Lexus NX: Facelift už po troch rokoch. A k tomu adaptívne tlmiče

Menšie SUV od Lexusu, uvedené na trh v roku 2014, prekonalo všetky očakávania automobilky. Predaje dramaticky presiahli pôvodné plány. V dobrej kondícii ho má udržať facelift predstavený v Šanghaji. Retušoval sa exteriér, interiér a zmeny prebehli aj na podvozku.

02.05.2017 06:00
debata
Nová predná vretenová maska má ešte výraznejší... Foto: Lexus
Lexus NX - 2017 Nová predná vretenová maska má ešte výraznejší dizajn a najmä zložitý „výplet“ inšpirovaný Lexusom LC. To vo verzii F Sport. Svetlá dostali tri optické zdroje a hmlové zas putovali viac do krajov nárazníka.

Lexus trafil svojím menším SUV NX priamo do čierneho. Priniesť nový prémiový model do rýchlo rastúceho segmentu SUV a crossoverov bol skvelým rozhodnutím. Úspech na seba nenechal dlho čakať. Sama automobilka tvrdí, že odbyt prekonal aj jej najoptimistickejšie očakávania. A to nielen doma, ale aj v Číne, Európe a v USA. Na zmeny nebolo veľa dôvodov, no na autosalón v Šanghaji priviezol Lexus i tak modernizovanú verziu NX. Teda len tri roky po spustení predaja. Zmeny síce nie sú zásadné, ale i tak ladí lepšie s novšími modelmi Lexusu, najmä s vlajkovou loďou LS a kupé LC.

Inšpirácia výpletu prednej masky, ktorá využíva saténové a dymové prvky, pochádza práve z nich. Zvlášť evidentné je to pri športovej verzii F Sport. Kompaktné SUV tím získalo ešte dramatickejší vzhľad. Nový je aj nárazník harmonickejšie prepojený s blatníkmi, čo má priniesť lepšiu aerodynamiku. Predné svetlá s trojitými projektormi AHS pripomínajú grafikou opäť kupé LC. Hmlové svetlá sú teraz oddelené od priestoru nasávacích otvorov v nárazníku. Nový je aj zadný nárazník s dvojicou jasne viditeľných výfukov a svetlá s kontrastnejšou štruktúrou. Celé to uzatvára efektný dizajn 18-palcových diskov s bronzovou povrchovou úpravou.

Dizajn obohatili aj prekrásne 18-palcové disky... Foto: Lexus
Lexus NX - 2017 Dizajn obohatili aj prekrásne 18-palcové disky kolies s bronzovou povrchovou úpravou.

Na palube sa objavuje väčší centrálny 10,3-palcový displej, ktorý nahrádza pôvodnú 7-palcovú obrazovku. V okolí displeja je teraz menej ovládacích prvkov. Nahradili ich štyri multifunkčné tlačidlá. Zväčšil sa aj touchpad na stredovom tuneli s ergonomickejšou opierkou dlane a head-up displej. Jeho konštrukcia navyše nezasahuje tak výrazne do palubnej dosky, čo redukuje odrazy v čelnom okne. Analógové hodiny majú elegantnejší ciferník a navyše automatickú zmenu času pri prechode časového pásma. Pocit remeselného spracovania umocňuje saténový povrch mnohých tlačidiel a precízne rovné stehy čalúnenia.

Vzadu nájdeme výraznejšiu grafiku svetiel v... Foto: Lexus
Lexus NX - 2017 Vzadu nájdeme výraznejšiu grafiku svetiel v tvare písmena L a nový nárazník. Verzia F Sport má navyše priznané koncovky výfukov.

Pod kapotou zostáva všetko po starom. Zato sa mení značenie. Verziu 200t s preplňovaným 4-valcom označuje teraz Lexus ako NX 300, čo bude lepšie ladiť s pripravovanou nomenklatúrou ostatných modelov vybavenými týmto agregátom. Dáva výkon 175 kW a krútiaci moment 300 Nm. Spojený je so 6-stupňovou automatickou prevodovkou a predným náhonom. Druhou možnosťou zostáva úsporná hybridná verzia 300h s atmosférickým 4-valcom s objemom 2,5 litra a dvojicou elektromotorov s celkovým výkonom 145 kW a pohonom AWD. Tá si vystačí priemerne len s 5,5 litrami benzínu na 100 km.

Interiér má väčší 10,2-palcový displej... Foto: Lexus
Lexus NX - 2017 Interiér má väčší 10,2-palcový displej multimediálneho rozhrania a menej tlačidiel na stredovej konzole. Väčší je aj touchpad na stredovom tuneli.
O akustický komfort sa stará lepšia izolácia kabíny a o bohatší zvuk Active Sound Control, teda generovanie zvuku prostredníctvom reproduktorov audiosústavy. Hoci dynamika NX ostáva na pôvodnej úrovni, poskytne viac jazdnej suverenity a komfortu. Stoja za tým magnetoreologické tlmiče Adaptive Variable Suspension, ktoré ponúkajú až 650 okamžitých nastavení pruženia a tlmenia. Odvodené sú z kupé LC 500. K tomu pridáva NX balík asistenčných systémov Lexus Safety System+, obsahujúci adaptívny tempomat, monitoring jazdných prúdov a chodcov či automatické prepínanie diaľkových svetiel AHB.
Lexus NX - 2017
Lexus NX - 2017
+17Lexus NX - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus #lexus NX
Články podľa značiek