Honda Insight: Hybridný sedan sa postaví nad Civic

Na autosalóne v Detroite predstaví Honda koncept tretej generácie hybridného modelu Insight. Naznačuje, že novinka bude väčšia a praktickejšia ako predtým. Predaj odštartuje v roku 2019.

22.12.2017 06:00
debata
Tretia generácia Hondy Insight skončí s... Foto: Honda
Honda Insight Concept - 2018 Tretia generácia Hondy Insight skončí s kompromismi. Bude to konečne plnohodnotný päťmiestny sedan stojaci medzi Civicom a väčším Accordom.

Honda v poslednom čase chrlí koncepty jeden za druhým. Všetky spája zelená technológia. Napokon, do roku 2030 majú byť podľa strategického plánu elektrifikované až dve tretiny jej produkcie. Vo Frankfurte nad Mohanom sme preto mohli vidieť koncept mestského elektromobilu EV Urban a v Tokiu zas kompaktné športové kupé Sports EV Concept. Prvý z nich mieri do výroby už o dva roky. A nebude sám. V Detroite sa totiž vo svetovej premiére predstaví ďalší koncept, ktorý má s realitou veľa spoločného.

Napriek splývavým líniám v štýle kupé nepôjde o... Foto: Honda
Honda Insight Concept - 2018 Napriek splývavým líniám v štýle kupé nepôjde o liftback. Zadná kapota sa bude otvárať bez okna.

Štúdia Insight je verným predobrazom tretej generácie hybridného modelu Hondy, ktorého história siaha od roku 1999. Vtedy však išlo o ľahké hliníkové kupé s asistenčným elektromotorom. V druhej generácii z roku 2009 sa pretransformovalo na oveľa praktickejší štvormiestny kompaktný sedan. A tretia generácia? Ako ukazujú prvé snímky, pôjde ešte ďalej. V hierarchii značky sa postaví priamo nad Civic a ponúkne päťmiestny interiér. Insight už teda nebude príliš vzdialený Accordu.

Podobne ako exteriér bude mať aj kabína... Foto: Honda
Honda Insight Concept - 2018 Podobne ako exteriér bude mať aj kabína autonómny dizajn. Bez spojitostí s Civicom či Accordom.

O technike nič nevieme, ale Honda tvrdí, že nie je podstatné, či ste obhajcami hybridov, alebo nie. Nový Insight má jazdiť skvelo bez toho, aby vás zaťažoval tým, čo sa práve deje pod jeho kapotou. Pravdepodobne Honda odvodí pohon od existujúcej technológie v hybridnom Accorde, ktorú nazýva Multi-Mode Drive (i-MMD). Na rozdiel od iných hybridov je pri pohone uprednostňovaný elektromotor, pričom spaľovací agregát funguje ako generátor elektrickej energie. Pri vyšších rýchlostiach však umožňuje aj pohon spaľovacím motorom. Pri nízkych zas čisto elektrickú prevádzku.

Dizajn bude v mnohom pripomínať Civic sedan a je pravdepodobné, že Insight využije aj jeho podlahovú platformu. Na detroitskom koncepte nechýbajú klasické spätné zrkadlá ani kľučky dverí. Takže je takmer isté, že sa pozeráme na prototyp. To je pre Hondu typické. Podobne to bolo pri premiére Civicu či jeho ostrej verzie Type-R. Nový Insight príde na trh už v roku 2019 a rozšíri súčasné portfólio hybridných modelov ako CR-V Hybrid, ale aj hybridnej verzie vodíkového Clarity Plug-In. Vyrábať sa bude na americkej pôde v závode Greensburg v Indiane.
Honda Insight Concept - 2018
Honda Insight Concept - 2018
+5Honda Insight Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Concept #koncept #autosalón Detroit 2018 #Honda Insight
Články podľa značiek