Seat Leon: Nová generácia aj ako plug-in hybrid. Už o rok

Španielska značka patriaca do koncernu Volkswagen chystá novú generáciu svojho kľúčového modelu. Vzhľadom na potrebu elektrifikovať portfólio bude tretia generácia Leonu dostupná aj ako plug-in hybrid.

09.04.2018 19:00
Seat Leon Cross Sport Concept - 2015 Foto:
Výkonný riaditeľ Seatu Luca de Meo potvrdil, že nový Leon bude k dispozícii aj ako plug-in hybrid.
debata

Automobilka Seat už dávnejšie prezentovala plán uviesť na trh každého pol roka nový model. V tomto duchu sa chystá pokračovať až do roku 2020. Súčasťou modelovej ofenzívy bude aj tretia generácia úspešného Leonu. Výkonný riaditeľ spoločnosti Luca de Meo pri tejto príležitosti potvrdil, že nový Leon bude k dispozícii aj ako plug-in hybrid.

Seat Leon tretej generácie sa dostane na trh v roku 2019 a do nasledujúceho roku by sa mala objaviť aj jeho dobíjateľná alternatíva. Tá by mala byť schopná prejsť čisto na elektrinu štandardných päťdesiat kilometrov. Pre značku ide o významný krok, keďže práve z Leonu v budúcnosti vznikne prvý elektromobil postavený na platforme MEB, ktorý bude mať pravdepodobne dojazd päťsto kilometrov.

Tretia generácia sa bude vyrábať v španielskom meste Martorell a bude stáť na platforme MQB rovnako ako Volkswagen Golf, Škoda Octavia alebo Audi A3. Rázvor náprav by sa mal o niekoľko milimetrov predĺžiť, čím vznikne viac priestoru pre cestujúcich vzadu. Trojdverová verzia definitívne zmizne z ponuky, takže zákazníci budú môcť vyberať už len z dvoch karosárskych verzií, a to päťdverového hatchbacku a kombi ST.

Seat odštartuje predaj Leonu ponukou koncernových pohonných jednotiek. Základom bude zážihový jednolitrový trojvalec 1.0 TSI. Ďalšou benzínovou možnosťou bude 1,5-litrový štvorvalec 1.5 TSI Evo so schopnosťou vypínania valcov. Ponuku vznetových agregátov zastúpi 1,6 litrový turbodiesel. V ponuke by nemal chýbať ani motor prispôsobený na spaľovanie CNG.

Okrem premiéry v podobe plug-in hybridného a elektrického pohonu sa zákazníci môžu tešiť aj na technický pokrok v oblasti asistovaného riadenia. Nový elektromobil odvodený z tretej generácie Leonu bude totiž vybavený autonómnym riadením na úrovni SAE 2.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Seat #Seat Leon #Seat Leon plug-in hybrid
Články podľa značiek