Ford Tourneo Custom: Luxusná dodávka to hrá na MPV

Vlajková loď radu Tourneo má nový dizajn, luxus limuzíny a asistenčné systémy osobných áut.

12.07.2017 06:00
debata
Tourneo Custom je vlajkovou loďou medzi... Foto: Ford
Ford Tourneo Custom - 2017 Tourneo Custom je vlajkovou loďou medzi dodávkami Fordu. Dáva to na známosť napríklad aj úplne novou jednodielnou maskou s piatimi lamelami, ktorá ladí s dizajnom osobných modelov.

Ford Tourneo Custom je na svete od roku 2013. Doplnil menšie verzie Courier a Connect a stal sa vlajkovou loďou medzi osobnými dodávkami Fordu. Podobne ako Multivan Volkswagenu alebo trieda V od Mercedesu-Benz. Po štyroch rokoch prišiel čas na modernizáciu. A tá sa dotkla nielen dizajnu, ale aj bezpečnostných technológií a techniky pod kapotou.

Ford Tourneo Custom - 2017
Ford Tourneo Custom - 2017
+9Ford Tourneo Custom - 2017

Custom dostal prakticky úplne novú jednodielnu 6-uholníkovú prednú masku, podobnú klasickým osobným Fordom. Je väčšia a širšia. Zdobí ju päť chrómových horizontálnych líšt. Úplne prepracovaný je aj predný nárazník. Svetlá dostali novú grafiku denných LED diód. Drahšie verzie majú xenónové výbojky.

K dispozícii sú dva rázvory náprav. Pri dlhšom... Foto: Ford
Ford Tourneo Custom - 2017 K dispozícii sú dva rázvory náprav. Pri dlhšom ponúkne Custom väčší batožinový priestor za tretím radom sedadiel.

Retuše absolvoval aj dizajn interiéru, ktorý ťaží z nových obkladov a najmä nového infotainmentu. Vyššie úrovne môžu počítať s 8-palcovou dotykovou obrazovkou rozhrania Sync 3. To znamená aj hlasové ovládanie navigácie jednoduchými povelmi, napríklad „Chcem kávu“, či ovládanie gestami. Palubná doska má teraz väčší objem odkladacích schránok pred spolujazdcom. V stredovej konzole zas nájdeme nové držiaky na nápoje.

Prepracovaná palubná doska môže byť vybavená... Foto: Ford
Ford Tourneo Custom - 2017 Prepracovaná palubná doska môže byť vybavená najnovším infotainmentom Sync 3 s 8-palcovou dotykovou obrazovkou a hlasovým ovládaním.

Okrem 8– alebo 9-miestneho usporiadania interiéru sa môžu zákazníci rozhodnúť pre luxusnú 6-miestnu verziu 2+2+2). V zadnej časti interiéru je možné vytvoriť konferenčnú konfiguráciu, teda otočiť druhý rad sedadiel proti smeru jazdy. Na tom by nebolo nič extra, lenže Tourneo Custom je jedinou dodávkou, ktorá to zvládne so šiestimi sedadlami.

Tourneo Custom je jedinou dodávkou v triede,... Foto: Ford
Ford Tourneo Custom - 2017 Tourneo Custom je jedinou dodávkou v triede, ktorá dokáže ponúknuť konferenčné usporiadanie zadnej časti interiéru pre šesť cestujúcich.

Komfort na palube zvyšuje prepracované čalúnenie, lepšia zvuková izolácia, najmä v zadnej časti, a účinnejšia klimatizácia. Priplatiť si môžete za kožené sedadlá alebo výkonný audiosystém s desiatimi reproduktormi a šiestimi USB vstupmi. Samozrejmosťou je konektivita so smartfónmi cez Apple CarPlay a Android Auto. K dispozícii je aj vzduchové odpruženie zadnej nápravy.

Zo sveta osobných áut pochádza tiež balík bezpečnostných systémov. Tourneo Custom sa môže najnovšie pochváliť ako jediný v triede napríklad obmedzovačom rýchlosti spolupracujúcim s čítačkou dopravných značiek. Novinkou je výstraha pri cúvaní pred križujúcimi vozidlami. Tieto prvky dopĺňajú už známe systémy ako autonómne brzdy s detekciou chodcov, monitorovanie jazdných prúdov, stabilizáciu pri bočnom vetre či adaptívny tempomat.

Pod kapotou pracujú výlučne naftové 4-valce 2,0... Foto: Ford
Ford Tourneo Custom - 2017 Pod kapotou pracujú výlučne naftové 4-valce 2,0 EcoBlue s výkonom 77, 96 alebo 125 kW. Spotrebujú o 13 % menej paliva.

Pod kapotou pracujú výlučne nové vznetové 4-valce 2,0 EcoBlue naladené na 77, 96 alebo 125 kW. Ford sľubuje o 20 % vyšší krútiaci moment v nízkych otáčkach a o 13 % nižšiu spotrebu paliva. Okrem manuálnej prevodovky je možné výkonnejšie verzie kombinovať so 6-stupňovým automatom SelectShift.

Na trh sa nové Tourneo Custom dostane koncom roka, pričom príde aj vo verzii Titanium X, doplnenou koženým čalúnením alebo 17-palcovými diskami kolies, alebo dynamickej verzii Sport, ktorá kombinuje najvýkonnejší naftový motor s exteriérovým paketom obsahujúcim dvojité pruhy na kapote alebo špecifické disky a interiérové doplnky. Vyberať môžete tiež z dvoch rázvorov náprav. Dlhší profituje z väčšieho batožinového priestoru za tretím radom sedadiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Tourneo #Ford Tourneo Custom
Články podľa značiek