Mercedes-Benz G: Tri 'limitky' na rozlúčku

Súčasná generácia najdrsnejšieho zo všetkých Mercedesov sa pomaly chystá do dôchodku. Rozlúči sa troma edíciami, ktoré mieria k rozmaznanej klientele, ale aj k tým, čo milujú dobrodružstvo.

14.11.2017 12:00
debata
Najlacnejšou, ale aj najzaujímavejšou... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz G Limited Edition - 2017 Najlacnejšou, ale aj najzaujímavejšou rozlúčkovou edíciou je verzia Professional, upravená do najťažších podmienok. Má nielen ochranné prvky karosérie, ale aj rebrík a strešný nosič.

Trieda G je skutočná automobilová relikvia. Pôvodne neúspešný vojenský špeciál sa od roku 1979 prepracoval do pozície jednej z najväčších terénnych autorít. A k tomu pridal modernú technológiu a nevídaný luxus, hoci samotné „železo“ sa príliš nezmenilo. Súčasná generácia s kódovým označením W463 pochádza v podstate z roku 1990. Nad géčkom sa však už dávnejšie začali sťahovať mračná. To napriek neuveriteľnej popularite zo strany zákazníkov. Dôvodom boli a sú nové emisné a bezpečnostné normy, s ktorými sa len ťažko vyrovnáva auto, ktorého základ pochádza takmer spred štyroch desaťročí. Stali sa osudné krátkej verzii, ktorá zmizla z ponuky už pred troma rokmi.

Limitované G 350d dostalo čiernu metalízu,... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz G Limited Edition - 2017 Limitované G 350d dostalo čiernu metalízu, 19-palcové titánové disky a v interiéri záplavu komfortných prvkov.

Na scénu sa preto chystá nová generácia. A je naozaj za rohom. Predstaví sa na januárovom autosalóne v Detroite. Otázkou ostáva, či vplyvom emisného a bezpečnostného „teroru“ nepríde o svoju drsnú DNA. Pre priaznivcov klasiky má tak stuttgartský výrobca riešenie v podobe troch rozlúčkových sérií Limited Edition, z ktorých vznikne len 463 exemplárov, čo ladí s aktuálnym kódovým značením. Začína to G 350d (180 kW) Limited Edition s trojlitrovým naftovým 6-valcom. Od bežných „géčiek" sa líšil čiernou metalízou so striebornými bočnými lištami. Paket Sport pridáva 19-palcové 5-parskové kolesá AMG v titánovom vyhotovení. Zadné okná sú potiahnuté fóliou.

Na vrchole stojí G 500 Limited Edition v sivej... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz G Limited Edition - 2017 Na vrchole stojí G 500 Limited Edition v sivej metalíze. Tomu zodpovedá aj cena 140 164 eur.

V sérii je kožené čalúnenie, dekorácie z brúseného hliníka, vyhrievané čelné okno, elektricky ovládané strešné okno, výkonné audio Harman/Kardon aj balík asistenčných systémov. Komu je to málo, môže voliť výkonnejšiu benzínovú verziu G 500 Limited Edition s nekompromisným preplňovaným 8-valcovým štvorlitrom, ktorý dáva 310 kW a 610 Nm krútiaceho momentu. Na rozdiel od G 350d Limited Edition dostala špičková verzia módny sivý lak karosérie a ešte kvalitnejšie kožené čalúnenie. Vybavenie interiéru je inak zhodné. Do tretice pribalil Mercedes-Benz edíciu Professional, určenú pre najťažšie podmienky.

Takže neprekvapia dodatočné ochranné prvky karosérie, strešný nosič či rebrík v zadnej časti. To pre prípad, že na streche prevážate náklad alebo tam máte inštalovaný stan. A keďže G 350d Professional Edition mieri k dobrodruhom, jeho sedadlá sú čalúnené odolnou textíliou s tradičným pepitovým vzorom. Všetky edície spája emblém hory Schöckl s výškou 1 445 metrov, ktorá slúži už roky ako testovací polygón géčka. Nachádza sa v blízkosti výrobného závodu v Grazi, kde schádza trieda G z liniek od svojich prvopočiatkov. Logo aj s poradovým číslom série nájdete na lakťovej opierke. Cenou rozlúčkové série naozaj nepodliezajú. Professional dostanete za 103 940, G 350d za 122 919 a G 500 za 140 164 eur.
Mercedes-Benz G Limited Edition - 2017
Mercedes-Benz G Limited Edition - 2017
+4Mercedes-Benz G Limited Edition - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #limitovaná edícia #Mercedes-Benz G
Články podľa značiek