Aston Martin DB11 Volante: Nové GT má plátennú strechu a srdce z AMG

Rok po premiére generačne nového kupé DB11 predstavuje Aston Martin prekrásnu otvorenú verziu Volante. áa však prišla nielen o strechu, ale aj o britský 12-valec. Kabriolet bude poháňať osem valcov z Affalterbachu.

17.10.2017 06:00
debata (1)
Nový kabriolet prebral z kupé GT všetky... Foto: Aston Martin
Aston Martin DB11 Volante - 2017 Nový kabriolet prebral z kupé GT všetky základné štylistické prvky.

Nové kupé DB11, predstavené vlani, znamenalo pre Aston Martin veľkú generačnú zmenu. Nahradilo totiž pôvodný model DB9, ktorého história siahala napriek viacerým inováciám až do roku 2003. Prekrásne 2+2 miestne kupé prišlo s novým dizajnom, reprezentovaným veľkou maskou či kontrastnými oblúkmi strechy, ale aj s vyspelou aerodynamikou s takzvaným virtuálnym spojlerom AeroBlade, ktorý umožnil zachovať plavné línie kupé bez rušivého zadného krídla. Dobrou správou pre priaznivcov značky z Gaydonu bolo aj zachovanie britského 5,2-litrového 12-valca podporeného dvojicou turbodúchadiel.

Strecha je vyrobená až z ôsmich samostatných... Foto: Aston Martin
Aston Martin DB11 Volante - 2017 Strecha je vyrobená až z ôsmich samostatných vrstiev. Má dokonalé izolačne vlastnosti a jej zloženie trvá len 14 sekúnd.

To najlepšie si však Aston Martin nechal na koniec. Modelový rad dopĺňa totiž dlho očakávaným kabrioletom s tradičným prívlastkom Volante. A dal si na ňom záležať. Kabriolet síce prišiel o farebné oblúky strechy či systém AeroBlade, zato dostal tú najpokročilejšiu plátennú strechu, akú kedy v Gaydone vyvinuli. Má až osem vrstiev a jej sklopenie trvá len 14 sekúnd. Zatváranie je o dve sekundy dlhšie. Manipulácia je pritom povolená do rýchlosti 50 km/h. Strecha je na výber v čiernom, sivom a červenom vyhotovení. Elektrohydraulický systém testoval britský producent v laboratóriu, kde simuloval 10-ročnú prevádzku 100 000 cyklami otvorenia a zatvorenia.

Volante si dokázalo zachovať elegantné krivky.... Foto: Aston Martin
Aston Martin DB11 Volante - 2017 Volante si dokázalo zachovať elegantné krivky. To najmä vďaka kompaktnej plátennej streche. V porovnaní so svojím predchodcom je o 26 kg ľahšie a o 5 % tuhšie.

Izolačné vlastnosti overoval v spaľujúcej horúčave Death Valley a mrazoch za polárnym kruhom. Kompaktnejšia konštrukcia strechy priniesla tiež o 20 % väčší batožinový priestor. I tak ide o skromných 220 litrov. Astonu sa tiež podarilo udržať hmotnosť na uzde. Nová multimateriálová konštrukcia karosérie kombinujúca hliník, karbón a plasty spájané lepením, ušetrila 26 kilogramov. Pritom sa môže Volante pýšiť o päť percent vyššou tuhosťou. To všetko sú samé pozitíva. Sklamaním je možno fakt, že Volante už nepočíta, aspoň zatiaľ, s úžasným 12-valcom z kupé, ktorý poskytuje 447 kW a 700 Nm krútiaceho momentu.

Infotainment si DB11 požičalo od Daimlera.... Foto: Aston Martin
Aston Martin DB11 Volante - 2017 Infotainment si DB11 požičalo od Daimlera. Raritou interiéru sú drevené obklady zadnej strany operadiel.

Vystačiť si musí so štvorlitrovým 8-valcom, ktorý pre Aston dodáva AMG. Samozrejme, aj ten dokáže Volante rozprúdiť krv, veď má 375 kW a 675 Nm, ale aristokratickej povahe tohto kabrioletu by asi 12-valec slušal predsa len o čosi viac. Presnú dynamiku nepoznáme. Zato vieme, že motor posiela svoju energiu k zadným kolesám cez 8-stupňový automat, umiestnený so samosvorným diferenciálom na zadnej náprave, teda v súlade s koncepciou Transaxle. Stabilite napomáha systém vektorovania krútiaceho momentu v zákrutách. Okrem toho má vodič, podobne ako pri kupé, k dispozícii tri jazdné režimy – GT, Sport a Sport Plus s redukovaným účinkom stabilizácie.

Módy ovplyvňujú činnosť motora, prevodovky, trakčných systémov aj nových magnetoreologických tlmičov či elektrického posilňovača riadenia. Na ceste držia DB11 pneumatiky Bridgestone S007 a vyspelý podvozok navrhnutý Mattom Beckerom, známym z Lotusu. Ten sa postaral o dvojité lichobežníkové závesy a zadnú viacprvkovú nápravu. Nádherným detailom luxusného interiéru vyzbrojeného infotainmentom z Daimlera sú drevené obklady zadných častí operadiel. Na nádherný kabriolet si však zákazníci ešte chvíľku počkajú. Prvé kusy zamiera na trh až začiatkom budúceho roka. V Gaydone si budú za každý exemplár účtovať minimálne 199 000 eur.
Aston Martin DB11 Volante - 2017
Aston Martin DB11 Volante - 2017
+16Aston Martin DB11 Volante - 2017

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Aston Martin DB11 #Aston Martin DB11 Volante
Články podľa značiek