Škoda Vision X: Česká ’Arona’ ako hybridný koncept. Už v Ženeve!

Škoda rozšíri ponuku SUV o tretí model. Ako býva zvykom, najmenší člen rodiny sa predstaví najprv v podobe štúdie. Navyše s hybridným pohonom. Automobilka na to upozorňuje prvými skicami. Sériová verzia zastúpi Fabiu Combi aj Rapid Liftback.

01.02.2018 19:00
debata
Koncept VisionX naznačuje odolnosť... Foto: Škoda-Auto
Škoda Vision X Concept - 2018 Koncept VisionX naznačuje odolnosť pripravovaného crossovera mimo spevnených ciest. S pohonom oboch náprav však neráta.

Nie je tajomstvom, že Škoda má v pláne priviesť v budúcom roku na svet menšieho brata súčasných SUV Kodiaq a Karoq. Jeho príbuzným bude Seat Arona. Španieli dostali v tomto prípade prednosť. No náskok dlho trvať nebude. V Boleslavi bežia práce v plnom tempe, ako naznačuje avízo pripravovaného ženevského konceptu Škoda Vision X. Ten nebude ničím iným ako predobrazom nového kompaktného mestského crossovera, postaveného na platforme MQB A0. Teda novšej, než na akej dnes spočíva Fabia.

Automobilka práve zverejnila prvé oficiálne skice, ktoré dokladujú typický štylistický rukopis jej modelov. Outdoorovo ladená Fabia je plná ostrých hrán, odkazujúcich na tradičné umenie českých sklárov. Odolnosť evokuje výrazná ochrana podvozka vrátane robustných nárazníkov a lemov prahov či podbehov. Na chrómom lemovanú masku nadväzujú uzučké LED svetlá doplnené ďalším svetelným modulom. Z profilu zaujme tretie bočné okno a veľké 20-palcové disky kolies. Zadné delené svetlá sa tiahnu hlboko do výklopného veka.

Vision X provokuje zeleným lakom FlexGreen,... Foto: Škoda-Auto
Škoda Vision X Concept - 2018 Vision X provokuje zeleným lakom FlexGreen, antracitovou strechou aj veľkými 20-palcovými diskami kolies.

Štúdia je lakovaná vo vyzývavom zelenom odtieni FlexGreen, ktorý kontrastuje s antracitovou strechou. Štúdia si tiež môže dovoliť výsuvné kľučky dverí. Kým exteriér v podstate neprekvapuje, v kabíne nastane malá revolúcia. Novinka môže totiž počítať s centrálnym voľne stojacim dotykovým displejom multimediálneho rozhrania. Nechýba ani digitálny prístrojový panel nahrádzajúci klasické „budíky“. Volič automatickej prevodovky sa zmení na joystick. Atmosféru dotvoria osvetlené prvky z krištáľu.

Interiér prináša nóvum v podobe voľne stojaceho... Foto: Škoda-Auto
Škoda Vision X Concept - 2018 Interiér prináša nóvum v podobe voľne stojaceho displeja infotainmentu.

Koncept tiež naznačí veľké plány Škody v oblasti ekologických pohonov. Do roku 2025 má byť každá štvrtá Škoda vybavená buď čisto elektrickým, alebo plug-in hybridným pohonom. Štúdia preto dostala okrem spaľovacieho motora aj elektromotor a paket li-ion akumulátorov. Bližšie údaje zatiaľ nie sú k dispozícii. V každom prípade je isté, že príchod nového crossovera bude znamenať koniec pre nie príliš úspešnú Fabiu Combi a Rapid Spaceback. Nahradí totiž oba modely.

Dôvodom je nielen nízky dopyt, ale aj plne vyťažené výrobné montážne linky Škody. Veď len nedávno musela automobilka riešiť logistiku nového Karoqu, pretože v závode v Kvasinách preň nemala dostatok kapacít. Nakoniec schádza aj z liniek v Mladej Boleslavi. Jednoducho, nový crossover by nebolo kde vyrábať a menej úspešné modely mu musia uvoľniť miesto. A ako sa bude novinka volať? Škoda má pre ňu registrované názvy Amiq, Karoq a Anuq. Viac sa dozvieme už 6. marca v Ženeve.

Škoda Vision X Concept - 2018
Škoda Vision X Concept - 2018
+3Škoda Vision X Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Concept #koncept #Škoda-Auto #autosalón Ženeva 2018 #Škoda Vision X
Články podľa značiek