Hyundai Kona: 'Kórejský Juke' na prvých fotkách

Menší brat Tucsonu má premiéru takpovediac za rohom. Po prvej oficiálnej snímke reflektora tu máme ďalšie. Tentoraz odhaľujú podstatne viac. Kona bude nepochybne jedným z najoriginálnejších Hyundaiov.

07.06.2017 06:00
debata
Kona prekvapuje odvážnou prednou časťou, ktorá... Foto: Hyundai
Hyundai Kona - 2017 Kona prekvapuje odvážnou prednou časťou, ktorá kombinuje kaskádovú masku s vertikálnym rozmiestnením svetiel, podobne ako pri nových Citroënoch.

Vlak s populárnymi crossovermi je už dávno rozbehnutý. Kto ich nemá v ponuke, stráca. Vie to aj kórejský Hyundai, ktorý potrebuje urýchlene menšieho brata Tucsonu. Ten je síce veľmi úspešný, no osamotený. Už čoskoro však tento priestor vyplní nový Hyundai Kona, ktorý zaútočí na zavedených hráčov ako Nissan Juke, Hondu HR-V, Renault Captur alebo Mazdu CX-3. Kórejčania o ňom dali vedieť už v apríli, ale len jedinou snímkou reflektora. Teraz prezrádzajú viac. Do sveta poslali ďalšie fotografie.

Hyundai Kona - 2017
Hyundai Kona - 2017
+4Hyundai Kona - 2017

Názov vychádza z pomenovania časti ostrova Havaj, čo má vraj odrážať vitálny imidž novinky. A ako vidieť, bude naozaj svieža. Najmä v prednej časti, kde Kona predvádza veľmi originálny dizajn. Ten kombinuje „kaskádovú“ prednú masku, ktorá mala premiéru na novom Hyundai i30, s vertikálne rozmiestnenými reflektormi, podobnými riešeniu typickému pre novú rodinu modelov Citroënu. Podobne to má byť v blízkej budúcnosti aj v prípade modernizovaného Tucsonu.

Ani zozadu nebude Kona rozhodne nudným autom.... Foto: Hyundai
Hyundai Kona - 2017 Ani zozadu nebude Kona rozhodne nudným autom. Navyše sa bude môcť na rozdiel od mnohých konkurentov pochváliť pohonom oboch náprav.

Zadná časť je o čosi konzervatívnejšia, ale stále veľmi príťažlivá. Nechýbajú výrazné prelisy ani robustná plastová ochrana blatníkov a nárazníkov. Snímky navyše prezrádzajú, že zákazníci si budú môcť zvoliť dvojfarebnú kombináciu karosérie. O technike veľa nevieme. Je však pravdepodobné, že kompaktný crossover využije motory modelu i20, z ktorého bude vychádzať. To znamená atmosférický agregát 1,4 CVVT (74 kW), preplňovaný 3-valec 1,0 T-GDI (88 kW) a naftový motor 1,4 CRDi (66 kW).

Kona bude prvým Hyundaiom, ktorý dostane... Foto: Hyundai
Hyundai Kona - 2017 Kona bude prvým Hyundaiom, ktorý dostane head-up displej.
Dobrou správou je, že z radu konkurentov má Kona vytŕčať ponukou pohonu 4×4. A Hyundai pridá aj zopár premiér. Napríklad head-up displej, ktorý v jeho portfóliu zatiaľ nenájdete. Novinka by sa mala predstaviť na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Vzhľadom na rastúcu intenzitu informácií však Hyundai pravdepodobne odhalí malý crossover už v priebehu leta. V portfóliu vystrieda staršie MPV ix20. Podobnou cestou sa má vydať aj sesterská Kia a jej Venga.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai Kona #autosalón Frankfurt 2017
Články podľa značiek