Audi e-tron quattro: SUV na elektrinu mieri na prvý trh

Po niekoľkoročnom snažení sa automobilke z Ingolstadtu podarilo dokončiť model elektrického SUV nazvaného e-tron quattro. Výroba sa začne až na budúci rok, ale nórski zákazníci si ako prví na svete môžu novinku od Audi rezervovať už teraz.

25.04.2017 16:00
wcf-audi-e-tron-quattro-concept-audi-e-tron-qua... Foto:
Nemecká automobilka sa rozhodla ponúknuť možnosť rezervácie vozidla prednostne pre nórskych zákazníkov.
debata

Široké portfólio SUV a crossoverov značky Audi sa môže tešiť na nový prírastok. Už na budúci rok sa totiž začne vyrábať elektrické SUV s označením e-tron quattro. Nemecká automobilka sa rozhodla ponúknuť možnosť rezervácie vozidla prednostne pre nórskych zákazníkov. Nórsko je pre štátne dotácie veľmi atraktívnym trhom pre výrobcov hybridov a elektromobilov.

Rezervácia spočíva v zaplatení zálohy 20 000 nórskych korún, čo je približne 2 200 eur. Audi e-tron quattro má byť revolučné elektrické vozidlo z viacerých hľadísk. Najpodstatnejšou charakteristikou je dojazd, keďže výrobca sľubuje možnosť prejsť viac ako päťsto kilometrov na jedno nabitie. Zabezpečiť to majú batérie s kapacitou 95 kWh.

Výrobca sľubuje možnosť prejsť viac ako 500... Foto: Audi
Audi-e-tron quattro Concept-2015-1024-08 Výrobca sľubuje možnosť prejsť viac ako 500 kilometrov na jedno nabitie.

Označenie „quattro“ prezrádza, že nové SUV bude využívať pohon oboch náprav. Postarajú sa oň tri elektromotory. Jeden bude mať na starosti prednú nápravu a ďalšie dva budú poháňať zadné kolesá. Primárne bude pohon zabezpečovať predná náprava, no pri zhoršených podmienkach sa pripojí aj zadná. Vodič bude mať navyše možnosť zvoliť si permanentný pohon oboch náprav.

Celkový výkon elektromotorov dosiahne 320 kW (435 k). K dispozícii však bude aj možnosť krátkodobého zvýšenia výkonu na 370 kW (503 k) a maximálneho krútiaceho momentu na 800 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h sa udeje za 4,6 sekundy. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 210 km/h. Hoci technické údaje zdôrazňujú športový charakter vozidla, výrobca myslel aj na jeho praktické využitie. Do batožinového priestoru sa zmestí 615 litrov batožiny.

Audi e-tron Sportback príde na trh v roku 2019. Foto: Audi
audi-concept-ac-913 Audi e-tron Sportback príde na trh v roku 2019.

Na tohtoročnom autosalóne v Šanghaji Audi predstavilo aj koncept elektrického SUV odvodeného od e-tron quattro s prívlastkom Sportback. Sériový model príde na trh až v roku 2019 a zaradí sa do triedy SUV kupé, pričom jeho hlavným konkurentom bude Jaguar I-Pace. Okrem elektrického pohonu bude zákazníkov lákať novou generáciou matrixových LED svetlometov, možnosťami autonómnej jazdy prebratými z vlajkovej lode A8 a virtuálnym kokpitom.

Audi e-tron quattro Concept
Audi e-tron quattro Concept
+5Audi e-tron quattro Concept
Audi e-tron Sportback Concept
Audi e-tron Sportback Concept
+10Audi e-tron Sportback Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #koncept #Audi e-tron #Audi e-tron quattro #Audi e-tron Sportback
Články podľa značiek