Seat Ibiza: Piata generácia prichádza na novej platforme

Ibiza je jedným z pilierov značky Seat, a preto sa výrobca rozhodol nič nepodceniť. Piata generácia kompaktného hatchbacku dostala novú platformu, množstvo bezpečnostných systémov a viac vnútorného priestoru.

03.05.2017 06:00
Seat Ibiza  -2017 Foto:
Spolu s novým crossoverom Ateca a modernizovaným Leonom ide o tretí pilier značky Seat.
debata

Seat Ibiza je na trhu od roku 1984. Odvtedy zišlo z výrobných liniek v rámci štyroch generácií 5,4 milióna kusov tohto modelu. Spolu s novým crossoverom Ateca a modernizovaným Leonom ide o tretí pilier španielskej automobilky patriacej pod krídla koncernu Volkswagen Group.

A práve z koncernovej dielne pochádza aj nová modulárna platforma MQB-A0 (Modular Quer Baukasten), ktorú Ibiza dostala ako prvá spomedzi modelov Škoda Fabia, Volkswagen Polo a Audi A1. Vďaka nej síce prišla o možnosť trojdverovej konfigurácie, no pasažierom poskytne viac priestoru. Oproti predchádzajúcej generácii je nová Ibiza o dva milimetre kratšia, o milimeter nižšia, no najpodstatnejšie je, že je až o 87 milimetrov širšia. Výrazne sa zväčšil aj rázvor náprav, ktorý narástol o 95 milimetrov.

Oproti predchádzajúcej generácii je nová Ibiza... Foto: Seat
Seat-Ibiza-2018-1024-37 Oproti predchádzajúcej generácii je nová Ibiza o dva milimetre kratšia, o milimeter nižšia, no najpodstatnejšie je, že je až o 87 milimetrov širšia.

Dizajn sa nesie v duchu ostrých línií dodávajúcich športový efekt. V prednej časti upútajú hlavne trojuholníkové LED svetlomety a maska chladiča v tvare písmena X rozdelená priestorom pre evidenčné číslo na dve časti. Zadné svetlá spolu s tvarom nárazníka opticky Ibizu rozširujú, vďaka čomu vyzerá mohutnejšie. Športový vzhľad nebránil tomu, aby sa z novej Ibizy stal praktický automobil. Batožinový priestor v základnom stave totiž narástol na 355 litrov, čím sa Seat Ibiza zaradil na čelo tejto štatistiky vo svojej kategórii.

V prednej časti upútajú hlavne trojuholníkové... Foto: Seat
Seat-Ibiza-2018-1024-0d V prednej časti upútajú hlavne trojuholníkové LED svetlomety a maska chladiča v tvare písmena X.

Ponuka motorov sa skladá zo štyroch agregátov v niekoľkých výkonnostných verziách. Základnou pohonnou jednotkou je zážihový trojvalec MPI s objemom jeden liter a výkonom 48 kW (65 k) alebo 56 kW (75 k). Nasleduje preplňovaný litrový trojvalec TSI s výkonom 71 kW (95 k) alebo 86 kW (115 k). Záujemcovia o štvorvalec si budú môcť zvoliť koncernovú novinku, ktorou je 1,5-litrový preplňovaný motor TSI s výkonom 112 kW (150 k).

V rámci príplatkovej výbavy bude možné siahnuť... Foto: Seat
Seat-Ibiza-2018-1024-39 V rámci príplatkovej výbavy bude možné siahnuť aj po sedemstupňovej automatickej dvojspojkovej prevodovke DSG.

Naftovú alternatívu predstavuje vznetový agregát TDI s objemom 1,6 litra, ktorý je k dispozícii v troch výkonnostných variantoch, a to 60 kW (80 k), 71 kW (95 k) a 86 kW (115 k). Seat Ibiza bude ako prvý v segmente dostupný aj s motorom využívajúcim stlačený zemný plyn. Pôjde o agregát 1.0 TSI s výkonom 67 kW (90 k). Slabšie výkonnostné verzie spolupracujú s päťstupňovou manuálnou prevodovkou, pričom silnejšie majú o jeden prevodový stupeň viac. V rámci príplatkovej výbavy bude možné siahnuť aj po sedemstupňovej automatickej dvojspojkovej prevodovke DSG.

Interiéru dominuje osempalcová obrazovka... Foto: Seat
Seat-Ibiza-2018-1024-4d Interiéru dominuje osempalcová obrazovka multimediálneho systému kompatibilného so smartfónmi cez Apple CarPlay, Android Auto alebo MirrorLink.

Nová generácia Seatu Ibiza bude mať širokú paletu bezpečnostných systémov. Vodiči sa budú môcť spoľahnúť na predkolízny asistent so schopnosťou rozoznávať chodcov, adaptívny tempomat, rozpoznávanie únavy vodiča, parkovacie senzory vpredu aj vzadu a parkovaciu kameru. Vo verziách s prevodovkou DSG bude adaptívny tempomat doplnený o funkciu Stop&Go ideálnu pre jazdu v zápchach.

Nová Ibiza bude v ponuke v štyroch stupňoch výbavy. Okrem základnej Reference a vyššej Style sú na výber aj dve rovnocenné najvyššie výbavy FR a Xcellence. Výbava FR predstavuje športovú voľbu s rôznymi dizajnovými aj funkčnými vylepšeniami. Seat Ibiza FR sa od ostatných verzií odlišuje prednou maskou chladiča, zadným difúzorom, dvomi falošnými koncovkami výfukového potrubia po bokoch a čiernymi detailmi. Športovejší prejav na ceste zabezpečí svetlá výška znížená o 15 mm a upravené zavesenie kolies s odolnejšími pohlcovačmi nárazov.

Stupeň výbavy Xcellence ponúka elegantný dizajn s dôrazom na chrómované detaily. Najvyššie výbavy budú za rovnakú cenu, pričom majú osloviť dve skupiny vodičov. Na jednej strane športovo zameraných a na druhej tých, ktorí si potrpia na eleganciu a pohodlie. Interiéru dominuje osempalcová obrazovka multimediálneho systému kompatibilného so smartfónmi cez Apple CarPlay, Android Auto alebo MirrorLink. Smartfóny je navyše možné dobíjať bezdrôtovo. V rámci príplatkovej výbavy bude na výber aj bezkľúčový prístup a štartovanie alebo audiosústava Beats so siedmimi reproduktormi a výkonom 300 W.

Seat Ibiza 2018
Seat Ibiza 2018
+11Seat Ibiza 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Seat #Seat Ibiza #piata generácia #MQB-A0
Články podľa značiek