Odzvonilo plechovým 'ešpézetkám'? V Detroite predstavili elektronickú

Zdá sa, že pokrok neminie ani registračné značky na autách. Plastové či plechové tabuľky to majú podľa americkej spoločnosti Reviver Auto zrátané. V Detroite predstavila budúcnosť. Je však múdra?

19.01.2018 16:00
debata (1)
Elektronická registračná značka má podobné... Foto: Reviver Auto
Reviver Auto - digitálna ŠPZ RPlate Elektronická registračná značka má podobné rozmery ako tá bežná. Je však podstatne drahšia a zložitejšia.

Na autách sa zmenilo za vyše sto rokov takmer všetko. Výnimkou sú azda len registračné značky. Ide o plastové alebo plechové tabuľky s kódom tvoreným písmenami a číslami. Nič viac. Elektronika túto súčasť vozidiel bezpečne obišla. Až doteraz. Americká spoločnosť Reviver Auto vidí totiž budúcnosť v elektronických „ešpézetkách“ RPlate. Novú technológiu ukázala na autosalóne v Detroite. A nehovorí o vízii, ale o realite. V Kalifornii už totiž schválili 100 000 takýchto značiek.

V útrobách značky RPlate sa skrýva... Foto: Reviver Auto
Reviver Auto - digitálna ŠPZ RPlate V útrobách značky RPlate sa skrýva monochromatický displej zobrazujúci čísla a písmená, elektronika, batéria aj ochranný kryt.

Nová registračná značka sa síce, azda s výnimkou hrúbky, podobá rozmermi na tú klasickú, no predsa je iná. Obsahuje niekoľko vrstiev. Predné ochranné sklo, monochromatický displej, elektroniku, batériu aj zadný kryt s konzolou, ktorá sa uchytí priamo na vozidlo. Znaky teda zobrazuje na displeji. A zobrazovať dokáže oveľa viac, napokon ako každá obrazovka. K dispozícii sú teda uvítacie projekcie či celé texty. Pochopiteľne, majiteľ si nesmie so značkou robiť, čo chce, preto je vybavená komunikačnou funkciou na báze prehliadača RConnect.

Digitálna značka vás môže privítať, ale aj... Foto: Reviver Auto
Reviver Auto - digitálna ŠPZ RPlate Digitálna značka vás môže privítať, ale aj upozorniť okolie, že ste na mieste, kde nemáte právo byť.

To umožní napríklad okamžité obnovenie registrácie bez nutnosti administratívy, osobnej návštevy úradov aj zmenu čísla. To všetko bez výmeny značky. Pre vodičov to má aj nevýhody. Displej upozorní napríklad na fakt, že sa pohybujete na mieste, kde vás vaša registrácia neoprávňuje k prítomnosti. Potenciál je podľa Reviver Auto veľký. Otázkou ostáva, nakoľko je systém spoľahlivý. Žiadna elektronika totiž nefunguje bez napájania. Vybitá batéria či porucha môžu teda spôsobiť, že budete jazdiť bez ŠPZ. To sa klasickej značke nemôže stať.

A hoci by mala novinka zaručiť vyššiu bezpečnosť, iste sa stane vítaným cieľom hackerov, ktorí sa dnes vedia na diaľku nabúrať do riadiacej elektroniky auta a ovládať viacero systémov vozidla vrátane riadenia či bŕzd. Elektronická registračná značka nebude výnimkou a si aj ľahkou korisťou. Technológia zároveň otvára ďalšie možnosti sledovania pohybu vozidiel, tentoraz bez toho, aby s tým majiteľ súhlasil. Ochrana súkromia sa teda dostáva opäť na vedľajšiu koľaj. Takáto budúcnosť nás však asi neminie.

Reviver Auto - digitálna ŠPZ RPlate
Reviver Auto - digitálna ŠPZ RPlate
+3Reviver Auto - digitálna ŠPZ RPlate

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Reviver Auto #RPlate #digitálna ŠPZ #ŠPZ #registračná značka
Články podľa značiek