1,5 VVT-iE (82 kW). Ten nebude zďaleka vrcholom výkonovej ponuky. K brehom Ženevského jazera sa totiž blíži aj jedna skutočná „bomba“ – hothatch Yaris GRMN. Ako inak, prvé dve písmená odkazujú na spoluprácu s tímom Gazoo Racing. Šuškalo sa o ňom už dávnejšie, len nebolo jasné, akú techniku tento malý hothatch použije.

Áno, presne tento kompresorový 4-valec z Lotusu... Foto: Lotus
Toyota Yaris GRMN - 2017 Áno, presne tento kompresorový 4-valec z Lotusu Elise nájdete aj pod kapotou maličkého Yarisu.

Dnes to vieme. A nejde o hybridný systém z konceptu Yaris Hybrid-R ani o preplňovanú verziu motora 1,5 VVT-iE. Pod kapotou sa totiž usídli čistokrvná britská technika. Presnejšie kompresorový 4-valec s objemom 1,8 litra z Lotusu Elise. A to je prekvapivé. Ani nie tak pôvod, pretože Toyota už s britskou manufaktúrou spolupracovala, ale najmä z dôvodu druhu preplňovania. Kompresor je dnes vzácnosťou. Pre malý Yaris to bude znamenať úžasný záťah od spodných otáčok.

Vzadu dostane Yaris GRMN centrálne vyvedený výfuk. Foto: Toyota
Toyota Yaris GRMN - 2017 Vzadu dostane Yaris GRMN centrálne vyvedený výfuk.

Že to bude poriadna raketa, netreba pochybovať. Toyota síce výkon neprezradila, ale hovorí minimálne o 210 koňoch, teda 155 kilowattoch. Môže to byť pokojne viac, keďže v Elise má ten istý agregát až 162 kW a 250 Nm krútiaceho momentu. Šprint na stovku by sa tak mohol priblížiť v ľahkom Yarise k šiestim sekundám. A to už stojí za to. Najmä ak sa bude môcť verzia GRMN oprieť do upraveného podvozku s menšou svetlou výškou a tvrdším odpružením. Meniť sa má aj riadenie.

A chýbať nebude ani vizuálny tuning. Čiernu masku, čiernu strechu či čierne spätné zrkadlá a strešný spojler doplnia lesklé čierne kolesá. Celé to dotvoria červené akcenty v podobe lišty v prednom nárazníku a bočných polepov karosérie. Na bližšie informácie si počkáme už len pár dní do ženevského autosalónu. Zatiaľ si musíme vystačiť s dvoma fotografiami. V každom prípade bude nový Yaris GRMN dôstojným nástupcom Yarisu Turbo či T-Sport, ktoré sa však doteraz dodávali výlučne na domáci japonský trh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Lotus #Toyota Yaris #autosalón Ženeva 2017 #Toyota Yaris GRMN
Články podľa značiek