Peugeot Pick Up: Francúzi vyrukovali s pikapom pre Afriku. Je starý 20 rokov

Zdá sa, že pikapy zažívajú renesanciu. Do tejto triedy vstupuje najnovšie Mercedes-Benz a Renault. A teraz prichádza správa, že svoje si chce z koláča odhryznúť aj Peugeot. Lenže iba v Afrike. A tak neprekvapí, že základom novinky je morálne zastaraný čínsky ZNA Rich New.

27.06.2017 06:00
debata (2)
Nový Peugeot Pick UP nie je žiaden... Foto: Peugeot
Peugeot Pick Up - 2017 Nový Peugeot Pick UP nie je žiaden sofistikovaný pikap. Vychádza z čínskeho modelu ZNA Rich New, ktorého základom je prvá generácia Nissanu Navara. Pre Afriku by to však malo stačiť.

Pikapy začínajú byť lukratívnym segmentom. Taký Nissan, Toyota či Mitsubshi to však vedia už dávno. Svojimi úžitkovými modelmi obsadili najmä USA, Južnú Ameriku, Afriku či Austráliu. Z tohto segmentu trhu si však chcú odhryznúť aj ďalší. Príchod nových pikapov ohlásil Mercedes-Benz aj Renault. Budú síce vychádzať z novej generácie Nissanu Navara, ale v kategórii úžitkových áut nie je takáto kooperácia ničím výnimočná. A o čosi podobné sa teraz pokúsi aj Peugeot.

Peugeot Pick Up  - 2017
Peugeot Pick Up  - 2017
+9Peugeot Pick Up  - 2017

Ten už síce vo svojej histórii nejaký ten pikap na svet priviedol, no zväčša išlo len o deriváty jeho osobných modelov. Naposledy o prerobený Peugeot 207 s názvom Hoggar, predávaný v Južnej Amerike. Lenže ten odišiel do minulosti už pred troma rokmi spolu s ukončením produkcie dvestosedmičky. Jeho nástupcom bude čosi väčšie, no rozhodne nie novšie. Práve predstavený pikap s jednoduchým názvom Peugeot Pick Up zamieri do Afriky. Nečakajte preto nič sofistikované. Jeho základom je síce tiež Nissan Navara, lenže prvej generácie a navyše z produkcie čínskej spoločnosti ZNA. V ríši stredu nesie názov Rich New.

Čínsko-francúzsko-japonský pikap bude poháňať... Foto: Peugeot
Peugeot Pick Up - 2017 Čínsko-francúzsko-japonský pikap bude poháňať klasický 4-valcový turbodiesel s objemom 2,5 litra a výkonom len 84 kW. Mal by byť ale mimoriadne spoľahlivý.

Stará technika tak opäť ožije s logom leva. Stačilo len vymeniť prednú masku. To ale rozhodne neskryje morálny vek. Vidieť to už na jednoduchom dizajne. Lenže Afrika má iné priority. Peugeot Pick Up chce stavať úspech na jednoduchej a spoľahlivej konštrukcii. Dvadsaťročná kariéra ZNA by toho mala byť zárukou. Pod prednou kapotou tak nájdeme 2,5-litrový 4-valcový turbodiesel s výkonom 84 kW a krútiacim momentom 280 Nm. Tieto parametre posiela cez 5-stupňovú manuálnu prevodovku na zadné alebo na všetky štyri kolesá. Maximálna rýchlosť bude len 160 km/h, priemerná spotreba približne 7,4 litra nafty.

Morálny vek vidieť aj v interiéri. Nič na tom... Foto: Peugeot
Peugeot Pick Up - 2017 Morálny vek vidieť aj v interiéri. Nič na tom nezmení ani veľký farebný monitor.

V teréne by mala pomôcť veľká svetlá výška 215 mm. Náklad bude Peugeot Pick Up voziť na korbe s plochou 1,4 × 1,39 metra. V porovnaní s čínskym základom dostal navyše ABS, elektricky ovládané spätné zrkadlá, zadné parkovacie senzory a predné airbagy. A ak sa pýtate, prečo spolupracuje Nissan prostredníctvom svojho čínskeho partnera s Peugeotom, hoci má bližšie k francúzskemu Renaultu, dôvodom je fakt, že produkty ZNA sú na niektorých trhoch označené logom Dongfeng, čo je druhý najväčší výrobca áut v Číne, a ktorý má biznis rozbehnutý aj s Peugeotom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peugeot #pick-up #Nissan Navara #pikap Peugeot Pick Up #ZNA
Články podľa značiek