Seat: Športové modely budú existovať pod vlastnou značkou Cupra

Španielska značka patriaca do koncernu Volkswagen je známa svojou snahou o výrobu automobilov poskytujúcich športový zážitok z jazdy. Označenie vrcholných prevedení Cupra sa dokonca zmení na vlastnú značku, aby tým zdôraznilo športové ambície.

18.08.2017 06:00
debata (1)
Koncept Tango z roku 2001. Foto: Seat
Concept tango Koncept Tango z roku 2001.

Seat v súčasnosti ponúka len jedno prevedenie Cupra, ktorým je Seat Leon Cupra 300. Okrem toho už predstavitelia značky oznámili, že na budúci rok sa dočkáme aj modelu Ateca Cupra. Na druhej strane s Ibizou Cupra a mini autom Mii Cupra sa nepočíta. Pre automobilku zdôrazňujúcu pôžitok z jazdy sú dva modely málo, a preto sa v Seate rozhodli, že z názvu Cupra, ktorý je akronymom slov Cup Racer (v preklade „pohárový jazdec“– pozn. red.), vytvoria vlastnú značku.

Cupra sa stane športovou divíziou známou z prémiového segmentu, kde poznáme Mercedes-AMG alebo Audi Sport. Prvým krokom pre rozbehnutie novej vetvy je zaregistrovanie niekoľkých názvov a nového loga. Na začiatok to budú mená niekdajších konceptov značky Seat, ktoré sa však nedostali do výroby.

Ide o koncepty Salsa, Bolero a Tango. Z konceptu Salsa predstaveného v roku 2000 vzišla nová generácia Leonu. Koncept Bolero predstavoval športový sedan s nenápadnými zadným dverami, čím evokoval karosériu kupé. A napokon Tango predstavené v roku 2001, ktoré bolo dvojmiestnym kabrioletom, aký dnes ponúka napr. Mazda v podobe modelu MX-5.

Nová divízia by sa mohla práve k týmto karosárskym prevedeniam vrátiť a naštartovať tak novú etapu v histórii značky. Keby sa podarilo dostať do sériovej výroby práve model Tango, išlo by vôbec o prvý kabriolet, ktorý by zišiel z liniek španielskeho výrobcu. Kedy sa však spomínané plány stanú realitu, zatiaľ nie je známe. Predstavitelia značky sú zatiaľ vo vyhláseniach opatrní a nechcú prezradiť viac podrobností. Osamostatnenie divízie Cupra by sa však mohlo udiať do konca desaťročia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koncept #Seat #Cupra #Seat Cupra
Články podľa značiek