Ford Focus 2019: Unikla snímka bez kamufláže!

Ford neustrážil svoju kľúčovú tohtoročnú novinku. Štvrtú generáciu Focusu zastihli počas fotenia v portugalskom Cascais. A to bez štipky kamufláže. Premiéra bola pritom naplánovaná až na apríl.

21.02.2018 16:00
debata
Nový Focus zachytil neželaný fotograf vo verzii... Foto: Vezess
Ford Focus - 2018 Nový Focus zachytil neželaný fotograf vo verzii ST, prípadne ST-Line, čo naznačujú červené strmene bŕzd a aerodynamický paket.

Ford vynovil prakticky všetky svoje modely. Začal Fiestou a pokračoval crossoverom EcoSport, mestským hatchbackom Ka+, Mustangom či Transitom Connect. Na ten najdôležitejší však stále čakáme. Tento rok totiž vo Forde patrí štvrtej generácii Focusu. Neuvidíme ju však na autosalóne v Ženeve. Ford sa nechce deliť o pozornosť s inými, a tak naplánoval debut nového Focusu na vlastnú akciu, ktorá prebehne v apríli.

Dovtedy mal ostať prísne stráženým tajomstvom. Lenže automobilke sa ho nepodarilo ochrániť pred objektívmi neželaných fotografov. Jednému z nich sa podaril doslova kapitálny úlovok. Focus novej generácie zachytil počas nakrúcania alebo fotenia katalógu v portugalskom Cascais. Pikantné je, že bez akejkoľvek kamufláže. Podoba novinky je tak z veľkej časti odhalená. Nevyzerá zle, no rozhodne by ste netipovali, že ide o Ford. Aspoň nie z profilu.

Pod kapotou môžeme očakávať okrem novej... Foto: Vezess
Ford Focus - 2018 Pod kapotou môžeme očakávať okrem novej generácie preplňovaného 3-valca 1,0 EcoBoost s vypínaním jedného valca aj 4-valce 1,5 EcoBoost a naftový 1,5 EcoBlue.

Tvar zadného stĺpika pripomína skôr Mazdu 3 alebo BMW radu 1 a pri pohľade na zadné svetlá si zas možno spomeniete na Kiu Ceed. Jasnú identitu zabezpečí 6-uhoľníková predná maska, väčšia ako doteraz. To však vieme zo snímok predsériových prototypov „oblečených“ vo farebnej kamufláži. Tie z Portugalska ukazujú verziu ST alebo ST-Line, čo naznačujú červené strmene bŕzd, veľké disky kolies a väčší strešný spojler.

A čo môžeme od novinky čakať? Tak v prvom rade nepôjde o úplnú novinku. Štvrtá generácia vraj opäť použije platformu Global C, i keď modifikovanú. V jej konštrukcii, ako aj v konštrukcii karosérie, má pribudnúť podiel vysokopevnostnej ocele. To znamená hmotnosť nižšiu o približne 50 kg a vyššiu pevnosť, čo sú dôležité parametre pre jazdné vlastnosti. A práve tu má prísť k najväčšiemu pokroku. Focus IV chce totiž zopakovať úspech ospevovanej prvej a druhej generácie.

Focus IV chce totiž zopakovať úspech... Foto: Vezess
Ford Focus - 2018 Focus IV chce totiž zopakovať úspech ospevovanej prvej a druhej generácie. Najmä dôrazom na jazdné vlastnosti.

Modifikácií sa dočká geometria prednej nápravy, zadné nezávislé zavesenie s tuhším zapuzdrením a tiež elektrický posilňovač riadenia, ktorý poskytne autentickejšiu spätnú väzbu. Pod kapotou môžeme očakávať okrem novej generácie preplňovaného 3-valca 1,0 EcoBoost s vypínaním jedného valca aj 4-valce 1,5 EcoBoost a naftový 1,5 EcoBlue. Prísť má aj plug-in hybridná verzia namiesto nie príliš úspešného Focusu Electric.

Podobne ako pri novej Fieste počíta Ford s väčším počtom verzií. Objaví sa luxusný Focus Vignale aj outdoorová modifikácia Active so zvýšeným podvozkom a plastovou ochranou spodných partií karosérie. Tá by mohla ťažiť aj z pohonu oboch náprav od firmy GKN, ktorý sa už objavil vo Focuse RS. Interiér by mal vďaka väčšiemu rázvoru poskytnúť viac priestoru. Pochybovať netreba ani o bohatej konektivite infotainmentu a nasadení všetkých mysliteľných asistenčných systémov.

Viac sa však dozvieme v apríli. Predaj plánuje Ford odštartovať v druhej polovici roka.
Ford Focus - 2018
Ford Focus - 2018
+8Ford Focus - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Focus
Články podľa značiek