Kia Optima: Modernizácia prináša nové motory a vyššiu bezpečnosť

Už po dvoch rokoch modernizuje Kia svoj sedan a kombi strednej triedy. Inovovaná Optima reaguje ponukou motorov s predstihom na prísnejšie emisné normy a asistenčné systémy rozširuje o dva nové prvky.

23.03.2018 06:00
debata
Vynovená Optima, najmä vo verzii GT, pôsobí... Foto: Kia
Kia Optima Sportswagon - 2018 Vynovená Optima, najmä vo verzii GT, pôsobí omnoho expresívnejšie. Dôvodom je nový nárazník, športový výplet masky či čierne lesklé dekorácie. Adaptívne svetlá využívajú technológiu full-LED.

Hlavnou hviezdou Kie v Ženeve bola nepochybne tretia generácia Ceedu. A to hneď aj vo verzii Sportswagon. Lenže kórejská značka nezabúda ani na ostatné modely. V tieni veľkého debutu sa tak zviezla modernizácia Optimy. Kii robí tento sedan a kombi strednej triede nepochybne radosť. Kým prvá generácia v Európe príliš nebodovala, s tou druhou, uvedenou na trh v roku 2016, sa jej podarilo zamiešať karty razantnejšie. Nepochybne aj vďaka športovým verziám GT a GT Line, ale aj novou plug-in hybridnou verziou. Vlani sa pre Optimu rozhodlo v Európe 16 800 zákazníkov, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s rokom 2016.

To sú optimistické čísla, najmä ak trh klasických tried, nevynímajúc sedany, klesá. S poklesom záujmu bojujú aj ikony ako VW Passat či Opel Insignia. Optima sa však nemieni vzdať. Preto prichádza už po dvoch rokoch s modernizáciou. Tá sa dotkla nielen vzhľadu, ale aj techniky. Zvonka spoznáte facelift vďaka novému nárazníku s novými hmlovými svetlami. Nový je aj chrómový výplet masky a grafika full LED reflektorov. Diódy sa udomácnili tiež v zadných svetlách s modernizovanou grafikou. Štylistické retuše uzatvárajú reštylizované 16– až 18-palcové disky kolies spolu s ponukou nového laku karosérie Runway Red.

Kombi Sportswagon síce ostal pôvodný nárazník,... Foto: Kia
Kia Optima Sportswagon - 2018 Kombi Sportswagon síce ostal pôvodný nárazník, ale nová je grafika svetiel a vo verzii GT a GT Line aj chrómové koncovky výfukov.

Verzie GT Line a ostrá GT pridávajú odlišné hmlové LED svetlá, 18-palcové kolesá, čierne lesklé dekorácie a dvojité koncovky výfukov, GT dokonca v chrómovom vyhotovení. Interiér dostal vynovený volant, saténové obklady palubnej dosky, nové druhy čalúnenia či ambientné podsvietenie, ktoré umožňuje šesť odlišných nastavení farby. Zladené sú s jazdným režimom. V móde Sport je svetlo červené, v režime Normal modré a v móde Eco, zelené. To však nebráni individuálnemu výberu. Verzia GT môže byť vybavená kontrastným čierno-červeným koženým čalúnením.

Interiér ťaží z nových poťahových materiálov,... Foto: Kia
Kia Optima Sportswagon - 2018 Interiér ťaží z nových poťahových materiálov, zo saténových obkladov a z modernejšieho infotainmentu. Ambientné osvetlenie umožňuje výber šiestich farieb.

Vynovený infotainmet so 7– alebo s 8-palcovým displejom spolupracuje s novou navigáciou a so službami Kia Connected Services. Smartfóny sú kompatibilné cez platformy Android Auto aj Apple CarPlay, navyše je ich možné dobíjať indukčne. Balíček asistenčných systémov ADAS (Advanced Assistance Systems) doplnilo monitorovanie únavy vodiča a autonómne brzdy s detekciou chodcov. Okrem toho je k dispozícii monitoring jazdných prúdov, udržiavanie v jazdnom prúde či automatické prepínanie adaptívnych svetiel. Inteligentný mód Smart nastavuje jazdný režim automaticky podľa okamžitých podmienok.

Najviac zmien sa však uskutočnilo pod kapotou, čo nie je prekvapením vzhľadom na prísnejšie emisné normy a procedúru merania emisií WLTP. Z ponuky vypadol naftový motor 1,7 CRDi. Nahradil ho úplne nový diesel 1,6 CRDi radu U3 s výkonom 100 kW a krútiacim momentom 320 Nm. Vďaka selektívnej katalytickej redukcii spĺňa s predstihom emisnú normu Euro 6d. Spoločnosť mu budú robiť tri benzínové 4-valce. Modernizovaný 1,6 T-GDi (134 kW), štandardne spojený so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou, atmosférický dvojliter 2,0 GDI (121 kW) s variabilným časovaním ventilov CVVL a jeho preplňovaná verzia 2,0 T-GDi (182 kW).

Na vynovenú Optimu si ešte budeme musieť chvíľu počkať. Na trh sa totiž chystá až na jeseň.
Kia Optima Sportswagon - 2018
Kia Optima Sportswagon - 2018
+3Kia Optima Sportswagon - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #facelift #Kia Optima #autosalón Ženeva 2018
Články podľa značiek