Lexus UX: Prémiové ‘C-HR‘ už v Ženeve. Stačili dva roky

Ani Lexus nechce zmeškať boom triedy SUV a crossoverov. V Ženeve doplní veľký RX a menší NX tretí člen rodiny. Mestský crossover UX bude pravdepodobne vychádzať z Toyoty CH-R, technika však môže byť odlišná.

27.02.2018 19:00
debata
Nové kompaktné SUV NX veľkosťou prednej... Foto: Lexus
Lexus UX - 2018 Nové kompaktné SUV NX veľkosťou prednej vretenovej masky nezaprie príslušnosť k luxusnej rodine Lexusu. Základy si však s najväčšou pravdepodobnosťou požičia od Toyoty CH-R.

Len nedávno predstavil Lexus v Detroite 7-miestnu verziu veľkého SUV RX, ktorá doplnila jeho portfólio crossoverov. Lenže to nie je koniec. Už dávnejšie, presnejšie v septembri 2016, avizoval príchod malého modelu mestského SUV formou konceptu UX, ktorý má stáť pod RX aj NX. A teraz ide do tuhého. Sériová rovnomenná novinka sa predstaví o pár dní v Ženeve. Ešte pred premiérou zverejnila prémiová divízia Toyoty prvú oficiálnu snímku a veľmi strohú tlačovú správu.

Podľa nej má byť nové UX zákazníckou bránou k jeho prémiovým SUV v najrýchlejšie rastúcom segmente trhu. Stáť má na úplne novej platforme. Teda novej pre Lexus, keďže sa predpokladá technologická príbuznosť s mimoriadne úspešným crossoverom Toyota CH-R, ktorá stojí na modulárnej platforme TNGA. Fotografia naznačuje aj rozmerovú príbuznosť. Bolo by to logické a efektívne riešenie. Zároveň to nevylučuje dizajnovú a tiež technologickú odlišnosť.

A takto vyzeral koncept Lexus UX predstavený... Foto: Lexus
Lexus UX Concept - 2016 A takto vyzeral koncept Lexus UX predstavený pred dvoma rokmi.

Nie je vylúčené, že na rozdiel od menej vznešeného súrodenca príde hybridná verzia UX s pohonom oboch náprav. Toyota CH-R môže mať totiž štvorkolku len v benzínovej verzii s preplňovaným motorom 1,2 T. Platforma TNGA však umožňuje aj montáž druhého elektromotora na zadnej náprave. Navyše je v hre výkonnejšia hybridná sústava s dvojlitrom pre nový Auris, ktorý bude mať premiéru tiež v Ženeve.

Napokon nebolo by to po prvý raz, čo by sa technika Toyoty dostala pod kapotu Lexusu. Spomeňme si na prémiový hatchback CT 200h s hybridom z Priusu tretej generácie. Šušká sa, že novinka nahradí práve tento hatchbac, ktorý by sa mal v budúcnosti pretransformovať na čistý elektromobil. Koniec špekuláciám však urobí až svetový debut v Ženeve. Zatiaľ je jasné len to, že nový UX si s Toyotou určite nepomýlite. Postaral sa o to plne autonómny dizajn s obrovskou vretenovou maskou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus #Toyota C-HR #autosalón Ženeva 2015 #Lexus UX
Články podľa značiek