Nissan XMotion: Je to budúci Qashqai či X-Trail?

Nissan je svetovým lídrom v predajoch SUV. S Qashqaiom, Juke či X-Trailom urobil doslova dieru do sveta. A o túto pozíciu nechce prísť. Koncept XMotion by mal naznačiť, akým smerom sa budú uberať jeho novinky v budúcom desaťročí.

05.02.2018 06:00
debata
Koncept XMotion doslova provokuje off-roadovými... Foto: Nissan
Nissan Xmotion Concept - 2018 Koncept XMotion doslova provokuje off-roadovými tvarmi. Aerodynamika mu veľa nehovorí. Podstatná je robustnosť a odolnosť v teréne.

To, že koncept naznačuje smerovanie dizajnu nových modelov, je dosť otrepaná fráza. Lenže Nissan to myslí s detroitskou štúdiou XMotion vážne. Má na to dobrý dôvod. Hľadá podobu budúcich SUV a crossoverov, ktoré by mu mali aj naďalej zabezpečiť pozíciu lídra v tejto oblasti. A to nebude jednoduché. Vytvoril preto celosvetový dizajnérsky tím, ktorý na projekte pracoval s cieľom spojiť japonskú kultúrnu tradíciu a estetiku s americkými požiadavkami na moderné SUV.

Ako Nissan sám priznáva, táto kategória je v podstate americkým vynálezom. Vznikla preto, aby sa rodiny dostali tam, kde im to bežné sedany neumožňovali. Výsledkom takéhoto spojenia zdanlivo neprepojiteľných vecí je drsne pôsobiaci crossover, ktorý uprednostňuje ostré hrany, takmer zo sveta off-roadov, pred ladnými líniami módnych SUV, ktoré sa na terénne autá v podstate len hrajú. Vidieť to na svalnatých blatníkoch, 21-palcových kolesách a mohutnej ochrane podvozka. K tomu XMotion pridáva nové vyhotovenie prednej masky V-Motion.

Mohutná ochrana podvozku, veľká svetlá výška a... Foto: Nissan
Nissan Xmotion Concept - 2018 Mohutná ochrana podvozku, veľká svetlá výška a 21-palcové disky kolies sľubujú mimoriadne schopnosti na nespevnených povrchoch.

Tá je takmer kolmá a tvoria ju horizontálne čierne lamely s textilnou štruktúrou. Svetelná technológia je kompletne integrovaná do bumerangových svetiel, ktoré majú pripomínať čepeľ. Diódy sa navyše starajú aj o osvetlenie hrán kapoty a loga. Svetlo nahrádza chróm. Off-roadový „look“ podporujú integrované strešné nosiče aj s boxom. Vzadu zaujme XMotion holografickým efektom svetiel. Chrániče podvozku akoby pochádzali z nejakého armádneho špeciálu. Ako sa na štúdiu patrí, chýbajú spätné zrkadlá aj stredové stĺpiky. Druhý pár dverí sa otvára protismerne a umožňuje pohodlný vstup do kabíny, kde vidieť asi najviac japonský vplyv.

Zadné svetlá využívajú holografický efekt.... Foto: Nissan
Nissan Xmotion Concept - 2018 Zadné svetlá využívajú holografický efekt. Zaujímavým prvkom je integrovaný strešný box.

Pri návrhu interiéru sa dizajnéri inšpirovali tradičnými remeslami, dokonca navštevovali dielne stolárov a rezbárov, ktorí pracujú na stavbe japonských chrámov. Preto neprekvapí, že palubná doska či stredový tunel sú vyrobené z dreva a svojou štruktúrou pripomínajú konštrukciu mostov. Červená podlaha má pritom pripomínať rieku s odrazom zapadajúceho slnka a štyri samostatné sedadlá plávajúce loďky. S tým kontrastuje supermoderná technológia na palube. Tvar zasúvateľného volantu prezrádza napríklad prítomnosť autonómneho riadenia.

Do interiéru sa vstupuje cez dva páry... Foto: Nissan
Nissan Xmotion Concept - 2018 Do interiéru sa vstupuje cez dva páry protismerných dverí. Červená podlaha má pripomínať rieku, sedadlá loďky a stredová konzola most.

Klasické ovládače nahradila pätica displejov, ktorá sa tiahne celou šírkou palubnej dosky. Dva krajné slúžia ako spätné zrkadlá. Obraz im dodávajú kamery. Digitálne je aj vnútorné spätné zrkadlo. Ďalšie funkcie možno ovládať pomocou dotykového rozhrania na stredovom tuneli. Myslelo sa aj na praktickú stránku veci. V zadnej časti totiž XMotion skrýva ďalšie dve sedadlá, určené najmä deťom. Takže aj keď nepoznáme presné rozmery, je zrejmé, že štúdia stojí na platforme podobnej veľkosťou americkému Nissanu Rogue.

S remeselným spracovaním inšpirovaným japonskou... Foto: Nissan
Nissan Xmotion Concept - 2018 S remeselným spracovaním inšpirovaným japonskou kultúrou kontrastujú displeje a futuristický volant prezrádzajúci prítomnosť prvkov autonómneho riadenia.

Úlohu osobného asistenta, akejsi umelej inteligencie, ktorá komunikuje s vodičom a pomáha mu riešiť rôzne úlohy vrátane navigácie, má japonský kapor koi, zobrazujúci sa v pohybe na displejoch. Dokáže dokonca „preplávať“ z palubnej dosky na obrazovku stredovej konzoly. O pohone konceptu nepadlo ani slovo. Nissan však konštatuje, že ide o tiché a čisté vozidlo, z čoho možno usudzovať, že s inou ako elektrickou sústavou ani nepočíta. To sme však v rovine špekulácií.

Isté je len to, že dizajnové prvky štúdie XMotion, napríklad nová predná maska V-Motion, ako aj niektoré technológie, vrátane novej generácie asistenčných systémov ProPilot, sa premietnu v najbližších rokoch do sériovej produkcie Nissanu.

Nissan Xmotion Concept - 2018
Nissan Xmotion Concept - 2018
+14Nissan Xmotion Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Concept #koncept #autosalón Detroit 2018 #Nissan XMotion
Články podľa značiek