Mercedes-Benz Sprinter: Nová generácia bude variabilnejšia a bezpečnejšia

Stuttgartská automobilka opäť posunula hranice v triede ľahkých úžitkových automobilov. Nová generácia dodávky Sprinter sa približuje osobným autám ako nikdy predtým. Vodiči budú mať okrem palety bezpečnostných asistentov k dispozícii aj najnovší infotainment MBUX, ktorý debutoval v novej generácii triedy A.

13.02.2018 12:00
mercedes-benz-sprinter-04 Foto:
Vonkajší dizajn vychádza z konceptu Vision Van z roku 2016.
debata

Nový Mercedes-Benz Sprinter prináša niekoľko revolučných zmien. Výnimkou je vonkajší dizajn vychádzajúci z konceptu Vision Van z roku 2016. Ten sa oproti súčasnej generácii zmenil len mierne. Zväčšila sa maska chladiča a zúžili sa svetlá. Skutočné zmeny sa však udiali v interiéri a pod kapotou.

Mercedes-Benz Sprinter 2019
Mercedes-Benz Sprinter 2019
+13Vonkajší dizajn vychádza z konceptu Vision Van...

Okrem pohonu zadnej nápravy a všetkých kolies pribudol do ponuky aj pohon prednej nápravy. Práve koncepcia s pohonom predných kolies zväčšuje prepravnú kapacitu o 50 kilogramov a znižuje nakladaciu hranu o 80 milimetrov. S pohonom súvisí aj ponuka prevodoviek. Verzie s predným náhonom bude možné okrem šesťstupňovej manuálnej prevodovky skombinovať aj s deväťstupňovou automatickou prevodovkou.

Okrem pohonu zadnej nápravy a všetkých kolies... Foto: Mercedes-Benz
mercedes-benz-sprinter-08 Okrem pohonu zadnej nápravy a všetkých kolies pribudol do ponuky aj pohon prednej nápravy.

Na výber budú dve pohonné jednotky s niekoľkými výkonnostnými úrovňami. Základom bude 2,2-litrový vznetový štvorvalec. Najslabšia verzia dosahuje výkon 84 kW (112 k) a krútiaci moment 300 Nm. Za ňou nasledujú varianty s výkonom 105 kW (140 k), 120 kW (160 k) a 130 kW (175 k). Najvýkonnejšia možnosť dosahuje krútiaci moment 400 Nm. Vrcholom ponuky je trojlitrový naftový šesťvalec V6 s výkonom 140 kW (187 k) a krútiacim momentom 440 Nm, ktorý je k dispozícii len s pohonom zadnej nápravy alebo všetkých kolies.

V kabíne bude mať vodič komfort porovnateľný s osobnými vozidlami. Tretia generácia Sprinteru disponuje elektricky nastaviteľnými sedadlami s pamäťovou funkciou, bezkľúčovým štartovaním a vylepšenou klimatizáciou. Interiéru bude dominovať informačno-zábavný systém MBUX, ktorý sa po prvý raz predstavil v novej triede A. Ovládať sa bude cez 10,25-palcovú dotykovú obrazovku alebo hlasovými povelmi.

Interiéru bude dominovať informačno-zábavný... Foto: Mercedes-Benz
mercedes-benz-sprinter-14 Interiéru bude dominovať informačno-zábavný systém MBUX, ktorý sa po prvý raz predstavil v novej triede A.

V závislosti od karosárskej verzie odvezie nová generácia Sprinteru až 5,5 tony nákladu a maximálny objem nákladového priestoru dosahuje 17 metrov kubických. Vozidlo bude možné monitorovať cez príplatkovú službu Mercedes PRO connect. Tá umožní kontrolovať polohu vozidla, stav nádrže a vodičove prístupy do vozidla. O bezpečnosť sa budú starať moderné asistenčné systémy ako adaptívny tempomat, autonómne brzdy, udržovanie v jazdnom pruhu, sledovanie únavy vodiča a 360-stupňový kamerový systém.

Nová generácia Mercedesu-Benz Sprinter dorazí k zákazníkom koncom roka ako modelový rok 2019. Na budúci rok ponuku doplní aj elektrická verzia s označením eSprinter.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz Sprinter #MBUX
Články podľa značiek