Lada Vesta SW a SW Cross: Ruské kombi dostane aj terénny vzhľad

Ruská značka Lada sa netají ambíciami presadiť sa na západných trhoch. Modelovú ofenzívu s týmto cieľom odštartoval sedan Vesta a do konca roka sa k nemu pridajú aj kombi SW a terénne ladené kombi SW Cross.

04.07.2017 07:00
lavecr206 5953b34b67e4f Foto:
Skutočne terénny potenciál verzie SW Cross potvrdzuje svetlá výška 203 milimetrov.
debata (3)

Lada Vesta v základom karosárskom prevedení sedan je k dispozícii aj na slovenskom trhu. Vďaka základnej cene 10 500 eur patrí k najdostupnejším modelom vo svojej triede. Ide však o konzervatívne vyzerajúce auto, ktoré ničím nevyniká. Ruská značka patriaca do aliancie Renault-Nissan však do konca roka uvedie na trh aj kombi s označením SW a jeho terénnu verziu SW Cross.

Lada Vesta SW Cross
Lada Vesta SW Cross
+22Lada Vesta SW Cross
Tento krok je pochopiteľný, keďže kombi poskytuje viac prepravného priestoru a terénne ladené automobily sú v súčasnosti v kurze. Obe kombi verzie sú dlhé 4 410 milimetrov. Základné SW je široké 1 764 mm a vysoké 1 512 mm. SW Cross je vďaka ochranným plastom o 21 mm širšie a zároveň je aj o 20 mm vyššie. Najpodstatnejším rozmerom však v tomto prípade môže byť svetlá výška, keďže už základné kombi SW sa nachádza 173 mm nad vozovkou. Skutočne terénny potenciál verzie SW Cross potvrdzuje svetlá výška 203 milimetrov.

Pri pohľade zboku zaujme mierne sa znižujúca silueta strechy a prelisy na predných a zadných dverách, ktoré spoločne evokujú písmeno „X“. Práve toto písmeno inšpirovalo aj dizajn prednej masky doplnenej chrómovanými lištami. Verzia SW Cross má vzadu výraznú ochranu podvozka a dokonca dvojitú koncovku výfukového potrubia.

Prelisy na predných a zadných dverách spoločne... Foto: Lada
lavecr32 5953b34d28e93 Prelisy na predných a zadných dverách spoločne evokujú písmeno „X“.

Lada zatiaľ neprezradila, aké motory by mali nové kombi poháňať. Môžeme však predpokladať, že zážihový motor s objemom 1,6 litra a výkonom 78 kW (106 k) zo sedanu bude k dispozícii aj pre SW a SW Cross. Vylúčený nie je ani silnejší 1,8-litrový agregát s výkonom 90 kW (120 k). Hoci sa majú nové kombi verzie dostať do predaja ešte tento rok, Lada nespresnila, na ktorých trhoch budú k dispozícií. Na Slovensku by si praktické kombi svojich priaznivcov pravdepodobne naš­li.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kombi #Lada #Lada Vesta #Lada Vesta SW #Lada Vesta SW Cross
Články podľa značiek