Jaguar XF Sportbrake: Nové kombi z Coventry je už na ceste

Jaguar a kombi? Tak na to sme si už pomaly zvykli. Novej limuzíne XF však druhý variant Sportbrake chýbal. Predstaví sa už v lete.

26.04.2017 19:00
Jaguar XF Sportbrake - 2017 Foto:
Nové kombi XF Sportbrake má mať dynamické športové línie. Zatiaľ ho poznáme len zhora.
debata

Jaguar prišiel s kombi prvýkrát v roku 2004. A hoci X-Type Estate nepatril práve k trhákom, v tejto kategórii sa automobilke z Coventry evidentne zapáčilo. Neskôr prišla s XF Sportbrake a teraz je už jasné, že praktickejšiu verziu dostane aj jeho nová generácia predstavená v roku 2015. Pritom sa ešte nedávno špekulovalo o tom, že s kombi Jaguar skončí. Proti hovorila skutočnosť, že prémiové SW sú v móde len v Európe. Lenže Jaguar, ktorému mimochodom narástli európske predaje za prvý štvrťrok o viac ako 60 %, chce byť plnohodnotným konkurentom pre BMW, Audi, Mercedes-Benz aj Volvo. Bez kombi v strednej triede by to teda nešlo.

A takto sa preháňajú predprodukčné exempláre... Foto: Jaguar
Jaguar XF Sportbrake - 2017 A takto sa preháňajú predprodukčné exempláre Jaguar XF Sportbrake po britských cestách.

Automobilka dala preto luxusnému kombi zelenú a zverejnila prvú snímku nového XF s prívlastkom Sportbrake, ktorý poznáme už z minulej generácie. Zatiaľ je zachytený len z pohľadu zhora. Ale čakať už nebudeme dlho. Na trh má totiž novinka doraziť ešte v priebehu leta. Takže je na mieste otázka, prečo XF Sportbrake neprezentoval Jaguar napríklad v Ženeve. Hotový ho iste mal. Bočná silueta má vytvárať dojem rýchlosti a dynamiky. Aspoň podľa slov šéfdizajnéra Iana Calluma. A tiež má priniesť dostatok vnútorného priestoru. Bohužiaľ, veľkosť kufra zatiaľ výrobca tají. Každopádne bude novinka v porovnaní s predchodcom podstatne ľahšia, veď až 75 % jej štruktúry tvorí hliník.

Už klasické XF schudlo medzigeneračne o 190 kg. Na pohon poslúžia motory zo sedanu, čo znamená dvojlitrové benzínové a naftové 4-valce a tiež 6-valce z novej rodiny agregátov Ingenium. Počítať môžeme aj s pohonom oboch náprav a štandardne s 8-stupňovými prevodovkami. Novinku by mohol Jaguar ukázať na blížiacom sa autosalóne v Barcelóne, ktorý sa koná od 13. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Jaguar XF #Jaguar XF Sportbrake
Články podľa značiek