BMW M8 Gran Coupé: Vrcholové GT najprv ako koncept. Do série budúci rok

Po vlaňajšom koncepte BMW 8, ktorý predznamenal skorú reinkarnáciu najluxusnejšieho mníchovského kupé, dorazila do Ženevy aj jeho verzia GT. Nové 5-dverové kupé pritom nie je len výstrelom do tmy. Praktickejší variant sa objaví už budúci rok.

14.03.2018 06:00
debata
Koncept M8 Gran Coupé vychádza zo štúdie BMW 8... Foto: BMW
BMW M8 Gran Coupé Concept - 2018 Koncept M8 Gran Coupé vychádza zo štúdie BMW 8 Coupé. Má však dva páry dverí. Prepracovaná je aj predná maska s novým tvarom ľadviniek a grafiky svetiel.

V Mníchove horúčkovito pracujú na znovuzrodení modelového radu 8. Nové hyperluxusné kupé už poznáme vďaka rovnomennej štúdii predstavenej vlani na prestížnej prehliadke Concorso d’Eleganza Villa d’Este pri talianskom jazera Como, ale aj vďaka okruhovej verzii M8 GTE, ktorá sa chystá na ostrý štart v 24-hodinovke v americkej Daytone. Lenže rad 8, to nebude len kupé. Spoločnosť mu bude robiť aj 4-dverové GT Gran Coupé. A práve to sa v podobe konceptu predstavilo v Ženeve.

Silueta s dlhou kapotou a nízkou splývavou... Foto: BMW
BMW M8 Gran Coupe Concept - 2018 Silueta s dlhou kapotou a nízkou splývavou kabínou končí krátkou kapotou. Výnimočný efekt dodáva zelený lak Saléve Vert a zlatý chróm na lemoch okien, diskoch alebo strmeňoch bŕzd.

Monumentálna štúdia s dĺžkou nad päť metrov pridáva druhý pár dverí a splývavú siluetu kabíny. V Mníchove hovoria, že novinka bude pre tých, ktorí chcú vystúpiť z radu štandardných modelov BMW. To je síce klasické klišé tlačových správ, ale v tomto prípade máme česť s naozaj výnimočným „kúskom“. Predná časť predstavuje nový tvar ľadviniek vyrobených z uhlíkových vlákien aj nový dizajn svetiel s dvojitou šesťuholníkovou grafikou. Sacie otvory v nárazníkoch akoby patrili okruhovému špeciálu.

Karbónová strecha a karbónový difúzor jasne... Foto: BMW
BMW M8 Gran Coupé Concept - 2018 Karbónová strecha a karbónový difúzor jasne naznačujú príslušnosť k divízii M.

Proporcie sú dokonalé. Na dlhú prednú kapotu nadväzuje nízka karbónová strecha a krátka zadná kapota. Výkon demonštruje neprehliadnuteľný difúzor a štyri koncovky výfukov. Zadné svetlá majú minimalistickú grafiku. Celé je to zabalené do zeleného laku Saléve Vert, ktorý podľa intenzity svetla prechádza až do sivasto modrej farby. Kontrast dodáva zlatý chróm na ľadvinkách, leme okien, brzdových strmeňoch, 22-palcových diskoch či spomínaných výfukoch. Zlatý odtieň majú dokonca aj reflektory.

Interiér a technika zostávajú tajomstvom. I keď premiéra kupé prebehne ešte tento rok a Gran Coupé ten budúci. Obe sa zároveň predstavia aj v ostrých verziách M8. Isté je, že na rozdiel od pôvodnej „osmičky“ z deväťdesiatych rokov, nemôžeme pod prednou kapotou očakávať 12-valec. S tým napokon končí aj BMW 7. No aj osem dvakrát preplňovaných valcov poskytne nepochybne veľkú nádielku dynamiky, iste vyššiu, ako to bolo v minulosti.
BMW M8 Gran Coupé Concept - 2018
BMW M8 Gran Coupé Concept - 2018
+11BMW M8 Gran Coupe Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Concept #koncept #BMW 8 #autosalón Ženeva 2018 #BMW M8 Gran Coupé
Články podľa značiek