Suzuki Swift Sport: Rýchly 'svišť' odhaľuje viac

Po prvej snímke exteriéru sú na svete ďalšie. Malý japonský hothatch odhaľuje viac vďaka úniku oficiálneho katalógu. Má dva výfuky aj turbo pod kapotou.

07.08.2017 12:00
debata
Nový Swift Sport má výrazne väčšiu masku so... Foto: Suzuki
Suzuki Swift Sport - 2017 Nový Swift Sport má výrazne väčšiu masku so športovým výpletom, rozšírené prahy a 16-palcové disky kolies. Vyrábať sa bude už len s 5-dverovou karosériou. Hmotnosť by sa mala pohybovať tesne nad 900 kg.

Rýchla verzia Swiftu má svetovú premiéru naplánovanú na septembrový autosalón vo Frankfurte nad Mohanom. Priblížiť sme si ju mohli už minulý týždeň, keď sa na svetlo sveta dostala prvá snímka exteriéru. Teraz tu máme ďalšie, a tie potvrdzujú, že nový Swift Sport sa na hothatch nebude len hrať. Únik katalógu odhaľuje dokonca viac aj o technike, hoci na tabuľku oficiálnych parametrov je ešte stále priskoro.

Suzuki Swift Sport - 2017
Suzuki Swift Sport - 2017
+6Suzuki Swift Sport - 2017

V každom prípade je jasné, že Swift Sport zaútočí na emócie neprehliadnuteľným aerodynamickým bodykitom. Nová je celá predná časť vrátane podstatne širšej masky so športovým výpletom a nárazníka so zväčšenými sacími otvormi po stranách. Dynamický „look“ prinášajú aj svetlá s matným pozadím, rozšírené prahy a špecifické, pravdepodobne 16-palcové disky kolies v dvojfarebnom vyhotovení. Celé to završuje žiarivo žltý lak.

Interiér je zušľachtený športovým volantom,... Foto: Suzuki
Suzuki Swift Sport - 2017 Interiér je zušľachtený športovým volantom, červenými dekoráciami palubnej dosky a anatomickými sedadlami.

Potvrdili sa aj očakávané dve koncovky výfukov, ktoré sú v tejto triede naozaj raritou. A nielen to, integrované sú do karbónového difúzora, v ktorom nechýba ani centrálne umiestnené hmlové svetlo. Interiér je zušľachtený športovými sedadlami s integrovanými opierkami hláv. Nechýba sploštený volant ani červené dekorácie na palubnej doske či špecifická grafika prístrojov. Opäť v červenom „háve“. Táto kontrastná farba sa objavuje aj na stehoch čalúnenia sedadiel či na volante a radiacej páke.

Táto snímka displeja potvrdzuje, že pod kapotu... Foto: Suzuki
Suzuki Swift Sport - 2017 Táto snímka displeja potvrdzuje, že pod kapotu Swiftu Sport sa nasťahuje preplňovaný motor 1,4 BoosterJet z Vitary S.

A čo technika? O tej síce Suzuki stále mlčí, lenže snímka displeja zobrazujúca tlak turbodúchadla prezrádza to, čo všetci očakávali. Swift Sport naozaj zamení atmosférický 4-valec 1,6 VVT za preplňovaný agregát 1,4 BoosterJet (103 kW), známy z Vitary. Ten síce dáva len o tri kilowatty viac ako pôvodný motor, lenže je tu rapídny nárast krútiaceho momentu. Tých 220 Nm je totiž až o 60 viac ako v minulosti. Spracovávať ich bude 6-stupňová manuálna prevodovka.

Vzadu ostanú Swiftu Sport dve koncovky výfukov,... Foto: Suzuki
Suzuki Swift Sport - 2017 Vzadu ostanú Swiftu Sport dve koncovky výfukov, navyše integrované v karbónovom difúzore.

Možno sa táto nádielka výkonu nezdá nijako omračujúca, ale vziať do úvahy musíme fakt, že Swift Sport má mať na váhe len okolo 900 kg, teda o 120 kg menej ako v minulosti, čo tieto parametre posúva do celkom iného svetla. Navyše nie je vylúčené, že motor Sportu môžu technici Suzuki vyladiť aj na vyšší výkon. V každom prípade by mala novinka poraziť svojho predchodcu v každom smere. Akcelerácia na stovku by sa mohla dostať hlboko pod osem sekúnd a maximálna rýchlosť atakovať 200 km/h.

Swift Sport by tým ostal verný tradícii zábavnej „motokáry“, ktorá vám vedela vyčarovať úsmev na tvári aj bez toho, aby zruinovala váš rozpočet. Starý Swift Sport šprintoval na 100 km/h za 8,7 sekundy a ručička jeho rýchlomera sa zastavila pri údaji 195 km/h. Na oficiálne údaje už čakať dlho nebudeme. Premiéra prebehne presne 12. septembra. Nie je ale vylúčené, že japonská automobilka zverejní parametre skôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Suzuki #Suzuki Swift #autosalón Frankfurt 2017 #Suzuki SWift Sport
Články podľa značiek