Renault Koleos: Robustné SUV prichádza do Európy

Najväčšie SUV z portfólia Renaultu vstúpilo na svetový automobilový trh už v minulom roku, no Európa si naň musela počkať až do polovice roka 2017. Koleos sa bude snažiť osloviť zákazníkov dizajnom, množstvom vnútorného priestoru a schopnosťami v teréne.

22.06.2017 06:00
Renault-Koleos-2017-1024-18 Foto:
Koleos sa má zaradiť medzi vlajkové lode značky.
debata (4)

Renault Koleos absolvoval výstavnú premiéru na minuloročnom autosalóne v Pekingu. Následne zamieril do Austrálie, Ázie, Južnej Ameriky a na Blízky Východ. Európski záujemcovia si teda museli poriadne počkať, no od júna je Renault Koleos v predaji už aj na starom kontinente. Filozofia francúzskej automobilky je jasná. Koleos sa má zaradiť medzi vlajkové lode značky.

Dizajnovým vzorom pre Renault Koleos je model... Foto: Renault
Renault-Koleos-2017-1024-02 Dizajnovým vzorom pre Renault Koleos je model Talisman.

Vrcholnými modelmi Renaultu sú MPV Espace spolu so sedanom a kombi Talisman. Keďže súčasný trend rastúcej obľuby SUV neustále silnie, francúzsky výrobca ponúkne alternatívu k spomínaným modelom. Práve Renault Talisman je dizajnovým vzorom stredne veľkého SUV. Na prednej kapote sa vyníma rozmerné logo značky. Grafiku hlavných a denných LED svetiel dotvárajú chrómované lišty prechádzajúce maskou chladiča. Vďaka dĺžke 4 470 mm a šírke 1 840 mm sa Koleos zaraďuje medzi najväčšie modely v triede. Pri pohľade zozadu auto rozširujú aj zadné svetlá s 3D grafikou.

Renault Koleos 2017
Renault Koleos 2017
+40Renault Koleos 2017

Napriek vyšperkovanému vzhľadu je Koleos pripravený aj do terénu. Jeho hlavnou zbraňou je pohon 4×4. Ide o rovnaký systém, aký využíva Nissan X-Trail, s ktorým sa v rámci aliancie Renault-Nissan delí o podvozok, pohonné jednotky aj prevodovky. Pohon ALL MODE 4×4-i môže pracovať v troch režimoch. Prvým je pohon prednej nápravy, keď dochádza k úspore paliva. Druhým je režim 4WD Auto. Vtedy vozidlo vyhodnocuje podmienky na ceste a v prípade potreby pripojí zadnú nápravu. Treťou možnosťou je 4WD LOCK, teda permanentný pohon oboch náprav, ktorý pracuje v nízkych rýchlostiach.

V teréne sa Koleos bude spoliehať na pohon... Foto: Renault
Renault-Koleos-2017-1024-1d V teréne sa Koleos bude spoliehať na pohon oboch náprav ALL MODE 4x4-i.

Terénne zameranie Renaultu Koleos prezrádza aj svetlá výška 213 milimetrov. Vďaka rázvoru náprav 2 710 milimetrov si cestujúci vzadu môžu užívať dostatok miesta. Priestor pre kolená dosahuje až 289 mm. Objem batožinového priestoru v základom stave je 542 litrov. Po sklopení druhého radu sedadiel vzrastie na 1 690 litrov.

Tvar zadných 3D svetiel vozidlo rozširuje. Foto: Renault
Renault-Koleos-2017-1024-49 Tvar zadných 3D svetiel vozidlo rozširuje.

Interiér Renaultu Koleos sa v kvalite aj v dizajne vyrovná modelu Talisman. Ovládaciemu panelu dominuje sedempalcový alebo 8,7-palcový dotykový displej systému R-LINK 2. K dispozícii je aj päť farieb osvetlenia interiéru. Ukazovatele rýchlosti, otáčok a informácie z palubného počítača sa zobrazujú na sedempalcovom displeji pred vodičom. Súčasťou príplatkovej výbavy je ozvučenie dvanástimi reproduktormi značky Bose.

V Renaulte Koleos určenom pre európske trhy nebudú chýbať bezpečnostné systémy ako pohotovostné brzdenie, varovanie pred kolíziou, detekcia mŕtveho uhla, varovanie pred vybočením z jazdného pruhu, rozpoznávanie dopravných značiek, detekcia únavy vodiča, parkovacie senzory vpredu aj vzadu, cúvacia kamera a inteligentný parkovací asistent.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #SUV #Renault Koleos
Články podľa značiek