Jaguar: F-Type je v ponuke už aj so štvorvalcom. Má 300 koní

Kupé aj roadster boli doposiaľ na výber len s vidlicovým šesťvalcom alebo osemvalcom. Downsizingu sa však nevyhli a paletu pohonných jednotiek výrobca rozšíril o motor typu Ingenium s objemom dva litre a výkonom 300 koní.

18.04.2017 14:00
jaft23 58ee3807eb5bb Foto:
Zážihový dvojlitrový preplňovaný štvorvalec má výkon 221 kW (300 k).
debata (3)

Jaguar F-Type dostal pre modelový rok niekoľko vylepšení. Okrem prepracovaného predného nárazníka sú všetky verzie vybavené LED prednými svetlometmi. Vzadu bude novú verziu odlišovať centrálne vyvedená koncovka výfukového potrubia. Vo vnútri pribudli chrómované doplnky, spätné zrkadlo bez rámu a posádka sa bude usádzať do ľahkých a tenkých sedadiel. Bezpečnostné asistenčné systémy a multimediálny systém Touch Pro sú samozrejmosťou.

Hlavnou novinkou je však rozšírenie ponuky motorov. Okrem obligátneho vidlicového šesťvalca a osemvalca pribudla možnosť zvoliť si zážihový dvojlitrový preplňovaný štvorvalec s výkonom 221 kW (300 k) a maximálnym krútiacim momentom 400 Nm, ktorý je dostupný už od 1 500 otáčok za minútu. Prenos sily motora na kolesá má na starosti osemstupňová automatická prevodovka Quickshift. Výrobca udáva zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 5,7 sekundy a maximálnu rýchlosť 250 km/h.

Vzadu bude novú verziu odlišovať centrálne... Foto: Jaguar
jaft40 58ee3808aae88 Vzadu bude novú verziu odlišovať centrálne vyvedená koncovka výfukového potrubia.

Jaguar potreboval dostať do ponuky verziu, ktorá by na papieri vyzerala ekologickejšie. Zníženie počtu valcov nebolo jediným opatrením na dosiahnutie nižšej spotreby a menšieho množstva emisií CO2. Oproti verziám s vidlicovým šesťvalcom je novinka o 52 kilogramov ľahšia. Navyše v ponuke bude len s pohonom zadnej nápravy. Pri normovanej spotrebe 7,2 l/100 km vyprodukuje len 163 gramov CO2 na kilometer.

Zámerom britského výrobcu je prilákať nových... Foto: Jaguar
jaft20 58ee380782220 Zámerom britského výrobcu je prilákať nových zákazníkov v Európe a v Číne.

Hoci sa k modelu F-Type rozhodne viac hodia šesťvalce alebo osemvalce, Jaguar mal dôvod pristúpiť k downsizingu. V mnohých štátoch sú objemné a zároveň vysokovýkonné agregáty zaťažené sekundárnymi daňami a rôznymi poplatkami. Zámerom britského výrobcu je prilákať nových zákazníkov v Európe a v Číne. Okrem technických parametrov zabezpečujúcich nižšiu spotrebu a emisie a tým aj poplatky, by mohol Jaguar F-Type zaujať aj cenou, keďže so štvorvalcom bude určite dostupnejší.

Jaguar F-Type I4 2018
Jaguar F-Type I4 2018
+7Jaguar F-Type I4 2018

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Jaguar F-Type Coupé #Jaguar F-Type #Ingenium
Články podľa značiek