Land Rover Discovery SVX: Elegantné SUV je pripravené do terénu

Na frankfurtskom autosalóne britská automobilka predstavila vrcholnú verziu piatej generácie modelu Discovery. Pod označením SVX sa ukrýva vidlicový osemvalec a vylepšenia, ktoré menia toto módne SUV na skutočný off-road.

27.09.2017 06:00
Land Rover-Discovery SVX-2018-1024-01 Foto:
V sídle oddelenia pre špeciálne operácie SVO v Coventry sa rozhodli, že Discovery si zaslúži vrcholovú verziu, ktorá ho pripraví do skutočného terénu.
debata (1)

Land Rover Discovery je primárne určený na asfaltové vozovky. Jeho piata generácia je navyše zameraná na vizuálne upútanie zákazníkov. Ladné oblé línie ohraničujú masívnu karosériu a dodávajú vozidlu prémiový zjav. V sídle oddelenia pre špeciálne operácie SVO v Coventry sa rozhodli, že Discovery si zaslúži vrcholovú verziu, ktorá ho pripraví do skutočného terénu.

Land Rover Discovery SVX
Land Rover Discovery SVX
+15Land Rover Discovery SVX
Verzia nesúca označenie SVX sa zaradí k vrcholným prevedeniam, akými sú SVR v prípade Range Roveru Sport a SVAutobiography Dynamic v prípade Range Roveru. Off-roadovú verziu bude poháňať vidlicový osemvalec s výkonom 392 kW (525 k) a krútiacim momentom 625 Nm. Spolupracovať bude s preprogramovanou osemstupňovou automatickou prevodovkou ZF.

Pokiaľ ide o technické vylepšenia pre jazdu v teréne, verzia SVX počíta so systémom Hydraulic Active Roll Control (H-ARC), ktorý umožňuje viac pohybu kolies na polosiach, čím sa zlepšuje priľnavosť na nespevnených povrchoch. Spomínaný systém bude autu dodávať väčšiu stabilitu aj pri jazde po asfalte.

Land Rover Discovery SVX bude vybavený aktívnym stredným a uzamykateľným zadným diferenciálom. Jazdu v teréne bude uľahčovať vzduchové pruženie a dvadsaťpalcové disky kolies obuté do pneumatík Goodyear Wrangler s profilom 275/55 R20. V interiéri bude najväčšou zmenou volič automatickej prevodovky. Ten nebude otočný, ako je pre Land Rovery typické, ale pákový.

Land Rover Discovery SVX bude vybavený aktívnym... Foto: Land Rover
Land Rover-Discovery SVX-2018-1024-04 Land Rover Discovery SVX bude vybavený aktívnym stredným a uzamykateľným zadným diferenciálom.

Navonok budú na verziu SVX upozorňovať výraznejšie nárazníky a väčšia plastová ochrana podvozka. V ponuke lakov karosérie pribudne exkluzívna sivá Tectonic Grey skombinovaná s čiernymi a oranžovými prvkami. Výroba Land Roveru Discovery SVX sa začne v prvej polovici budúceho roku, takže na trh sa dostane až v roku 2019. Keďže ide o vrcholovú terénnu verziu, cena môže pokojne presahovať stotisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #Land Rover #off-road #Land Rover Discovery #Land Rover Discovery SVX
Články podľa značiek