Volvo XC40: Malé švédske SUV uniklo na internet. A to kompletne

Svet internetu je zradný. Jeho nástrahám neuniklo ani švédske Volvo. Maďarská divízia totiž omylom zavesila na stránku video najočakávanejšej severskej novinky týždeň pred plánovanou premiérou. Menší brat XC90 a XC60 je tak odhalený.

18.09.2017 19:00
debata (3)
Nový crossover je prvým zástupcom ďalšej... Foto: Volvo
Volvo XC40 Nový crossover je prvým zástupcom ďalšej generácie modelového radu 40 a zároveň prvým Volvom postaveným na menšej platforme CMA.

Na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom ste Volvo vidieť nemohli. Už dávnejšie je známe svojím skeptickým postojom k autosalónom a ich budúcnosti. Zúčastňuje sa len troch najväčších prehliadok v Ženeve, Detroite a Šanghaji. Inak dáva prednosť sociálnym sieťam, teda propagácii prostredníctvom internetu. To sa mu však teraz trochu vypomstilo. Práve na internet totiž uniklo video jeho najhorúcejšej jesennej novinky – nového Volva XC40. Komické je, že o únik sa postarala maďarská divízia Volva. Tá na svoje stránky zavesila kompletné propagačné video očakávaného malého SUV, ktoré sa v hierarchii postaví pod modely XC90 a XC60.

Samozrejme, Maďari video rýchlo stiahli, ale čo sa raz vo virtuálnom priestore objaví, nie je možné celkom odstrániť. Vďaka tomu tu máme Volvo XC40 ako na dlani. Dizajn však zas nie je až takým prekvapením. XC-štyridsiatka mala totiž predskokana v podobe vlaňajšieho konceptu 40.1 a výsledné tvary nie sú od štúdie príliš vzdialené. Približne 4,4 metra dlhý crossover prišiel v podstate len o veľké disky kolies a kamery zamenil za klasické spätné zrkadlá. Rovnako zmizli výsuvné kľučky dverí. Nahradili ich tie obyčajné. Do ponuky Volva však prinesie XC40 viac hravosti. Vidieť to na ostrejších tvaroch, nápadnom profile bočných okien a dvojfarebnom lakovaní plávajúcej strechy.

Interiér bude nabitý displejmi, ktoré nahradia... Foto: Volvo
Volvo XC40 - únik fotiek Interiér bude nabitý displejmi, ktoré nahradia klasické mechanické ovládače. Volvo tiež sľubuje veľa vnútorného priestoru.

Tým všetkým sa vzďaľuje starším súrodencom. A platí to aj o platforme CMA, ktorú Volvo vyvinulo spolu s materskou čínskou spoločnosťou Geely a ktorú už mimochodom používa čínsky crossover Lynk & Co 01. V porovnaní s väčšou platformou SPA počíta novinka okrem 4-valcov Drive-E aj s 3-valcovým preplňovaným motorom objemu 1,5 litra. Ten má byť však určený plug-hybridnej verzii s elektromotorom a 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Neskôr má na týchto základoch vzniknúť aj klasický hatchback a sedan, ktoré nahradia súčasné modely radu 40. XC40 je teda pionierom novej štyridsiatkovej generácie.

Podľa uniknutých snímok je zrejmé, že kým exteriér prináša celkom nové prvky, interiér bude bližší súčasnej ponuke. Počítať môžeme s digitálnym prístrojovým panelom aj veľkým displejom multimediálneho rozhrania, ktoré nahradí množstvo mechanických ovládačov. Silnou stránkou bude priestor. Z tohto dôvodu presunulo napríklad Volvo reproduktory audiosystému tak, aby mohlo vo dverách vytvoriť praktické odkladacie stránky. Na ďalšie informácie už nebudeme čakať dlho. Švédska automobilka ho staticky predstaví ešte tento týždeň.
Volvo XC40 - únik fotiek
Volvo XC40 - únik fotiek
+9Volvo XC40 - únik fotiek

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo XC40
Články podľa značiek