Fiat Panda City Cross: Mikro off-road prišiel o 4x4

Nie, nebojte sa. Panda sa aj naďalej vyrába vo verzii 4x4 aj ako outdoorovo ladený crossover Cross. Teraz však pribudla nová verzia City Cross. Hrá sa na off-road, no „hrabe“ iba prednými.

25.07.2017 12:00
debata
Panda City Cross si požičala takmer kompletný... Foto: Fiat
Fiat Panda City Cross - 2017 Panda City Cross si požičala takmer kompletný „kabát“ z Pandy Cross. Vyniká vyššou svetlou výškou a ochranou spodných partií karosérie.

S Fiatom to nie je v súčasnosti práve ružové. Predajom síce pomohlo nové Tipo, no nad vodou ho stále držia najmä najmenšie modely 500 a Panda. Ak si myslíte, že päťstovka je bestsellerom značky, ste na omyle. Predajom kraľuje menej imidžová, ale o to praktickejšia 5-dverová Panda. Napriek pokročilému veku sa z nej predalo vlani v Európe slušných 190 432 kusov, to je o približne 7 000 viac ako legendárneho Fiatu 500. A tento rok predaje opäť rastú. Možno aj preto, lebo Panda nedávno absolvovala malú modernizáciu. Tá sa dotkla najmä infotainmentu, ktorý umožnil cez systém Uconncet konektivitu so smartfónmi.

Fiat Panda City Cross - 2017
Fiat Panda City Cross - 2017
+16Fiat Panda City Cross - 2017

To však nie je koniec noviniek. V ponuke totiž pribudla celkom nová verzia. Okrem klasickej Pandy, Pandy 4×4 a zvýšenej Pandy Cross, tiež so štvorkolkou, budú mať zákazníci od jesene na výber novú Pandu City Cross. V čom spočíva jej tajomstvo, naznačuje názvom. Tvári sa na off-road, ale poháňa ju len predná náprava. Je teda určená skôr do mesta ako na nespevnené povrchy. Fiat tvrdí, že takáto kombinácia bude lákavá pre zákazníkov, ktorí hľadajú praktické mestské auto s výnimočným vzhľadom a veľmi príťažlivou cenou. City Cross preto po dizajnovej stránke vychádza z Pandy Cross.

V sérii sú strešné nosiče aj 15-palcové disky... Foto: Fiat
Fiat Panda City Cross - 2017 V sérii sú strešné nosiče aj 15-palcové disky kolies.

Preberá z nej plastové ochranné panely spodných partií karosérie aj zvýšený podvozok. Nechýbajú hliníkové 15-palcové disky kolies. Vzhľad dotvárajú nápisy Cross a dva nové laky karosérie vyhradené len pre túto verziu – béžová Pastel Minimal Grey a modrá Electronica Blue. Za príplatok si môžete dopriať paket City Cross Style, pridávajúci ultraľahké strešné nosiče, bočné lišty, chránič podvozku alebo červené ťažné háky. Panda City Cross je dlhá 3 650, široká 1 640 a vysoká 1 550 mm, čo sú na milimetre rovnaké rozmery, ako má Panda Cross.

Interiér s balíkom Style dostal špecifické... Foto: Fiat
Fiat Panda City Cross - 2017 Interiér s balíkom Style dostal špecifické čalúnenie a palubnú dosku medenej farby.

Rozdiel je len v spomínanom pohone. Pod kapotou pracuje atmosférický 4-valec 1,2 s výkonom 51 kW, spriahnutý s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou a výlučne predným náhonom. V teréne tak nemožno od Pandy City Cross očakávať žiadne zázraky, s výnimkou lepšej prejazdnosti. V interiéri je vybavená sivou palubnou doskou s čiernymi vložkami a čalúnením kombinujúcim textil s umelou kožou. S balíkom City Cross Style dostávate palubnú dosku vo zvláštnej medenej farbe a čalúnenie sedadiel s dizajnom Pandy Cross.

Panda City Cross sa čoskoro objaví v európskych cenníkoch Fiatu. My zatiaľ poznáme len britskú cenu. Za kanálom La Manche štartuje na 12 995 librách, čo je približne 14 600 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #Fiat Panda #Fiat Panda City Cross
Články podľa značiek