NEVS 9-3: "Starý Saab" sa bude okrem Číny vyrábať aj vo Švédsku

Vo Švédsku sa opäť začne s výrobou modelu 9-3. Niekdajší model dnes už skrachovanej automobilky Saab oživila spoločnosť National Electric Vehicle Sweden (NEVS), ktorej akcie vlastní niekoľko čínskych firiem. Vzhľadom na čínske korene teda neprekvapí, že ide o elektromobil.

12.12.2017 16:00
NEVS 9-3 EV Foto:
Reinkarnovaný model 9-3 počíta už len s elektrickým pohonom.
debata

Automobilku Saab sprevádzali ku koncu existencie finančné ťažkosti, ktoré napokon vyústili bankrotom. O firmu prejavili záujem čínski investori, no napriek snahám sa im nepodarilo odkúpiť aj obchodnú značku Saab. Fabrika vo Švédskom Trollhättane tak už nemôže produkovať vozidlá v minulosti obľúbenej značky.

Na jej základoch v roku 2012 spoločnosť National Electric Vehicle Sweden vystupujúca pod skratkou NEVS vytvorila novú značku. Práve vďaka nej sa bude reinkarnovaý model 9–3 výrabať aj v Európe. Novinka však počíta už len s elektrickým pohonom. Napriek tomu zovňajšok auta bude jasne evokovať pôvodný model 9–3.

Elektromobil bude mať dojazd 300 kilometrov a na jeho palube nebude chýbať pripojenie na internet a možnosť nastavovať režimy nabíjania akumulátorov cez mobilnú aplikáciu. Výroba vo Švédsku odštartuje v druhej polovici budúceho roka. Spoločnosť očakáva rýchly rast odbytu. V čínskom závode v meste Tchien-ťin na severovýchode krajiny už výrobu spustila a plánuje vyrobiť 50-tisíc vozidiel za rok. Postupne by sa mala kapacita čínskej fabriky zvýšiť na 220-tisíc kusov ročne.

V budúcnosti nie je vylúčené ani spustenie druhej továrne na území Číny, prípadne v Turecku. Predseda predstavenstva spoločnosti NEVS Kai Johan Jiang prezradil, že firma prijala už 300-tisíc objednávok na elektrické vozidlá od firiem zabezpečujúcich prepravu osôb, akou je napríklad Panda New Energy.

NEVS sa nebráni ani rozširovaniu modelového portfólia. Na základoch modelu 9–3 EV by mal neskôr vzniknúť aj módny crossover 9–3X EV, ktorý by bol primárne určený pre čínskych zákazníkov, no postupne by sa mohol dostať do ponuky v Európe. NEVS sa rozšírením modelového portfólia bude snažiť prepracovať na pozíciu jedného z najväčších výrobcov elektromobilov na svete.

NEVS 9-3 EV
NEVS 9-3 EV
+1NEVS 9-3X EV
NEVS 9-3 Concept - 2017
NEVS 9-3 Concept - 2017
+13NEVS 9-3 Concept - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Saab #NEVS #Saab 9-3
Články podľa značiek