Opel Grandland X: Nemecký brat 3008 je vonku. Má vlastný dizajn

Opel šliape na plné obrátky. Po novej Insignii a Crosslande X predstavuje väčší crossover Grandland X. Stáť bude na základoch Peugeotu 3008. DNA Opelu ale nezaprie.

20.04.2017 06:00
debata (3)
Napriek technologickej príbuznosti s Peugeotom... Foto: Opel
Opel Grandland X - 2017 Napriek technologickej príbuznosti s Peugeotom 3008 je Grandland X jasným Opelom so všetkým, čo k tomu patrí. Príslušnosť k značke deklaruje typickou prednou maskou a matricovými svetlami IntelliLux.

Tento rok je pre Opel skutočne zlomový. A to nielen z dôvodu prestupu z koncernu General Motors pod krídla francúzskeho PSA. V týchto krušných časoch odštartoval totiž jednu z najväčších modelových ofenzív. Na svet priviedol malý crossover Crossland X a k tomu hneď tri verzie novej vlajkovej lode Insigia – základný liftback Grand Sport, kombi Sports Tourer a outdoorovú Insigniu Country Tourer. To však nie je všetko. Vo Frankfurte nad Mohanom predstaví väčší crossover Grandland X.

Kým Insignia je ešte výsledkom vývoja Opelu s pôvodným americkým vlastníkom, Grandland X je po Crosslande X druhým produktom spolupráce s koncernom PSA. Bude totiž pendantom úradujúceho európskeho auta roka – Peugeotu 3008. Oba modely stoja na spoločnej platforme, čo prezrádza napríklad zhodný rázvor náprav s hodnotou 2 675 mm. Podobné sú aj rozmery. Grandland X má na dĺžku 4 477 mm, na šírku 1 844 a na výšku 1 636 mm. Je teda len o 30 mm dlhší, o tri širší a o 13 vyšší. Podstatný je však odstup od dvoch súčasných crossoverov s bleskom v znaku, teda Mokky X a Crosslandu X.

Do terénu je Grandland X vyzbrojený väčšou... Foto: Opel
Opel Grandland X - 2017 Do terénu je Grandland X vyzbrojený väčšou svetlou výškou a robustnou plastovou ochranou podvozka.

Od oboch je Grandland X približne o 20 cm dlhší. Spriaznenosť s francúzskym technologickým dvojčaťom však dáva nemecká novinka navonok len veľmi nerada. Opel si dal záležať na autonómnom dizajne. Paralely by ste hľadali márne. Grandland X má robustné a svalnaté proporcie aj typickú prednú masku s krídlami a centrálne umiestneným logom. Zboku zaujme prelisom v tvare čepele, dvojfarebnou kombináciou karosérie s čiastočne plávajúcou strechou a originálne riešeným zadným stĺpikom. Zadné svetlá s dvojitými „bumerangmi“ opäť posilňujú príslušnosť k rodine Opel.

Interiér je jasne inšpirovaný novou Astrou... Foto: Opel
Opel Grandland X - 2017 Interiér je jasne inšpirovaný novou Astrou vrátane dizajnu palubnej dosky s centrálne umiestneným rozhraním IntelliLink.

Chuť zísť z asfaltu deklaruje Grandland X mohutnou plastovou ochranou podvozka a väčšou svetlou výškou. Bohužiaľ, s pohonom oboch náprav Opel nepočíta. Ten ostane vyhradený staršej Mokke X a veľkej Insignii. Ide teda skôr o crossover ako SUV. A to bol aj zámer, keďže podiel tohto segmentu v strednej triede vzrástol v Európe zo siedmich percent v roku 2010 až na 20 % v minulom roku. Štvorkolka teda nie je nutnou podmienkou úspechu. Na autorský model to hrá Grandland X aj v interiéri. Nič také ako i-Cockpit tu nenájdete. Dizajn palubnej dosky je inšpirovaný Astrou vrátane multimediálneho rozhrania IntelliLink.

Pohon 4x4 Grandland X nedostane. Pôjde teda o... Foto: Opel
Opel Grandland X - 2017 Pohon 4x4 Grandland X nedostane. Pôjde teda o typický crossover. S trakciou však pomôže systém Grip Control regulujúci prácu protipreklzového systému, ESP či prevodovky a motora.

To umožňuje spárovanie s mobilnými telefónmi a využívanie služieb Opel OnStar. Za príplatok si môžete dopriať indukčné dobíjanie telefónov, sedadlá s certifikátom AGR, vyhrievaný volant či elektricky ovládané zadné veko kufra pomocou nožného senzoru, pod ktorým ukrýva Grandland X batožinový priestor s objemom od 514 do 1 652 litrov. A to je už údaj, ktorý môže osloviť aj pôvodných záujemcov o MPV Zafira. Grandland X prinesie tiež množstvo asistentov – od autonómnych bŕzd s monitorovaním chodcov a adaptívneho tempomatu až po systém 360-stupňového zobrazenia okolia, parkovací asistent a matricové LED svetlá IntelliLux.

O motoroch sa Opel v tlačovej správe nezmieňuje. S najväčšou pravdepodobnosť si však požičia francúzske agregáty z Peugeotu 3008, čo znamená benzínové 3-valce 1,2 PureTech, štvorvalec 1,6 THP a naftové motory 1,6 BlueHDi a 2,0 BlueHDi, pochopiteľne značené nemeckou nomenklatúrou. Výkon by sa tak mohol pohybovať od 96 do 132 kW. Putovať bude výlučne k predným kolesám cez 6-stupňové manuálne alebo 6-stupňové automatické prevodovky. S trakciou pomôže systém Grip Control dobre známy práve z Peugeotov.

Ten bude pracovať v piatich režimoch a podľa adhéznych podmienok upraví činnosť protiblokovacieho systému, stabilizácie či režim motora a automatickej prevodovky. Na novinku Opelu si však ešte nejaký ten čas počkáme. Svetovú premiéru totiž absolvuje až na jeseň vo Frankfurte nad Mohanom a do predaja zamieri najskôr v októbri. Na rozdiel od menšieho Crosslandu X, ktorý bude schádzať z liniek závodu Opelu v španielskej Zaragoze, zabezpečí produkciu Grandlandu X závod PSA spolu s Peugeotom 3008 vo francúzskom Sochaux.

Porovnanie rozmerov

Model Opel Grandland X Peugeot 3008
Dĺžka (mm) 4 477 4 447
Šírka (mm) 1 844 1 841
Výška (mm) 1 636 1 623
Rázvor náprav (mm) 2 675 2 675
Objem kufra (mm) 514 – 1 652 520 – 1 482
Opel Grandland X - 2017
Opel Grandland X - 2017
+7Opel Grandland X - 2017

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #autosalón Frankfurt 2017 #Opel Grandland X
Články podľa značiek