Land Rover Defender Works: Zázrak! Legenda sa vracia so silou 8-valca

Tak predsa. Ikona terénnych áut nie je mŕtva. Land Rover totiž rozhodol o obnovení produkcie Defenderu. I keď len v limitovanej edícii. Tá však stojí za to.

22.01.2018 16:00
debata (1)
Defender Works spoznáte na prvý pohľad. Čierna... Foto: Land Rover
Land Rover Defender Works V8 - 2018 Defender Works spoznáte na prvý pohľad. Čierna strecha a18-palcové disky mu dali neuveriteľne mladícky vzhľad.

Na svete je nová generácia Jeepu Wrangler aj nový Mercedes-Benz triedy G. A zaplať pánboh, obe legendy ostali verné tradičnej koncepcii. Sú modernejšie, úspornejšie, komfortnejšie a bezpečnejšie, stále však stoja na rebrinových rámoch, majú tuhé nápravy aj redukčné prevodovky. V teréne teda nepoľavili. Celkom iný osud má však ich britský súrodenec. Výrobu legendárneho Defenderu zastavil Land Rover už začiatkom vlaňajšieho roka po takmer siedmich dekádach. Vyznávačom ortodoxných off-roadov ostali len oči pre plač. Pritom sa Defender predával lepšie ako kedykoľvek v minulosti.

Väčšia koncovka výfuku veští vyšší výkon. Foto: Land Rover
Land Rover Defender Works V8 - 2018 Väčšia koncovka výfuku veští vyšší výkon.

Nová generácia je pritom stále v nedohľadne a navyše je už dnes jasné, že so svojím predchodcom nebude mať veľa spoločného. Stavať bude na najmodernejších elektronických systémoch. A to nie je pre priaznivcov značky dobrá správa. Nič nenaznačovalo, že by malo prísť svetlo na konci tunela. Zvlášž ak Skrachoval aj pokus multimilionára Jima Ratcliffa, ktorý sa chcel s britskou automobilkou dohodnúť na malosériovej produkcii Defenderov. Tá to striktne zamietla. Teraz však nastal obrat.

Interiér je vyšperkovaný kožou Windsor a... Foto: Land Rover
Land Rover Defender Works V8 - 2018 Interiér je vyšperkovaný kožou Windsor a sedadlami Recaro.

Zdá sa, že premiéra Wrangleru a nového géčka nenechala pánov z Gaydonu ľahostajnými. Rovnako ako sedemdesiate výročie Defenderu. Jednoducho prehodnotili postoj a do sveta poslali neuveriteľnú správu. Defender opäť zamieri na linky. Samozrejme, nie masovo ako v minulosti. V každom prípade sa však chystá „limitka“ Works, ktorú budeme môcť označiť za najlepší a najvýkonnejší Defender všetkých čias. Namiesto industriálneho dieselu s výkonom 90 kW dostane „nadupaný“ atmosférický motor 5,0 V8, ktorý poskytne neskutočných 297 kW a 515 Nm krútiaceho momentu.

Najväčšie tajomstvo skrýva Defender Works pod... Foto: Land Rover
Land Rover Defender Works V8 - 2018 Najväčšie tajomstvo skrýva Defender Works pod kapotou. Štvorvalcový diesel totiž zamenil benzínový 8-valec s objemom piatich litrov a výkonom 297 kW.

Britská „hliníková chladnička“ s ním potom spolu s 8-stupňovým automatom od ZF zvládne šprint na stovku za 5,6 sekundy a napriek zúfalej aerodynamike dosiahne maximálku 171 km/h. Tomu musel byť prispôsobený podvozok s výkonnejšími brzdami, novými tlmičmi aj pružinami a väčšími stabilizátormi. Dôležitú úlohu zohrajú 18-palcové disky Sawtooth s pneumatikami s profilom 265/65 R18. Na výber bude osem farieb karosérie a príplatkový kontrastný balík Santorini Black, ktorý obohatí dizajn o čiernu strechu, čiernu masku a čierne lemy blatníkov. Sofistikovanejší dojem navodia hliníkové kľučky dverí.

Razantnej dynamike museli konštruktéri... Foto: Land Rover
Land Rover Defender Works V8 - 2018 Razantnej dynamike museli konštruktéri prispôsobiť zavesenie aj brzdy.
Viac luxusu nájdeme aj v interiéri so sedadlami Recaro, čalúnenými kožou Windsor, a s množstvom doplnkov. Niet pochýb, že po tejto sérii sa len tak zapráši. To napriek cene, ktorá začína pri krátkej verzii Defender 110 Works na 150 000 britských librách, čo je až 168 000 eur. Veľa času na rozhodovanie určite nie je. Vzniknúť má totiž len 150 exemplárov. Vylúčený však nie je príchod ďalších edícií. Pre tých, ktorí už Defender majú, pripravila automobilka aspoň špeciálny kit naftovej verzie, ktorý znamená vyšší výkon, lepší podvozok a účinnejšie brzdy.
Land Rover Defender Works V8 - 2018
Land Rover Defender Works V8 - 2018
+19Land Rover Defender Works V8 - 2018

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Land Rover #Land Rover Defender
Články podľa značiek