BMW i Vision Dynamics Concept: Americkej Tesle pribudne ďalší súper

Bavorská automobilka pokračuje v plnení plánu elektrifikácie modelového portfólia. Na frankfurtskom autosalóne predstavila koncept štvordverového Gran Coupe, ktorý vyniká dynamikou a veľkým dojazdom. Sériový model má byť konkurenciou pre Teslu 3.

19.09.2017 16:00
BMW-i Vision Dynamics Concept-2017-1024-0c Foto:
K doterajším modelom i3 a i8 pribudne onedlho ďalší.
debata

BMW ukázalo svoju predstavu elektromobility už minulý rok prostredníctvom štúdie NEXT 100. Do roku 2025 by automobilka chcela ponúkať 25 modelov s nejakým druhom elektrického pohonu. Až dvanásť z nich by malo byť poháňaných výlučne elektrinou. K doterajším modelom i3 a i8 pribudne onedlho ďalší. Jeho príchod predznamenáva štúdia BMW i Vision Dynamics Concept predstavená na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

BMW i Vision Dynamics Concept
BMW i Vision Dynamics Concept
+15BMW i Vision Dynamics Concept

Bavorská automobilka využíva koncepty elektromobilov na definovanie nového dizajnového jazyka. Inak tomu nie je ani v prípade BMW i Vision Dynamics Concept. Inovatívny vzhľad badať zo všetkých strán. V prednej časti upútajú úzke laserové svetlá a nový tvar tradičných „ľadviniek“. Tie sú po bokoch sploštené a netvoria ich zvislé lamely, keďže prísun vzduchu do chladiča nie je potrebný.

Pri pohľade zboku zaujme netradičný profil... Foto: BMW
BMW-i Vision Dynamics Concept-2017-1024-06 Pri pohľade zboku zaujme netradičný profil bočných okien.

Pri pohľade zboku zaujme netradičný profil bočných okien. Čierny B-stĺpik pomáha dotvárať siluetu kupé. Typickou črtou karosérie je minimum spojov, ktoré nenarúšajú celistvosť auta a prispievajú k výbornej aerodynamike. Aerodynamickú funkciu plnia aj zapustené kľučky dvier. Vzadu sú jednoznačne najvýraznejšie svetlá v tvare písmena „L“. Ich tvar dodáva vozidlu dynamiku a opticky ho rozširuje.

Vzadu sú jednoznačne najvýraznejšie svetlá v... Foto: BMW
BMW-i Vision Dynamics Concept-2017-1024-08 Vzadu sú jednoznačne najvýraznejšie svetlá v tvare písmena „L“.

Pasažieri vo vnútri si budú vychutnávať výrobný výhľad do všetkých strán. Priestrannosť interiéru umocňuje panoramatická presklená strecha. Interiér je navrhnutý symetricky, aby poskytoval štyri rovnocenné miesta. Ide o prípravu pre zavedenie poloautonómneho alebo autonómneho riadenia.

Najpodstatnejšou informáciou sú však technické parametre. BMW i Vision Dynamics Concept počíta s dojazdom 600 kilometrov. Zrýchlenie z 0 na 100 má prebehnúť za štyri sekundy a maximálna rýchlosť vozidla má presiahnuť 200 km/h. Ide teda o útok na pozíciu americkej automobilky Tesla, ktorá už vyrába prvé kusy modelu 3. Nový sériový model inšpirovaný konceptom BMW i Vision Dynamics Concept by za ním v ničom nezaostával a navyše by v sebe niesol reputáciu prémiového výrobcu spoľahlivých a prestížnych automobilov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #elektromobil #koncept #BMW i Vision Dynamics Concept
Články podľa značiek