Škoda Octavia už má nový motor 1,5 TSI. Ale v Británii

V modelovom roku 2018 dostane Octavia konečne úspornejší 4-valec 1,5 TSI. V ponuke vystrieda starší motor 1,4 TSI. A vlastne už vystriedal. Britské zastúpenie automobilky totiž už túto verziu ponúka. Pochopiteľne, s pravostranným riadením. Príchod na kontinent je však už len otázkou času.

12.09.2017 16:00
debata (2)
Nový motor 1,5 TSI má maximálny výkon 110 kW a... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia TSI Nový motor 1,5 TSI má maximálny výkon 110 kW a krútiaci moment 250 Nm. Octavia s ním bude šprintovať na stovku za 8,2 sekundy.

Škoda Octavia absolvovala modernizáciu už vlani a do predaja sa dostala na začiatku toho súčasného. Napriek mnohým zlepšeniam však pod kapotou ostalo všetko po starom. Dlhoočakávaný benzínový 4-valec 1,5 TSI akosi neprichádzal, hoci bolo od začiatku jasné, že táto transplantácia srdca Octaviu neminie. Lenže v koncerne Volkswagen hrá prím stále značka VW, a tak sa novým motorom musel pochváliť najprv vynovený Golf. Octavia musela čakať, podobne ako Seat Leon. Čoskoro sa to ale zmení.

Naznačuje to príchod Octavie 1,5 TSI do Veľkej Británie. Práve krajina, ktorá pracuje na odtrhnutí sa od EÚ, je prvou, kde sa dostala do cenníka. Vďaka tomu vieme, že za kanálom La Manche bude stáť 19 830 libier, čo je v prepočte 21 695 eur. Výkon 110 kW ani krútiaci moment 250 Nm sa síce v porovnaní s Octaviou 1,4 TSI nemení, v hre je však nižšia spotreba. A to nielen tá papierová, ale reálna. Nový agregát vybavený vypínaním valcov bol totiž konštruovaný už pre novú procedúru merania spotreby WLTP (World-harmonized Light-duty Vehicles Test Procedure).

Výsledok? Priemerná spotreba na 100 km má byť podľa novej metodiky 5,9 litra na 100 km. Pritom bude novinka veľmi svižným autom. Liftback vybavený 6-stupňovou prevodovkou má na stovku zrýchľovať 8,2 sekundy a dosahovať maximálnu rýchlosť 219 km/h. K dispozícii bude aj 7-stupňová dvojspojková prevodovka DSG. V tejto konfigurácii však ešte prevádzkové parametre nepoznáme. Je možné, že viac sa dozvieme na práve štartujúcom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #1.5 TSI
Články podľa značiek