AMG Project One: Hyperšport od Mercedesu už testujú na okruhu

Spolupráca nemeckej automobilky s tímom Formuly 1 má priniesť revolučný hyperšportový model. Cieľom výrobcov je skonštruovať vozidlo do bežnej premávky poháňané motorom z monopostu F1.

20.04.2017 16:00
debata
Toto je doposiaľ jediná oficiálna snímka modelu... Foto: Mercedes-AMG
mercedes-amg-project-one-hypercar 0 Toto je doposiaľ jediná oficiálna snímka modelu AMG Project One.

Na jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom plánuje Mercedes-AMG predstaviť revolučný hyperšport AMG Project One. Vozidlo poháňané 1,6-litrovým preplňovaným agregátom bude dosahovať maximálny výkon 1 000 konských síl a pracovať bude až pri 11 000 otáčkach za minútu. V skutočnosti však pôjde o hybrid, ktorý bude využívať štyri elektromotory. Dva budú poháňať prednú nápravu, jeden kľukový hriadeľ a posledný turbodúchadlo.

Hybridný pohon umožní tridsaťkilometrový dojazd na elektrinu, a to aj vďaka dvom systémom rekuperácie energie, ktoré sú takisto súčasťou monopostov F1. Prvým je MGU-K premieňajúci mechanickú a tepelnú energiu a druhým MGU-H, ktorý na elektrinu premieňa teplo z výfukového potrubia.

Na rozdiel od motora prevodovka nebude pochádzať z monopostu F1. Šéf divízie AMG Tobias Moers vysvetlil, že v modeli Project One použijú automatizovanú manuálnu prevodovku, keďže žiadna dvojspojková prevodovka by nedokázala pracovať pri 11 000 otáčkach za minútu. Podľa T. Moersa cieľom modelu Project One nie je prekonávať rýchlostné ani iné rekordy, keďže maximálna rýchlosť hyperšportu bude okolo 350 km/h. Oveľa dôležitejšie bude vytvoriť auto, ktoré bude dokonale ovládateľné a vďaka efektívnemu pohonnému systému a nízkej hmotnosti aj nenáročné na spotrebu paliva.

Člen správnej rady Mercedesu-Benz Ola Källenius vyhlásil, že nový hyperšport, ako aj jeho pohonné ústrojenstvo musia byť na trhu jedinečné. Ide o logický krok, keďže konkurencia medzi hyperšportovými automobilmi je vysoká. Okrem hybridných Ferrari LaFerrari, McLaren P1 GTR a Porsche 918 Spyder netreba zabúdať ani na Bugatti Chiron alebo na chystanú novinku, ktorá má vzísť zo spolupráce Aston Martinu a tímu F1 Red Bull Racing nazvanú AM-RB 001.

Mercedes-AMG má od nového hyperšportového modelu vysoké očakávania, čo dokazujú aj predajné plány. Po výstavnej premiére na jeseň vo Frankfurte nad Mohanom sa začne s príjmom objednávok na 275 exemplárov, ktoré sa majú dostať do predaja v polovici budúceho roku. Podľa odhadov by sa cena modelu AMG Project One mohla pohybovať okolo 2,8 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #AMG #Mercedes-AMG #AMG Project One
Články podľa značiek