Toyota FT-AC Concept: Drsné SUV to hrá na off-road

Koncept Toyoty pre autosalón v Los Angeles nám ukazuje drsnejšiu tvár triedy SUV a crossoverov. Výroba nie je vylúčená.

18.12.2017 06:00
debata
Koncept FT-AC naznačuje svoju dobrodružnú DNA... Foto: Toyota
Toyota FT-AC Concept - 2017 Koncept FT-AC naznačuje svoju dobrodružnú DNA dizajnom odvodeným z pikapov. Vidieť to najmä na robustnej prednej maske. Hmlové svetlá sú vyberateľné.

Už modelom C-HR Toyota dokázala, že vie prekročiť svoj konzervatívny tieň. A koncept, vystavený na autosalóne v Los Angeles, by mohol v sériovej podobe opäť rozvíriť vody v triede populárnych crossoverov a SUV. Kým však väčšina z nich má dnes bližšie k luxusným osobným autám a cíti sa lepšie na asfalte ako v teréne, štúdia FT-AC stavia na drsnom imidži. Dizajnom je dokonca inšpirovaná úžitkovými modelmi. Napokon, AC v názve znamená Adventure Concept.

Svetlá výška takmer ako na off-roade a pohon... Foto: Toyota
Toyota FT-AC Concept - 2017 Svetlá výška takmer ako na off-roade a pohon 4x4 sú zárukou skvelej prejazdnosti v ťažšom teréne.

Nehanbí sa preto za ostré línie, robustnú prednú masku, akoby odvodenú z pikapu, nábehové panely na nárazníkoch ani za mohutnú plastovú ochranu blatníkov a prahov. Sebavedomie prúdi aj z 20-palcových diskov kolies obutých terénnymi pneumatikami, z veľkého rázvoru náprav, krátkych previsov a podvozku, ktorý je od asfaltu vzdialený v štýle off-roadov. Predné hmlové svetlá je možné vybrať z puzdra a použiť napríklad na bicykli. Strechu tvorí akási vaňa pripravená pre náklad či strešný stan.

Zadný nárazník obsahuje integrovaný nosič... Foto: Toyota
Toyota FT-AC Concept - 2017 Zadný nárazník obsahuje integrovaný nosič bicyklov. Ďalší náklad možno umiestniť na plastovú strechu s veľkou nosnosťou.

Nosiče skrývajú integrované reflektory, ktoré je možné ovládať aj mimo vozidla. Zadný nárazník zas skrýva výsuvný držiak na bicykel. V prípade núdze sú k dispozícii ťažné oká. Jednoducho, všetko je pripravené na dobrodružstvo. Kamery v zrkadlách sa zas postarajú o zachytenie vašich zážitkov. Tie sa okamžite ukladajú cez internetové pripojenie na cloud. A ak by ste sa náhodou stratili kdesi v prírode, lokalizácia vozidla cez GPS vás bezpečne privedie k cieľu. Do interiéru nás však Toyota nepustila. Veľa neprezradila ani o technike.

Vieme len, že koncept FT-AC, lakovaný v kontrastných farbách Prospect Green a Fortress Gray, je poháňaný benzínovým motorom spojeným s pohonom 4×4 a uzávierkou. Toyota zároveň dodáva, že nič nebráni ani nasadeniu úsporného hybridného pohonu. Či štúdia dorazí do výroby, nie je zatiaľ jasné. Ak aj áno, pravdepodobne len v USA, kde jej imidž Trucku, v odbyte iste pomôže. Miesto premiéry nebolo zvolené náhodne. Tisíce ľudí v Kalifornii vyrážajú cez víkendy do púští, hôr alebo na pláž. Toyota FT-AC by sa tam mala cítiť ako doma.

Toyota FT-AC Concept - 2017
Toyota FT-AC Concept - 2017
+10Toyota FT-AC Concept - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Concept #koncept #autosalón Los Angeles 2017 #Toyota FT-AC
Články podľa značiek