Hyundai Le Fil Rouge: Koncept skoncoval so svetlami. Bude to druhý ‘Stinger‘?

Ženevský koncept Hyundaia je síce len štylistickým cvičením, v skutočnosti však ovplyvní dizajn všetkých budúcich modelov značky. Nové sú architektúra, proporcie, štýl aj technika. A svetlá? Tak tie tu už nevidíte.

20.03.2018 06:00
debata
Koncept Le Fil Rouge stavia na nových... Foto: Hyundai
Hyundai Le Fil Rouge Concept - 2018 Koncept Le Fil Rouge stavia na nových proporciách, najmä na predsunutej prednej náprave a krátkych previsoch. Futuristická kaskádová maska ukrýva diódové svetlá.

Hyundai si do Ženevy priviezol nielen nové SUV Santa Fe a elektrický crossover Kona, ale tak trochu aj svoju budúcnosť. Veľkolepý koncept rozmerného 5-dverového GT Le Fil Rouge má totiž naznačiť štylistický jazyk Sensuous Sportiness, teda zmyselnú športovosť, akou sa má dizajn Hyundaiu ubrať v blízkej budúcnosti. To je síce typická mantra tlačových správ, ale tentoraz to Kórejčania myslia vážne. Napokon koncept je výsledkom práce šéfdizajnéra Hyundaia Luca Donckerwolkeho, ktorý má za sebou kariéru v Lamborgjhini či Seate a ani dnes mu nápady rozhodne nechýbajú.

Preslávil sa aj vlani, keď vyhlásil, že klasické svetlá áut sú minulosťou. Diódy sa zmenšili natoľko, že už nepotrebujú samostatný priestor. Jednoducho ich je možné integrovať napríklad do prednej masky. A presne túto víziu dotiahol Donckerwolke na koncepte Le Fil Rouge do dokonalosti. No nejde len o svetlá. Štúdia naznačuje harmonizáciu v štyroch oblastiach – proporciách, architektúre, štýle a technike. Pritom sa Luc odvoláva na minulosť, čo nebýva pri kórejských značkách práve zvykom. Lenže v histórii Hyundaia je jeden svetlý bod – krásny koncept kupé z roku 1972 navrhnutý Giorgettom Giugiarom.

Profil uprednostňuje splývavé línie akoby... Foto: Hyundai
Hyundai Le Fil Rouge Concept - 2018 Profil uprednostňuje splývavé línie akoby namaľované jediným ťahom štetca. Zadné partie dokazujú, že do série by sa mohol čoskoro dostať konkurent Kie Stinger, teda nové 5-dverové kupé.

Proporcie majú využiť princíp tzv. zlatého rezu. Základom je dlhý rázvor, krátke previsy a predsunutá predná náprava, viac vzdialená od dverí či pedálovej skupiny. Prináša to nielen dynamický postoj, ale aj viac miesta na nohy pre cestujúcich vpredu. To je však typickým znakom modelov s klasickou koncepciou, teda pozdĺžne uloženými motormi a zadným náhonom. Takže Le Fil Rouge mieri viac k prémiovej produkcii, napríklad k veľkým sedanom, kupé či SUV. Architektúra nazvaná Light Architecture má zas priniesť integráciu predného a zadného stĺpika do celkovej siluety akoby nakreslenej jedným ťahom pera.

Vzdušný interiér využíva pokojné tvary a... Foto: Hyundai
Hyundai Le Fil Rouge Concept - 2018 Vzdušný interiér využíva pokojné tvary a vznášajúce sa komponenty – od subtílnych sedadiel a panoramatického displeja až po "plávajúci" stredový tunel.

Interiér jasne odlíšuje potreby vodiča a cestujúcich. Preto má spolujazdec iné sedadlo a viac miesta ako vodič, ktorého kokpit je orientovaný na zážitok z jazdy. Vzdušnosť podporujú harmonické tvary, vznášajúci sa stredový tunel a sedadlá s ľahkou konštrukciou. Nový štýl má viesť k okamžitému rozpoznaniu značky Hyundai, najmä vďaka novej interpretácii prednej masky s 3D dizajnom a integrovanými diódami pre všetky typy osvetlenia. Technológie reprezentuje veľký panoramatický plávajúci displej s haptickou odozvou. Ultramoderné prvky inšpirované letectvom sa tu však spájajú s recyklovanými drevom alebo čalúnením z umelých vlákien.

Podľa Luca Donckerwolkeho chce Hyundai vytvoriť vďaka dizajnu s vyššou emočnou hodnotou nový vzťah zákazníkov k značke. Koncernovej Kii sa to už napríklad podarilo novým sériovým GT Stinger, ktoré akoby ani nepatrilo do portfólia kórejského výrobcu. Nie je preto vylúčené, že prvým výsledkom štúdie Hyundaia bude práve nové viacdverové kupé.
Hyundai Le Fil Rouge Concept - 2018
Hyundai Le Fil Rouge Concept - 2018
+11Hyundai Le Fil Rouge Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Concept #koncept #autosalón Ženeva 2018 #Hyundai Le Fil Rouge
Články podľa značiek