Toshiba: Japonci zostrojili batérie, ktoré sa nabíjajú päťkrát rýchlejšie

Elektromobilita stále viazne v niekoľkých bodoch. Jedným z nich je aj doba, za ktorú sa dajú akumulátory nabiť na maximum, aby bolo možné využiť čo najväčší potenciál elektrického vozidla. Japonská firma Toshiba prišla s riešením, ktoré nabíjanie batérií výrazne skracuje.

11.10.2017 14:00
Toshiba baterie Foto:
Firma tvrdí, že nové akumulátory dokážu uskladniť dvakrát viac elektrickej energie a nabijú sa päťkrát rýchlejšie.
debata (1)
Autá poháňané elektrinou stále nedokážu plne konkurovať vozidlám so spaľovacími motormi. Ich hlavnou nevýhodou je výrazne vyššia cena. Okrem toho prevádzka elektromobilu vyžaduje aj ďalšie kompromisy. Kapacita batérií elektrických áut, ktoré sú v súčasnosti v ponuke, vystačí na reálny dojazd tristo až štyristo kilometrov. To je až o polovicu menej oproti klasickým vozidlám so spaľovacím motorom.

Ďalšou prekážkou je infraštruktúra nabíjacích staníc, ktorá hustne pomaly. Navyše doba nabíjania z rýchlonabíjačiek stále trvá niekoľkonásobne dlhšie ako dočerpanie kvapalného paliva. V prípade obyčajných nabíjačiek je rozdiel ešte markantnejší. Práve z týchto dôvodov nemožno v dnešných dňoch považovať elektromobily za plnohodnotnú náhradu benzínových či naftových áut.

Japonská firma Toshiba však prišla s riešením, ktoré odstraňuje jeden z uvedených problémov. Ide o dobu nabíjania. Podstata spočíva v zložení lítium-iontových buniek batérií SCiB, vďaka ktorému došlo k zvýšeniu úložného priestoru pre energiu a zároveň k skráteniu doby nabíjania.

Firma tvrdí, že nové akumulátory dokážu uskladniť dvakrát viac elektrickej energie a nabijú sa päťkrát rýchlejšie. Ako príklad uvádzajú batériu s kapacitou 32 kWh, ktorá umožní dojazd 320 kilometrov a nabije sa za šesť minút. Nemenej dôležitým parametrom je aj výdrž batérie. Podľa japonských vývojárov došlo u testovaných akumulátorov po päťtisíc nabíjacích cykloch k poklesu kapacity o menej než desať percent.

Spomínané vlastnosti akumulátorov by mohli elektromobilitu posunúť vpred. Ide však len o riešenie jednej z prekážok. Keby rýchlejšie dobíjateľné batérie zvýšili dopyt po elektrických autách, problém s nedostatočnou sieťou nabíjacích staníc by sa stal pálčivejším a práve na ňom by mohol viaznuť sen o bezemisnej doprave.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #akumulátory #Toshiba #SCiB
Články podľa značiek