Bentley Continental GT: Tretia generácia stelesňuje dokonalosť

Na blížiacom sa autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom absolvuje svetovú výstavnú premiéru tretia generácia kupé Continental GT značky Bentley. Skĺbi sa v nej ohromný výkon, skvelé jazdné vlastnosti, najnovšia technika a úžasný luxus.

05.09.2017 06:00
Bentley-Continental GT-2018-1024-04 Foto:
Model Continental GT sa vyrába v anglickom meste Crewe od roku 2003.
debata

Model Continental GT britskej automobilky Bentley patriacej do koncernu Volkswagen sa vyrába v anglickom meste Crewe od roku 2003. Odvtedy putovalo k zákazníkom viac než 66 000 vozidiel s označením Continental GT. Hoci predstavitelia značky vravia o tretej generácii, tá druhá bola v skutočnosti len rozsiahlou modernizáciou.

Bentley Continental GT 2018
Bentley Continental GT 2018
+25Bentley Continental GT 2018

Nové Bentley Continental GT sa snaží dosahovať dokonalosť po všetkých stránkach. Z hľadiska dizajnu možno badať jednoznačnú snahu dodať novej generácii moderný vzhľad, no zároveň nestratiť typické črty značky Bentley. Nový Continental GT čiastočne vychádzajúci z konceptu EXP 10 Speed 6 je oproti predchodcovi dlhší a nižší. Predná náprava sa posunula o 135 mm dopredu, vďaka čomu predná kapota klesá a je dlhšia.

Predná náprava sa posunula o 135 mm dopredu,... Foto: Bentley
Bentley-Continental GT-2018-1024-05 Predná náprava sa posunula o 135 mm dopredu, vďaka čomu predná kapota klesá a je dlhšia.

Typická línia tiahnuca sa od predných svetiel až po zadný blatník, ktorá zdobí profil auta, ostala zachovaná. Zadné LED svetlá s 3D grafikou majú tvar elipsy, aby ladili s koncovkami výfukového potrubia. Vpredu dostal nový Continental GT najnovšiu verziu matrixových LED svetiel. Základom pre novú generáciu sú 21-palcové disky kolies, pričom za príplatok si možno zvoliť aj o palec väčšie.

Pod kapotou štvormiestneho kupé bude pracovať šesťlitrový dvakrát preplňovaný dvanásťvalec W12 TSI. Dvojité W v označení motora má upozorniť na rozdiel medzi novým agregátom a ekvivalentným dvanásťvalcom V12. Motor W12 je o 24% kratší a umožňuje lepšie rozloženie hmotnosti vozidla a poskytuje viac priestoru v kabíne.

Zadné LED svetlá s 3D grafikou majú tvar... Foto: Bentley
Bentley-Continental GT-2018-1024-09 Zadné LED svetlá s 3D grafikou majú tvar elipsy, aby ladili s koncovkami výfukového potrubia.

Pohonná jednotka dosahuje výkon 467 kW (626 k) a krútiaci moment 900 Nm. Z 0 na 100 km/h sa rozbehne za 3,7 sekundy a ručička tachometra sa zastaví až na hranici 333 km/h. Motor spolupracuje s novou osemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Tá prenáša výkon prednostne na zadnú nápravu, no v prípade potreby sa časť výkonu presunie na predné kolesá.

Napriek omračujúcim technickým údajom sa nová generácia Bentley Continental GT snaží neškodiť životnému prostrediu. Pri nízkom zaťažení sa polovica valcov deaktivuje, čo znižuje spotrebu benzínu a tým aj emisie oxidu uhličitého. Normovaná spotreba paliva je 12,2 l/100 km, čo je o dva litre menej ako u predchodcu.

Pod kapotou štvormiestneho kupé bude pracovať... Foto: Bentley
Bentley-Continental GT-2018-1024-0c Pod kapotou štvormiestneho kupé bude pracovať šesťlitrový dvakrát preplňovaný dvanásťvalec W12 TSI.

O maximálny jazdný komfort sa stará trojkomorové vzduchové odpruženie podvozka, elektronický posilňovač riadenia a možnosť voľby jazdných režimov. Vodič si okrem individuálneho nastavenia môže vyberať z režimov Comfort, Bentley a Sport. Po zmene jazdného režimu sa upraví nastavenie podvozka, správanie motora a prevodovky a odozva riadenia.

V ručne vypracovanom interiéri na posádku čaká... Foto: Bentley
Bentley-Continental GT-2018-1024-14 V ručne vypracovanom interiéri na posádku čaká kombinácia dreva, koženého čalúnenia a lešteného chrómu.

V ručne vypracovanom interiéri na posádku čaká kombinácia dreva, koženého čalúnenia a lešteného chrómu. Novinkou je čalúnenie s jedinečným kosoštvorcovým prešívaním, ktoré je neobyčajne príjemné na dotyk. Predné sedadlá možno nastaviť v dvadsiatich rôznych smeroch. Na výber sú tri audiosystémy. Základný má výkon 650 W a tvorí hu desať reproduktorov. Stred ponuky predstavuje systém Bang & Olufsen s výkonom 1 500 W zložený zo 16 reproduktorov. Na vrchole ponuky je audiosystém Naim s výkonom 2 200 W, ktorý pozostáva z 18 reproduktorov.

Nový digitálny prístrojový panel si vodič môže... Foto: Bentley
Bentley-Continental GT-2018-1024-15 Nový digitálny prístrojový panel si vodič môže nastaviť podľa vlastných preferencií.

Nový digitálny prístrojový panel si vodič môže nastaviť podľa vlastných preferencií. Hlavné ukazovatele vďaka trojrozmernej grafike vyzerajú ako skutočné. Ozajstným dôkazom moderného interiéru je 12,3-palcový dotykový displej, ktorý si vodič tiež môže nastaviť podľa seba. Displej je navyše súčasťou otočného mechanizmu, takže po vypnutí motora ho nahradí drevené obloženie ladiace so zvyškom interiéru. Otočný displej má aj tretiu stranu, ktorá ukrýva elegantný analógový číselník vonkajšieho teplomera, analógové stopky a kompas.

Tretia strana otočného displeja ukrýva... Foto: Bentley
Bentley-Continental GT-2018-1024-18 Tretia strana otočného displeja ukrýva elegantný analógový číselník vonkajšieho teplomera, analógové stopky a kompas.

Výbavu vrátane bezpečnostných systémov tvoria tri stupne. Balík City prináša bezdotykové otváranie veka kufra, rozpoznávanie dopravných značiek, varovanie pred kolíziou s chodcami alebo kamerový systém premietajúci vozidlo z vtáčej perspektívy. Balík Touring pridáva adaptívny tempomat, asistenta pre jazdu v zápche, head-up displej, infračervenú kameru a systém pre aktívne udržiavanie v jazdnom pruhu. Stupeň Mulliner predstavuje športové dizajnové vylepšenia vrátane spomínaných 22-palcových kolies. Ďalšej príplatkovej výbave sa medze nekladú. Bentley dokáže vyhovieť akýmkoľvek požiadavkám zákazníkov. Pokiaľ ide o lak karosérie na výber je 17 farieb, ktoré sú rozdelené do 70 odtieňov. V interiéri možno vyberať z 15 vzorov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #kupé #autosalón Frankfurt 2017 #Bentley Continental GT
Články podľa značiek