Jaguar I-Pace: Elektrická šelma je realitou. Na jedno nabitie dá 480 km

Po vlaňajšom koncepte dorazila do Ženevy sériová verzia prvého čisto elektrického Jaguaru. Na elektromobil ale nevyzerá. Má podobu módneho crossoveru, ktorý napriek kompaktným rozmerom ponúka interiér veľkých SUV.

13.03.2018 12:00
debata
Elektrický crossover sa dizajnom príliš nelíši... Foto: Jaguar
Jaguar I-Pace - 2018 Elektrický crossover sa dizajnom príliš nelíši od konceptu. Má dokonca výsuvné kľučky dverí. Predná maska s uzatvárateľnými lamelami tak trochu kamufluje ekologickú DNA I-Pace. Typické reflektory môžu byť vybavené technológiou Matrix LED.

Jaguar nečaká na budúcnosť. Do sveta posiela na rozdiel od mnohých výrobcov, ktorí elektrickú ofenzívu len plánujú, svoj prvý čistý elektromobil. Asi neprekvapí, že v časoch popularity crossoverov mieri práve do tohto rýchlo rastúceho segmentu. V ponuke tak doplní konvenčné modely F-Pace a E-Pace. Či však stojí medzi nimi, je otázne. Elektrická platforma s kompaktným pohonom umožnila totiž tak trochu čarovať s proporciami a priestorom. Nový I-Pace má na dĺžku 4 682 mm, čo znamená, že je o 48 mm kratší ako F-Pace, no rázvorom náprav s hodnotou 2 990 mm ho prekonáva o 16 mm.

Na dĺžku je síce I-Pace o takmer päť... Foto: Jaguar
Jaguar I-Pace - 2018 Na dĺžku je síce I-Pace o takmer päť centimetrov kratší ako veľký F-Pace, ale rázvorom náprav 2 990 mm ho prerastá. Umožnila to elektrická platforma s kompaktným pohonných ústrojenstvom.

Autonómnu pozíciu vidieť aj na dizajne, inšpirovanom konceptom C-X75. Máme tu crossover s veľmi kompaktnou prednou časťou, robustným pontónom a nízkou kabínou, takmer v štýle kupé. Krátke previsy, výška len 1 560 a šírka 1 890 mm dávajú I-Pace stabilný postoj. Pritom nechýbajú jasné avíza k príslušnosti značky – typická maska, ktorou tak trochu zastiera svoju ekologickú DNA, „mačacie“ svetlá s technológiou Matrix LED a zadné svetlá evokujúce menší E-Pace. Skutočnú veľkosť kamuflujú impozantné 22-palcové disky kolies. Dizajnérom sa pritom podarilo dosiahnuť veľmi priaznivý súčiniteľ odporu vzduchu Cd 0,29.

Silueta kabíny pripomína skôr kupé ako... Foto: Jaguar
Jaguar I-Pace - 2018 Silueta kabíny pripomína skôr kupé ako crossover. Zadné svetlá sú zas inšpirované menším SUV E-Pace.

To, čo nevidieť, je tuhá konštrukcia karosérie. Pritom je vyrobená z ľahkého hliníka. Jaguar tvrdí, že I-Pace má najpevnejšiu štruktúru zo všetkých jeho súčasných modelov. Batérie, ktoré sa skladajú zo 432 článkov, sú umiestnené v podlahe, čím znižujú ťažisko. Zároveň sa tým podarilo dosiahnuť optimálne rozloženie hmotnosti medzi nápravami v pomere 50 : 50. Hliník využíva aj plne nezávislé zavesenie kolies, vpredu na dvojici lichobežníkových ramien a vzadu na viacprvkovej náprave Integral Link. Každá z náprav disponuje vlastným elektromotorom so synchrónnym permanentným magnetom, jednostupňovou prevodovkou a diferenciálom.

Luxusom a kvalitou materiálov sa interiér... Foto: Jaguar
Jaguar I-Pace - 2018 Luxusom a kvalitou materiálov sa interiér nijako nelíši od konvenčných modelov značky. Palubná doska prináša virtuálny prístrojový panel, dva veľké displeje rozhrania Touch Pro Duo a head-up displej.

Spoločný výkon motorov je 294 kW a krútiaci moment 696 Nm. To umožňuje I-Pace zrýchliť na stovku za 4,8 sekundy. Maximálnu rýchlosť nepoznáme. Li-ion akumulátory s kapacitou 90 kWh majú podľa normy WLTP umožniť dojazd do vzdialenosti 480 km. Efektívnemu využívaniu energie napomáhajú navigačné dáta s profilom trasy, dvojstupňovou rekuperáciou, klimatizácia s tepelným čerpadlom, ale tiež možnosť predhriatia alebo chladenia akumulátorov ešte pred odjazdom. To v prípade, ak je I-Pace pripojený k sieti. Nabíjanie na 80 % kapacity má trvať na rýchlonabíjačke (50 kW) 45 minút a z domácej nabíjačky (7 kW) sedem hodín.

Kabína ponúka päť miest. Do kufra sa zmestí až... Foto: Jaguar
Jaguar I-Pace - 2018 Kabína ponúka päť miest. Do kufra sa zmestí až 656 litrov batožín a po sklopení operadiel až 1 453.

Kabína ponúka miesto piatim cestujúcim. A to veľkorysé. Hoci má I-Pace formát SUV strednej triedy, interiér disponuje parametrami veľkých modelov. Jaguar to dokladuje priestorom pre nohy zadných pasažierov, s hodnotou 890 mm. Ďalší plusový priestor prináša vodorovná podlaha a kufor s objemom 656 litrov, ktorý je možné zväčšiť sklopením operadiel až na 1 453 litrov. Medzi prednými sedadlami je box s objemom 10,5 litra a ďalšie odkladacie schránky nájdeme napríklad v podlahe. Palubná doska je vybavená 12-palcovým virtuálnym prístrojovým panelom, dvoma dotykovými displejmi rozhrania Touch Pro Duo a farebným head-up displejom.

Pohon zabezpečujú dva elektromotory (294 kW)... Foto: Jaguar
Jaguar I-Pace - 2018 Pohon zabezpečujú dva elektromotory (294 kW) umiestnené na každej z náprav. Batérie s kapacitou 90 kWh sú uložené v hliníkovej podlahe, čo znižuje ťažisko.

Rozhranie umožňuje vďaka službe Amazon Alexa komunikáciu, a to aj na diaľku prostredníctvom smartfónu. Dozviete sa informácie o aktuálnom dojazde a stave nabitia batérií alebo tom, či je vozidlo zamknuté a kde sa nachádza. Ovládať môžete aj niektoré funkcie, ako napríklad spomínaný ohrev akumulátorov. Nechýbajú ani luxusné prvky. Spomeňme príplatkovú panoramatickú strechu, kožené čalúnenie, ventilované sedadlá, dekoračné materiály v klavírnej černi, saténového hliníka, z pravého dreva či dokonca pneumatické odpruženie, ktoré pri rýchlosti nad 105 km/h zníži svetlú výšku o 10 mm. Očakávať môžeme aj kompletnú zostavu asistenčných systémov s prvkami autonómneho riadenia.

I-Pace sa bude dodávať vo verziách S, SE a HSE. Kariéru však odštartuje limitovanou sériou First Edition, inšpirovanou pôvodným konceptom I-Pace z roku 2016. Ceny majú začínať na približne 80 000 eurách. Britská elektrická novinka tak bude priamym súperom americkej Tesle X. Na batérie ponúkne Jaguar záruku osem rokov alebo na 160 000 kilometrov. Systém objednávok je už otvorený. V rámci ceny dostanú zákazníci aj softvérové aktualizácie.
Jaguar I-Pace - 2018
Jaguar I-Pace - 2018
+26Jaguar I-Pace - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Jaguar I-Pace #autosalón Ženeva 2018
Články podľa značiek