McLaren BP23: Nástupca F1 už jazdí. A má fakt tri sedadlá

Woking pustil do sveta prvé snímky testovacej muly nástupcu legendárneho McLarenu P1. Podľa jeho vzoru bude vodič sedieť v strede. Napriek ohromným výkonom pôjde však skôr o komfortné GT pre troch.

03.10.2017 19:00
debata (1)
McLaren už testuje prvé muly. Nová koncepcia si... Foto: McLaren
McLaren BP23 - testovacia mula McLaren už testuje prvé muly. Nová koncepcia si vyžiadala zásadné prepracovanie karbónového monokoku.

McLaren oznámil vývoj ideového nástupcu legendárneho superšportu F1 už vlani. A teraz prichádza s ďalšími informáciami. Novinku zaradí do vrcholového radu Ultimate Series, kde patrí dnes už nedostupný McLaren P1 a pripravovaný hyperšport P15. Očakávať tak môžeme skutočne extrémne výkonné „žihadlo“. A vraj aj vôbec najrýchlejší model značky. Napriek tomu nepôjde o hyperšport v pravom zmysle slova, tak ako to bolo v roku 1991. Projekt s kódovým označením BP23 bude len akousi spomienkou, rešpektujúcou najväčšiu vzácnosť historickej predlohy – trojmiestny interiér.

Interiér si vzal za vzor McLaren F1. Vodič bude... Foto: McLaren
McLaren BP23 - testovacia mula Interiér si vzal za vzor McLaren F1. Vodič bude teda sedieť v strede a dvaja spolujazdci po stranách.

Na trh sa však dostane až po príchode skutočného hybridného hyperšportu P15. Vývoj si totiž vyžaduje viac času. Atypická koncepcia neumožňuje použiť existujúci karbónový skelet. Vodič sediaci v strede a dvaja spolujazdci po stranách, potrebujú viac miesta. Takže novinka musí byť výrazne odlišná. McLaren už potvrdil, že sa mu tento problém podarilo vyriešiť, čo dokladuje snímkami testovacej muly. Tá už má kokpit s troma sedadlami. Podľa šéfa vývoja Andrewa Palmera bude sedadlo vodiča úžasné. „Navyše BP23 umožní zobrať si so sebou dvoch pasažierov. Sedel som už aj vzadu a nie je to zlé,“ povedal Palmer.

Novinka bude teda skôr komfortné GT pre troch. „Cieľom je poskytnúť zákazníkom vysokú úroveň luxusu, unikátne prvky, vysoký výkon a vysokú rýchlosť,“ dodal Palmer. Jeho srdcom bude dvakrát preplňovaný 8-valec z nového kupé 720S. Navyše však môže rátať s pomocou elektromotora, ktorý má zahladiť turbodieru a pomôcť s akceleráciou. Na trh sa BP23 dostane v roku 2019. Vznikne len 106 kusov, teda rovnaký počet ako z legendárneho McLarenu F1. Ak máte ale záujem, je už neskoro. Na všetky autá má manufaktúra z Wokingu záväzné objednávky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #McLaren #McLaren F1
Články podľa značiek