VW up! GTI: Ostrý 'drobec' nadviaže na prvé GTI. Stačia mu tri valce

Kombinácia ľahkého up!-u a výkonnejšej verzie nového preplňovaného 3-valca 1,0 TSI by mala priniesť radosť za volantom, podobnú, akú zažívali majitelia prvých Golfov GTI zo sedemdesiatych rokov. Napokon výkonom a dynamikou sa tieto dve autá príliš nelíšia.

24.05.2017 06:00
debata (3)
Neposednú povahu naznačuje koncept up!-u GTI... Foto: Volkswagen
VW up! GTI Concept - 2017 Neposednú povahu naznačuje koncept up!-u GTI športovým bodykitom so zväčšenými sacími otvormi v nárazníku, červeným prúžkom v maske a 17-palcovými diskami.

Vlani oslávil Volkswagen štyridsiate výročie príchodu Golfu GTI. Ten bol síce predstavený už v roku 1975, ale k prvým zákazníkom zamieril až v tom nasledujúcom. V tom čase išlo o poriadnu „bombu“. Golf GTI „demokratizoval“ prístup k športovej jazde. Stačilo mu na to 110 koní, teda 81 kW. Postaral sa o ne atmosférický 4-valec s objemom 1,6 litra. A Golf sa zrazu mohol na vtedajších nemeckých diaľniciach rovnať tempu neporovnateľne drahších športových áut či limuzín. Na stovku zrýchľoval za rovných deväť sekúnd a dosahoval maximálnu rýchlosť 182 km/h. Napokon mal len 810 kilogramov.

Pochopiteľne, za štyridsať rokov sa z neho stalo celkom iné auto. Pod kapotou má dvojliter s výkonom 169 kW, teda viac ako dvojnásobok a na váhe o pár sto kilogramov viac. Ľudový hothatch to už dávno nie je. A podobne je to aj s Polom, ktoré si tiež vybralo evolučnú daň. Preto prichádza Volkswagen s ideovým nástupcom prvej generácie Golfu GTI. A postavil ho z malého, nedávno modernizovaného, up!-u. Ten má rozmermi aj ľahkosťou konštrukcie najbližšie k historickej ikone. Aj keď technika sa zmenila na nepoznanie.

Nechýba ani zväčšený zadný spojler či typické... Foto: Volkswagen
VW up! GTI Concept - 2017 Nechýba ani zväčšený zadný spojler či typické čierne bočné pruhy. Svetlá dostali matné pozadie. Podvozok je znížený o 15 mm.

Novinka, ktorú VW predstavuje na tradičnom zraze „maniakov“ do GTI pri jazere Wörthersee, má síce zatiaľ prívlastok konceptu, ale od sériového up!-u GTI nie je naozaj ďaleko. Pod kapotou skrýva preplňovaný 3-valec 1,0 TSI. Ten dostal up! len vlani, lenže naladený na 66 kW. Ten v GTI má výkon 85 kW, čo je 115 koní, perfektne ladiacimi s historickou predlohou, ktorá zaostáva len o päť koní. Prekonáva ju však krútiacim momentom rovných 200 Nm. Posiela ich cez 6-stupňový manuál k predným kolesám. Je to vôbec po prvýkrát čo dostal up! „šesťkvalt“.

Interiér počíta s tvídovými poťahmi, splošteným... Foto: Volkswagen
VW up! GTI Concept - 2017 Interiér počíta s tvídovými poťahmi, splošteným volantom a špeciálnou hlavicou radiacej páky 6-stupňovej prevodovky.

Ani hmotnosťou sú si tieto dve autá, ktoré delí rovných 41 rokov, nie až tak ďaleko. Up! GTI váži 997 kg, čo je síce o 187 kg viac, ale ak vezmeme do úvahy rozdiel vo výbave, a najmä bezpečnosti, ide o úctyhodný výsledok. Takže na konci rovnice máme šprint na stovku za 8,8 sekundy a maximálnu rýchlosť 197 km/h. Takmer na chlp presne s výkonnejšou verziou prvého Golfu GTI, ktorú osadil Volkswagen objemnejším motorom 1,8i. Za volantom by to mala byť celkom zábava. Najmä ak môže ostrý up! počítať s podvozkom zníženým o 15 mm, tuhším odpružením a až 17-palcovými diskami, ktoré sú v tejto triede naozaj extrém.

O potrebný prítlak sa stará aerodynamický bodykit s upravenými nárazníkmi a väčším zadným spojlerom. Nechýbajú ani typické štylistické avíza rodiny GTI – červený prúžok v prednej maske, červené strmene bŕzd, čierne bočné pruhy či lesklé čierne spätné zrkadlá a neodmysliteľné plakety GTI. Matné pozadie dostali aj reflektory. Zákazníci budú mať na výber niekoľko farieb lakov karosérie Tornado Red, Pure White, metalické Dark Silver, Black Pearl a nový modrý odtieň Costa Azul. V interiéri môžeme počítať s tvídovými poťahmi, športovým splošteným volantom a športovou grafikou prístrojov.

Na trh by sa mal sériový ostrý up! dostať už začiatkom budúceho roka. Vyrábať sa bude v Bratislave.

VW up! GTI Concept - 2017
VW up! GTI Concept - 2017
+4VW up! GTI Concept - 2017

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW up! #GTI Meeting Wörthersee #VW Golf GTI #VW up! GTI
Články podľa značiek