Suzuki Swift Sport: Prvá snímka je na svete

Nová generácia japonskej „motokáry“ sa blíži. Bude mať päť dverí, atraktívny bodykit a turbo pod kapotou. A pritom schudne o 120 kg. Radosť za volantom je zaručená.

27.07.2017 12:00
debata
Nový Swift Sport má výrazne väčšiu masku so... Foto: Suzuki
Suzuki Swift Sport - 2017 Nový Swift Sport má výrazne väčšiu masku so športovým výpletom, rozšírené prahy a 16-palcové disky kolies. Vyrábať sa bude už len s 5-dverovou karosériou. Hmotnosť by nemala presiahnuť jednu tonu.

Swift Sport sa nemohol nikdy rovnať s pravými ostrými hothatchmi. Napriek tomu dokázal vodičom vyčarovať úsmev na tvári. Kombinácia nízkej hmotnosti, kompaktných rozmerov a atmosférickej jednašestky s výkonom 100 kW, ktorá sa rada vytáčala až k maximu, zaručovala efekt „motokáry“. K tejto filozofii sa má hlásiť aj nová generácia ostrého Swiftu, ktorú predstaví Suzuki v septembri na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

Na premiéru teraz upozornilo prvou snímkou očakávanej novinky. A zdá sa, že sa je na čo tešiť, i keď Swift Sport príde o 3-dverovú karosériu. Tá totiž dostala „padáka“. Kamuflovaná kľučka dverí má tento hendikep sčasti utajiť. O stratu emócií sa však báť rozhodne netreba. Swift Sport dostane na rozdiel od svojich civilných súrodencov neprehliadnuteľný aerodynamický bodykit. Aj keď si musíme zatiaľ vystačiť iba s predným pohľadom, je jasné, že nejde o jednoduché retuše.

Nová je celá predná časť vrátane podstatne širšej masky so športovým výpletom a nárazníka so zväčšenými sacími otvormi po stranách. Dynamický „look“ prinášajú aj svetlá s matným pozadím, rozšírené prahy a špecifické, pravdepodobne 16-palcové disky kolies v dvojfarebnom vyhotovení. Celé to završuje žiarivo žltý lak. Vzadu možno očakávať podľa zvyklostí dve koncovky výfukov a spojler s náznakom difúzora. Znížený podvozok môže rátať s tuhším nastavením pružín a tlmičov.

Pôvodný motor 1,6 VVT nahradí preplňovaný... Foto: Suzuki
Suzuki Baleno - BoosterJet Pôvodný motor 1,6 VVT nahradí preplňovaný agregát 1,4 BoosterJet, známy z Vitary S.

Najväčšia novinka sa však bude skrývať nepochybne pod kapotou. Suzuki síce v tlačovej správe zatiaľ o motore mlčí, ale s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou, bude srdcom Swiftu Sport preplňovaný 4-valec 1,4 BoosterJet s výkonom 103 kW a krútiacim momentom 220 Nm. Áno, presne ten, ktorý používa Vitara S. Lenže tentoraz hovoríme o malom a ľahkom hatchbacku. Navyše ľahšom ako v minulosti. Nová generácia Swiftu totiž schudla o 120 kg a z tohto bonusu bude nepochybne profitovať aj verzia Sport.

V porovnaní s pôvodným atmosférickým agregátom 1,6 VVT síce nedôjde k dramatickému rastu výkonu (+ 3 kW), ale svoje iste zohrá výrazne vyššia porcia krútiaceho momentu (+ 60 Nm), navyše dostupného už pri nízkych otáčkach. Spracovávať ho bude 6-stupňová manuálna prevodovka. Akcelerácia na stovku by sa tým mohla dostať hlboko pod osem sekúnd a maximálna rýchlosť atakovať 200 km/h. Starý Swift Sport šprintoval na 100 km/h za 8,7 sekundy a ručička jeho rýchlomeru sa zastavila pri údaji 195 km/h.

V rovine špekulácií nás Suzuki už dlho nenechá. Je možné, že ešte pred frankfurtskou premiérou zverejní bližšie informácie a pridá ďalšie snímky vrátane interiéru. V ňom môžeme očakávať anatomické sedadlá, sploštený volant, hliníkové dekorácie a športovú grafiku prístrojov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Suzuki #autosalón Frankfurt 2017 #Suzuki SWift Sport
Články podľa značiek