Jaguar E-Pace: Druhý crossover zamieri nižšie

Nový crossover F-Pace, ktorý uviedla automobilka na trh len vlani, poriadne roztočil predaje značky z Coventry. Niet divu, že na svet sa chystá aj jeho menší súrodenec. Volá sa E-Pace a prísť by mal už čoskoro. Naznačuje to fakt, že Jaguar nerobí s jeho dizajnom tajnosti.

23.06.2017 12:00
Jaguar E-Pace - 2018 Foto:
Nové menšie SUV bolo inšpirované nielen väčším Jaguarom F-Pace, ale aj kupé F-Type.
debata

Jaguar je v európskych predajoch skokanom roka. V prvom štvrťroku zvýšil odbyt v medziročnom porovnaní o neuveriteľných 70 %. Dôvod? Je ním jeho prvé SUV F-Pace, ktoré sa dostalo na trh len vlani. Razom sa stalo najpredávanejším Jaguarom a navyše má na konte titul svetového auta za rok 2017 (WCOTY). Niet divu, že v Coventry chystajú ďalší crosssover. A tentoraz ním zamieria nižšie. Dostane názov E-Pace a od jeho premiéry nás už veľa času pravdepodobne nedelí. Jaguar totiž pustil do sveta prvú oficiálnu fotografiu.

Testy predprodukčných prototypov sú už v plnom... Foto: Auto Express
Jaguar E-Pace - 2018 Testy predprodukčných prototypov sú už v plnom prúde.

Tá síce ukazuje nový E-Pace len z profilu, ale zato bez akejkoľvek kamufláže. Podľa šéfdizajnéra Jaguaru, Iana Calluma, bude novinka inšpirovaná väčším F-Pace, ale tiež kupé F-Type. „Kombinácia športového vzhľadu s tradičnými výkonmi Jaguaru zaručí, že E-Pace bude vytŕčať z davu. Každý model navrhujeme tak, aby vyvolal emócie a myslíme si, že E-Pace to urobí tiež, ale trochu inak,“ vyhlásil na konto malého crossoveru Callum. Na americkom trhu by mal mať E-Pace štandardne pohon oboch náprav. Z toho vyplýva, že pre Európu sa chystá aj verzia 2WD.

O technike Jaguar nič viac neprezradil. Očakávať však môžeme novú generáciu 4-valcov Ingenium a pravdepodobne aj celohliníkovú architektúru iQ (AL). Cenou má E-Pace výrazne podliezť drahý F-Pace. V Británii bude štartovať na 28 500 librách (33 300 €). Premiéra novinky by mohla prebehnúť už v septembri na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Štart predaja sa očakáva na budúci rok. A vzhľadom na boom v segmente crossverov nižšej triedy, aj ďalší rast značky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Jaguar F-Pace #Jaguar E-Pace
Články podľa značiek