Opel Crossland X LPG: Nový crossover už jazdí aj na plyn

Nový kompaktný crossover Opelu vyvinutý v spolupráci s PSA ešte len prichádza na trh a už tu máme novú verziu, upravenú na spaľovanie propán-butánu. Dobrou správou je, že ide o konverziu priamo od výrobcu. Na jedno tankovanie prejde až 1 300 km.

20.10.2017 12:00
debata (1)
Opel Crossland X upravený na spaľovanie LPG sa... Foto: Opel
Opel Crossland X LPG - 2017 Opel Crossland X upravený na spaľovanie LPG sa navonok v ničom nelíši od základnej benzínovej verzie s 1,2-litrovým atmosférickým 3-valcom. Nádrž na LPG pojme 37 litrov plynu.

Opel posilňuje novučičký crossover Crossland X o plynofikovanú verziu. Jej základom je najslabší Crossland X s 3-valcovým atmosférickým motorom 1,2 „PureTech“ s výkonom 60 kW. Ten bol upravený na spaľovanie LPG použitím odlišných ventilov a sediel. Hlavnou výhodou má byť ekonomická prevádzka a nižšie emisie. V plynovom režime spotrebuje Crossland X LPG v mestskej premávke 8,4, mimo mesta 6,0 a v priemere 6,9 litra propán-butánu. V benzínovom móde je smädný o čosi menej. Priemerne skonzumuje 5,4 litra paliva.

Toroidná plynová nádrž s objemom 36 litrov je umiestnená v priestore rezervného kolesa. Vybavená je novým optickým snímačom objemu plynu, čo znamená presnejší údaj o stave paliva. Vodič je v plynovom móde informovaný diódou na palubnej doske. Ak sviety, motor spaľuje LPG. Opel uvádza, že s oboma nádržami je potom Crossland X schopný absolvovať v kombinácii s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou na jedno tankovanie až 1 300 km jazdy bez zastávky na čerpacej stanici.

Dynamické parametre Opel neuvádza, ale tie sa nebudú príliš líšiť od bežného Crosslandu X 1,2. Maximálna rýchlosť by teda mala byť 170 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h tesne pod 15 sekúnd. Nová motorizácia bude dostupná v úrovniach výbavy Enjoy, Selection a Innovation. Tá najnižšia stojí 15 240 eur, čo je o 1 100 viac ako bez plynového zariadenia. Nízke ceny LPG by mali túto investíciu rýchlo vrátiť. Výhodou je aj hustá sieť čerpacích staníc s LPG. V Európe je ich približne 25 000.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #LPG #Opel Crossland X #propán-bután
Články podľa značiek