Tesla 3: Interiér nedostane ani základné 'budíky'. Vraj na čo

Nový masový elektromobil Tesla 3 bude stáť len tretinu z toho, čo jeho väčší súrodenci S a X. Zdá sa ale, že za to zaplatí sparťanským interiérom. Počíta s jediným displejom. Elon Musk hovorí o „kozmickej loďi“.

03.04.2017 16:00
Tesla Model 3 - interiér Foto:
Už maketa interiéru naznačila sparťanský prístup. A produkčný model nebude iný.
debata (2)

Nová Tesla Model 3 začne schádzať z výrobných liniek závodu vo Fremonte už v priebehu leta. Následne by sa mala dostať k prvým zákazníkom. A tých je požehnane. Už v čase virtuálnej premiéry si nový „lacný“ elektromobil objednalo neuveriteľných 400 000 záujemcov. Tí však stále nevedia, čo vlastne dostanú. Produkčnú verziu Tesla ešte neukázala. Videli sme iba makety a koncept interiéru, ktorý pôsobil viac ako sparťansky.

Mnohí sa preto domnievali, že sériová novinka bude predsa len o čosi štedrejšia. Ale nebude. Sám Elon Musk potvrdil, že Model 3 počíta v interiéri naozaj len s jedným jediným displejom. Ten bude umiestnený v centre palubnej dosky na šírku, teda opačne ako pri Tesle X. na tom by nebolo nič zvláštne, centrálne prístrojové panely používali s obľubou Francúzi vo svojich minivanoch už pred mnohými rokmi, lenže vždy tu bol aspoň samostatný displej pre základné údaje, napríklad o okamžitej rýchlosti či otáčkach motora.

Musk tvrdí, že čím majú moderné autá viac... Foto: Tesla
Tesla Model 3 - interiér Musk tvrdí, že čím majú moderné autá viac autonómnych funkcií, tým menej informácií vodič potrebuje.

S ničím podobným však Tesla 3 nepočíta. Jednoducho, týmto údajom vyhradí iba malý priestor v ľavom hornom rohu veľkej obrazovky. A nedostanete ani samostatný prístrojový panel pred vodičom, ani head-up displej. Jednoducho to znamená, že pri odčítavaní údajov bude musieť vodič zmeniť uhol pohľadu a preostriť zrak. To nie je práve bezpečné. Spomínané francúzske MPV mali údaje aspoň pod čelným sklom a Toyota kvôli tomu vymyslela v prvej generácii Yarisu dokonca optický systém, ktorý vytváral dojem, že sa zobrazujú v diaľke.

Elon Musk má však na všetko odpoveď. Tvrdí, že buď si zákazníci zvyknú, alebo si auto nekúpia. A tiež to, že čím budú autá autonómnejšie, o to menej údajov a informácií bude „vodič“ potrebovať. „Ako často sa pozeráte na prístrojový panel v taxíku,“ pýta sa Musk. Lenže Tesla 3 stavia najmä na nízkej cene, veď má stáť len 35 000 dolárov, takže z funkcií autopilota pravdepodobne profitovať príliš nebude.

Riešením by mohol byť druhý displej za príplatok. To ale Musk tiež striktne odmieta. Pritom interiér opisuje ako kabínu vesmírnej lode. Zdá sa, že opäť počíta s nekonečnou lojalitou zákazníkov, lenže tí noví môžu byť iní. Svoju novú Teslu nebudú chcieť len ako technologickú hračku, ale prvé auto v rodine.
Tesla Model 3 - 2017
Tesla Model 3 - 2017
+16Tesla Model 3 - 2017

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Motors #Elon Musk #Tesla Model 3
Články podľa značiek