VW predstavil 3-valec 1,0 TGI. Spaľovať bude CNG

Preplňovaný trojvalec 1,0 TSI už používa koncern VW naprieč výrobným programom - od up!-u až po Octaviu. Teraz prišiel rad na verziu spaľujúcu zemný plyn. Dostane ju Polo, Ibiza aj up!.

03.05.2017 12:00
VW - motor 1,0 TGI Foto: ,
Nový motor 1,0 TGI je upravenou verziou známeho motora 1,0 TSI. Naladený bude na 66 kW. Technickou špecialitou je mód, pri ktorom sa v jednom z valcov spaľuje chudobná zmes.
debata
Koncern VW koketuje so zemným plynom už od roku 2002. V súčasnosti sú schopné spaľovať toto ekologické palivo agregáty 1,4 TGI, napríklad v Škode Octavii G-Tec, a 3-valce 1,0, napríklad vo VW eco up! Neostanú však osamotené. Na motorkárskom sympóziu vo Viedni predstavil totiž koncern nový preplňovaný 3-valec 1,0 TGI. Ten síce vychádza z dobre známeho motora 1,0 TSI, ktorý zavítal najnovšie aj pod kapotu Fabie, ale okrem benzínu si poradí aj so zemným plynom. Prejsť musel viacerými technickými úpravami.

Aby boli škodlivé emisie čo najnižšie, potrebovali inžinieri vyriešiť otázku rýchleho zahriatia katalyzátora. K tomu slúži špeciálny mód, počas ktorého v jednom z valcov spaľuje chudobná zmes. Tá totiž horí pri vyšších teplotách. Lambda sonda dostala navyše elektrické vyhrievanie. To sa zas postará, aby dokázala sonda plniť svoju funkciu už 10 sekúnd po studenom štarte, teda ešte skôr, než sa zahreje výfuk a dokonca vtedy, keď v ňom stále prebieha kondenzácia pár. Výsledkom má byť vysoká ohľaduplnosť k životnému prostrediu.

Motor je naladený na výkon 66 kW, čo je o 16 viac v porovnaní s atmosférickým 3-valcom na CNG. Dostať sa má najprv do modelov určených pre juhoamerický trh, napríklad do tamojšieho Volkswagenu Gol. Potvrdený je však aj pre európsku ponuku. Celkom určite ho dostane nový Seat Ibiza a nový VW Polo, ktorý má debut naplánovaný na jesenný autosalón vo Frankfurte nad Mohanom. O Škode Fabia koncern zatiaľ otvorene nehovorí. Možno preto, že na rozdiel od novších súrodencov nie je postavená na novej platforme MQB A0.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #CNG #zemný plyn #VW #motor #1.0 TGI
Články podľa značiek