Kia Stonic: Brat Hyundaia Kona na prvých skiciach

Kia nenechá sesterskému Hyundaiu Kona veľký náskok. Aj ona príde s kompaktným crossoverom. A to už v druhej polovici roka. Bude sa volať Stonic a premiéru absolvuje vo Frankfurte nad Mohanom. Teraz tu máme prvé oficiálne skice.

09.06.2017 06:00
debata
Kia Stonic má mať svieži vzhľad a kompaktné... Foto: Kia
Kia Stonic - 2017 Kia Stonic má mať svieži vzhľad a kompaktné proporcie. Na prvej skici sa pravdepodobne predvádza v športovej verzii GT Line.

Neľútostný boj Hyundaiu a Kie pokračuje. Kórejské automobilky síce patria do jedného košiara, ale navonok si nič nedarujú. A platí to aj pre extrémne populárny segment kompaktných crossoverov, kde už Hyundai oznámil príchod modelu Kona. Konkurovať s ním chce Nissanu Juke či Renaultu Captur. A Kia nebude zaostávať. Na tých istých základoch predstaví vo Frankfurte nad Mohanom svoj Stonic.

Vzadu zaujme Stonic dvojicou koncoviek výfukov... Foto: Kia
Kia Stonic - 2017 Vzadu zaujme Stonic dvojicou koncoviek výfukov a veľkým difúzorom.

Názov sa skladá zo slov „Speedy“ a „Tonic“, čo pomenováva prvý a posledný tón v hudobnej stupnici. Naznačiť má sviežosť a športový vzhľad. Ako vidieť z prvých oficiálnych skíc, nie je to ďaleko od pravdy, hoci v porovnaní s Hyundaiom Kona, ktorý šokuje dvojitými prednými svetlami, zvolila Kia o čosi konzervatívnejší prístup. Stonic bude inšpirovaný väčšími a staršími súrodencami – Kiou Sportage a Kiou Sorento. K tomu však pridá novú interpretáciu prednej masky či atraktívny difúzor s dvojicou koncoviek výfukov.

Interiér bude jednoduchý, ale veľmi moderný.... Foto: Kia
Kia Stonic - 2017 Interiér bude jednoduchý, ale veľmi moderný. Centrom palubnej dosky je displej multimediálneho rozhrania HMI.

Kia tvrdí, že Stonic bude najviac personalizovateľným modelom značky. Očakávať tak môžeme širokú paletu farieb, diskov a rôznych doplnkov. Platiť to bude aj o interiéri s kontrastnými dekoráciami. Palubná doska sa bude môcť pýšiť veľkým displejom multimediálneho rozhrania HMI s bohatou konektivitou. Pod kapotou sa s najväčšou pravdepodobnosťou objaví technika nového Ria, teda atmosférický agregát 1,4 CVVT (74 kW), preplňovaný 3-valec 1,0 T-GDI (88 kW) a naftový motor 1,4 CRDi (66 kW).

Viac sa o novinke dozvieme v priebehu leta. Prednosť dostane sesterský Hyundai Kona, ktorého statická premiéra je plánovaná už na druhú polovicu júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai Kona #Kia Stonic
Články podľa značiek