Mini Cooper: Omladený vzhľad a úspornejšie motory

Po štyroch rokoch prišla na rad modernizácia základného modelového radu Mini Cooper. A to vo všetkých troch karosárskych verziách. Spotreba išla dole o päť percent.

12.02.2018 12:00
debata
Vynovené Mini absolvovalo len retuše.... Foto: Mini
Mini Cooper S - 2018 Vynovené Mini absolvovalo len retuše. Prepracované predné svetlá však môžu obsahovať adaptívne matricové LED svetlá s individuálnym riadením štyroch svetelných modulov.

Súčasnú generáciu Mini Cooper predstavila britská značka v roku 2014. Bola v mnohom prelomová. Nielenže najmenšie Mini poriadne podrástlo, ale okrem 3-dverového hatchbacku a kabrioletu prinieslo po prvýkrát aj praktickú päťdverovú karosériu. Udržať v kondícii má túto kompaktnú britskú prémiovku prvá rozsiahlejšia modernizácia. Tá sa však týka skôr techniky ako vizuálnej stránky. Napokon ikonickým tvarom Mini nič iné ako evolúcia nesvedčí.

Vpredu spoznáte novinku podľa upravených reflektorov s čiernym pozadím. Podstatné je, že v ponuke pribudli okrem halogénových a LED svetiel aj adaptívne svetlá s technológiou Matrix LED so štyrmi individuálne ovládanými modulmi. Pri rýchlosti nad 70 km/h sa jednotlivé diódy diaľkových svetiel vypínajú tak, aby neoslepovali iných účastníkov cestnej premávky. Zadné LED svetlá zas dostali grafiku britskej vlajky Union Jack.

V ponuke pribudli nielen nové laky karosérie,... Foto: Mini
Mini Cooper S - 2018 V ponuke pribudli nielen nové laky karosérie, ale aj nové 17-palcové dvojfarebné disky.

Paletu metalických farieb obohatil sivý odtieň Emerland, modrý Starlight Blue a oranžový Solaris Orange. Navyše možno voliť exteriérový dekoračný balík Piano Black, čo znamená lemovanie svetiel vo vysoko lesklej čiernej farbe. Facelift uzatvárajú nové dvojfarebné 17-palcové disky kolies v dizajnovom vyhotovení Roullete Spoke a Propeller Spoke a hliníkové Rail Spoke. Interiér môže počítať s novým hnedým koženým čalúnením Malt Brown. Balík Piano Black prináša do kabíny čierne lesklé dekorácie.

Vzadu dostalo Mini novú grafiku svetiel s... Foto: Mini
Mini Cooper S - 2018 Vzadu dostalo Mini novú grafiku svetiel s motívom britskej vlajky Union Jack. Platí to pre všetky karosárske verzie vrátane kabrioletu a ostrej modifikácie Cooper S a JCW.

V ponuke stále ostáva bohatý personalizačný balík doplnkov. A nielen to, nový program Yours Customised umožňuje zákazníkom vybrať si okrem viacerých farebných schém, vzorov, povrchových štruktúr a piktogramov aj vlastný text, ktorý sa objaví na exteriéri karosérie. Ozdobné prvky pritom Mini vyrába pomocou 3D tlače či laserového gravírovania. V kabíne má premiéru nový multifunkčný volant, 6,5-palcový dotykový displej a indukčné dobíjanie telefónov.

Interiér môže počítať s novým hnedým koženým... Foto: Mini
Mini Cooper S - 2018 Interiér môže počítať s novým hnedým koženým čalúnením a najmä so zlepšeným infotainmentom so 6,5-palcovou obrazovkou či s indukčným dobíjaním telefónov.

Vynovené pohonné jednotky teraz šetria približne päť percent paliva. Benzínovú ponuku tvoria stále 3-valce 1,5 TwinPower Turbo (55, 75, 100 kW) pre Mini One a Mini Cooper a 4-valce 2,0 TwinPower Turbo (141 kW, 170 kW) pre Cooper S a Mini JCW. Hoci výkony ostali zachované, pri 3-valcoch došlo k zvýšeniu krútiaceho momentu o 10 Nm na 160, respektíve 190 Nm. Všetky agregáty dostali priame vstrekovanie paliva s tlakom zvýšeným z 200 na 350 barov, nové turbodúchadlá a sú tiež ľahšie. To vďaka prepracovanému bloku motora a ľahšiemu krytu z kompozitov.

Paleta siedmych motorov prešla modernizáciou,... Foto: Mini
Mini Cooper S - 2018 Paleta siedmych motorov prešla modernizáciou, ktorá priniesla spotrebu nižšiu priemerne o päť percent.

Naftové 3-valce 1,5 D (70, 85 kW) pre Mini One D a Cooper D, ako aj 4-valec 2,0 D (125 kW) pre Cooper SD sa môžu pochváliť novým vstrekovaním paliva s tlakom zvýšeným na 2 200 a pri 4-valci až na 2 500 barov. Novinkou štvorvalca je dvojstupňové preplňovanie. Okrem 6-stupňových manuálnych prevodoviek je možné motory kombinovať so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Výnimkou je len najvýkonnejšia naftová verzia Cooper SD, ktorá uprednostňuje klasický 8-stupňový automat s hydrodynamickým meničom.

Všetky automatické prevodovky dostali na zníženie spotreby funkciu plachtenia. Tá sa aktivuje v jazdných módoch MID a Green. Na optimálne radenie môžu využívať dáta navigácie a dokonca údaje prednej kamery. Napríklad pri vjazde na kruhový objazd alebo pri zastavení pred odbočovaním. To znamená aj bonus pre štart-stop systém, ktorý pomocou tých istých informácií eliminuje zbytočné vypínanie motora a teda aj zbytočné štarty.

Mini Cooper S - 2018
Mini Cooper S - 2018
+33Mini Cooper S - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #facelift #Mini Cooper
Články podľa značiek