Jaguar Future-Type Concept: Takto vidia v Coventry mobilitu budúcnosti

V súčasnosti sa prémioví výrobcovia predbiehajú v nápadoch, ako by mala vyzerať doprava v budúcnosti. Elektromobily a autonómne riadenie sú samozrejmosťou, no Jaguar prostredníctvom konceptu Future-Type zachádza ešte ďalej.

27.09.2017 14:00
Jaguar-Future-Type Concept-2017-1024-02 Foto:
Štúdia Jaguar Future-Type Concept nie len konceptom vozidla, ale aj symbolom životného štýlu po roku 2040.
debata
Predstavivosti sa medze nekladú. Týmto mottom sa pravdepodobne nechali inšpirovať vývojári britskej automobilky Jaguar. Štúdia Jaguar Future-Type Concept nie len konceptom vozidla, ale aj symbolom životného štýlu po roku 2040. O pohon sa bude starať elektromotor a riadenie bude mať primárne na starosti autopilot. To je však len základ predstavy o mobilite budúcnosti.

Podstatou nového konceptu je volant vybavený umelou inteligenciou. Nazýva sa Sayer na počesť dizajnéra legendárneho modelu E-Type Malcolma Sayera. Ovláda sa hlasom a zvláda niekoľko stoviek úloh. Dokáže privolať auto, pustiť hudbu a dokonca si vedie zoznam potravín v chladničke. Zároveň eviduje ľudí v komunite a reaguje na ich žiadosti o zvezenie.

Práve inteligentný volant Sayer je ďalším krokom v predstave o autonómnej doprave. Symbolizuje organizačný prvok životného štýlu budúcnosti. Dokáže analyzovať povinnosti a plány človeka a podľa toho prispôsobiť vlastnosti jazdy. Systém zároveň dovoľuje prevziať manuálne riadenie v prípade, že si vodič chce zajazdiť pre radosť. V opačnom prípade sa o prevoz postará automobil.

O pohon sa bude starať elektromotor a riadenie... Foto: Jaguar
Jaguar-Future-Type Concept-2017-1024-04 O pohon sa bude starať elektromotor a riadenie bude mať primárne na starosti autopilot.

Ďalším pilierom konceptu Future-Type je skutočnosť, že človek nebude musieť auto vlastniť. Bude mu stačiť len inteligentný volant, ktorým si privolá vozidlo z komunity, ktoré ho odvezie. V interiéri je miesto pre troch ľudí, a preto môžu jedno vozidlo využívať viacerí pasažieri. Ide o dôležitý aspekt, vďaka ktorému sa šetrí energia a životné prostredie a ktorý zároveň pomáha odľahčovať hustú premávku v mestách.

Inteligentný volant Sayer dokáže analyzovať... Foto: Jaguar
Jaguar-Future-Type Concept-2017-1024-06 Inteligentný volant Sayer dokáže analyzovať povinnosti a plány človeka a podľa toho prispôsobiť vlastnosti jazdy.

Autonómna jazda prispieva aj k väčšej bezpečnosti. Vďaka nej budú môcť vozidlá jazdiť tesnejšie za sebou a budú potrebovať menej miesta na parkovanie. Obe tieto skutočnosti rovnako prispejú k zlepšeniu dopravy v obývaných oblastiach. Jaguar sa novým konceptom snaží zdôrazniť, že aj v budúcnosti počíta s prepojením človeka a auta. Zároveň však ponúka okrem zážitku z vedenia vozidla aj pohodlie, ktoré si cestujúci môžu vychutnať počas bezstarostnej autonómnej jazdy.

Jaguar Future-Type Concept
Jaguar Future-Type Concept
+6Jaguar Future-Type Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #koncept #Jaguar Future-Type Concept #Sayer
Články podľa značiek